Тъжен и сам... Кой изостави онкоболно дете в болница?

Хиляди изпратиха дрешки и играчки на малкия Мустафа
20 сеп 2016 09:07,
136
Тъжен и сам... Кой изостави онкоболно дете в болница?
Снимка: Facebook

Призив във Facebook на служител от клиниката по Детска онкохематология в Пловдив трогна хиляди българи.

"Скъпи приятели, това е Мустафа и се лекува от злокачествено заболяване. Изоставен от родители и близки, той е принуден да разчита на персонал, други майки и най-вече на себе си относно грижите и нуждите, които има по време на лечението. Нашата молба е да помогнем на 9-годишния Мустафа с дрешки. Предполагаме, че всеки има нещо останало от неговите деца. От Детска онкохематология в Пловдив ще ви благодарим", написа в статуса си Гергана Божилова, която е служител в клиниката.

Пред Нова тв д-р Стоянова, която е лекуващ лекар на момчето обясни, че 9-годишното дете е само в болницата вече повече от месец. По думите й детето е в добро състояние и в ход е лечение от остра левкемия.

"Това е детето на отделението! Публикувахме този призив, защото дрешките на Мустафа не достигаха, защото е при нас повече от месец", каза д-р Стоянова.

Тя разказа, че Мустафа бил доста тъжен, без родители, в началото ги чакал ги, искал да дойдат. Лекарката обаче не осъжда родителите, според нея те най-вероятно имат много сериозни причини, за да не дойдат.

Стоянова добави, че лечението на момченцето продължава със същия успех с или без родителите, но но тъй като всички деца са с мама и татко Мустафа е по-тъжен от останалите.

Тя благодари на всички, които са откликнали на призива им. "Толкова бързо откликнаха всички! Вече сме презадоволени от дрехи и играчки. Мустафа вече си има всичко. Нека хорат да не носят повече. Моите студенти му събраха парички, за да може да си купи и лакомства", каза още лекарката.

Докторката подчерта, че на този етап не може да се мисли за приемно семейство.

"Трябва да се проведат сериозни разговори с родителите, те известно време бяха с него. Нека не осъждаме никого. Лечението върви и всичко със заболяването му е в нормален ход. Има известна езикова бариера и не иска да отговаря. С други майки, които говорят турски, все пак успяваме да комуникираме. Никак не ни тежи да се грижим за него!", завърши д-р Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съжалявам, но на турци не помагам. Не знам какъв човек трябва да си да изоставиш болно дете. Турска работа и после рев ще не ги искаме.
62
3
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
99% от настанените в домовете са от "етноса" на мустафа
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аз"Хайде стига с тоя бай Тошо, стига с тези глупости,"Кое са глупости, че някога сме имали държава, наша си, българска, която се грижеше за добруването на народа си, а сега сме роби, овце за стригане.
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По стара турска традиция е така
59
1
 
8
 
! Отговори
Men преди 7 години
Що за *** *** трябва да си за да зарежеш детето си, точно когато има най - голяма нужда от теб.
58
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това ли скачахте по площадите с двата пръста нагоре, за има -няма четвърт век от процъфтяваща държава с образование, здравеопазване, социална политика, сигурност, армия, селско стопанство, индустрия, се превърнахме в американска колония с африкански стандарт, в хъб за бежанци, в територия, предназначена за военни действия срещу Русия?
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
половината от новородените не са българчета, всичко по-кадърно заминава в чужбина, мнозинството от децата живеят в тотална мизерия, образованието е кръгла нула, постоянно се събират пари за болни деца, изобщо - вървим смело към времената от преди 44 г. , когато като нямаш пари, детето ти умира без лекар, не може да чете и пише, щото нямаш пари да го пратиш и на училище, когато мнозинството от хората са живеели в кирпичени къщи без ток и вода, прехранвайки се с примитивно земеделие
56
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Макар,че модераторката Елиз ме изтри,но това е самата истина.Родителите му вече са надъхани против тези дето ги хранят,не заслужават помощта ни.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега оня доган да излезе от двореца си и да помогне на това дете,шото говорят един език,нали им е мило,ама май им е мило само на думи.
54
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Като искате да сме една нация,да бяхте го научили на български език.Това е официалния език за България.
53
7
 
24
 
! Отговори
Eliz преди 7 години
и ето пак започваме да се делим, турци, българи, евреи, помаци, арменци...кво ви става бе хора! НИЕ СМЕ ЕДНА НАЦИЯ!! Независимо от своя етнически произход! Ние сме една нация! Какво значение има дали си Мустафа или Моисей или Милен, роден си тук и си част от тази държава!
52
0
 
22
 
! Отговори
Край преди 7 години
Понякога света е по-тъжен от ада.
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До азАко няма работа, ако има още 4 деца, разчита само на детски помощи, не може да си плати нито телефона, нито пътя до Кърджали, какво да направи? Да отиде пеша и с празни ръце? Аз лях в болница с моето дете и давах на една ромка - баба на бебе, всеки ден по 2 лева да си купи нещо за ядене. То сития на гладния не вярва.Докараха народа до оскотяване, а вие продължавате да обвинявате роми, турци и пр., все едно те само са виновни, че нямаме икономика, нямаме закони, нямаме вече държава.
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава всички хора имаха работа, имах съученици - тур.ци, които бяха по 5- 6 деца в семейството и държавата ги пращаше всяко лято на лагер - 2 седмици, 80 стотинки им струваше лагера, защото семейството е многодетно, получаваха големи жилища. Тогава държавата действително се грижеше за децата, а не като сега- само се имитира грижа, за де се краде.
49
14
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Анонимен 65Хайде стига с тоя бай Тошо, стига с тези глупости, една майка не изоставя детето си, защото няма пари!!!
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Тошо имаше ли такива деца, изоставени, защото родителите нямат пари да се грижат за тях, нямат пари за път до болницата? Тогава детските дрехи и храни бяха стотинки, лекарствата за децата бяха безплатни, лечението беше безплатно за всички, образованието също, всички деца получаваха детски, всички ходеха на училище.
47
2
 
22
 
! Отговори
Lan преди 7 години
От какво те е срам бре, посраменият?Че български лекари го лекуват това дете. Че българи за часове са се организирали и са му осигурили дрешки и играчки. Че други българи са събрали пари, за да си купи и нещо сладко за него си. Че всички вкупом милеем за него повече отколкото собствените му родители, за това ли? Аз пък се гордея, че съм българка!
46
0
 
21
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 7 години
Ех , както е написано : " Колко много мъка има на тоя свят '' ! Да ,....... лечението е , много вяра, любов и търпение , СЛУЧВАТ СЕ И ЧУДЕСА.
45
0
 
20
 
! Отговори
бръм... преди 7 години
Милото дете !
44
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много от коментарите отговярят на въпроса "Защо ме е СРАМ, че съм българин".Това е дете на 9 години, из*р*оди сънародни!!!