Божидар Димитров се закани: Дава на съд Миленко Неделковски

Трябва да преосмислим отношението си към Македония, предупреди той
24 сеп 2016 10:21,
150
Божидар Димитров се закани: Дава на съд Миленко Неделковски
Снимка: Facebook

Директорът на Националния исторически музия Божидар Димитров се закани да съди македонския журналист Миленко Неделковски, който се похвали, че е разрушил паметната плоча на връх Каймакчалан.

"Това е поредният акт на вандализъм. Аз ще дам под съд този македонски журналист. Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата", обясни Димитров пред Нова тв.

Още по темата
Димитров беше категоричен, че македонците все още не са били "измислени", когато се е водила битката там. Той за пореден път подчерта, че македонската нация е сръбска измислица, а омразата на македонците към България и българите е същността на тяхната идентичност. Спрат ли да мразят българите, те вече не са никои. На въпрос защо Македония реагира по този начин срещу всичко българско, след като България е първата държава, която ги признава за държава, Димитров беше категоричен - на тях "въобще не им пука".

Божидар Димитров припомни още, че македонците редовно рушат български паметници и църкви. Бащата на журналиста Неделковски пък запалил димка при учредяването на българска организация.

Историкът беше категоричен, че страната ни трябва да обмисли сериозно позицията си спрямо Македония, тъй като подкрепи ли безусловно страната по пътя й към ЕС и НАТО, това означава съгласие с кражбата на историята и рушенето на паметници. Димитров заяви, че стане ли това, Македония ще има пълното право да предявява претенции към учебното съдържание по история в българските училища.

"В ЕС се приема една страна, само когато тя няма проблеми със своите съседи. Ако кажем, че сме ОК, няма проблеми, това означава, че тяхната представа за история е вярна. Но историята не е само познания за миналото. Тя е аргумент за права", коментира още Божидар Димитров.

С официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония "ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове", които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
66 - абе ологифрен, ти се оплакваш, че Македония не резрешавала с години...от къде знаеш това нещо след като не си виждал официални документи нито от едната, нито от другата страна бе *** такъв
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
57, слаб (2) по география!
49
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до БГКакъв съм, брачед? Що се стесняваш?
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако рушът църквите в МакедонияТрябва да им пратим наш БойкоДа им Изгради на тяхно място ДЖАМИЙ
47
1
 
2
 
! Отговори
acca преди 7 години
65 - ми искай документите от двете правителства бе бот - какво ми ги искаш на мен :D
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60 - нека да покажат документите с които са искали разрешение от Македония, а също така и документите с които Македония не дава разрешение
45
1
 
10
 
! Отговори
до 57 преди 7 години
Конфликтът не е случаен. Гърция не би се замесила в провокация. Провокацията е общо към Балканите, пък кой се хване.
44
1
 
3
 
! Отговори
acca преди 7 години
57 - правителството от няколко години праща искания към макенодците точно за подобно нещо бе
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
такаа,скарали се титов комунист и бг комунист,що така бе,нали и едните и другите сте русофили
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз доколкото знам връх Каймакчалан се намира в Македония. Резрешение за плочата от Македоня не е искано! Но ето да приемем, че този връх се намира на гръцка територия. Дали щеше да бъде всичко наред ако грък беше унищожил плочата, след като разрешение от Гърция не е поискано?!
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма по загубени народи от балканските
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 49Бокклук, плочата е на гръцка територия. Тоя Миленко като е толкова ербап, що не е строшил плочата докато гвардейците са били там, а? Щото е подлец, затова.
39
2
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
Въпросът ти е много правилен, само че местността е в границите на Гърция. Някой подкокороса ли македонеца да направи това, че да последва конфликт на Балканите?! Как мислиш? Преди време като изрисуваха България като турски клозет някой тръгна ли да съди художника? А като в турски вестник бе поместена карта с променени граници на Европа и България, някой взе ли отношение?! И в двата случая не. Защо сега да? И какво ли точно пише на паметната плоча, че историята понякога се преиначава?!....
38
2
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 55
37
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 56Тук изобшо не става въпрос за провокация( ако това намекваш), брачед! Става въпрос за човещина!
36
2
 
3
 
! Отговори
ПРИЛИЧА преди 7 години
ИДИЛ разрушават по същия начин Паметници .Даже имаме Пример в България с Ислямски Терористи - взривяването на Паметника в центъра на София - Мавзолея , няма ли да поискаме съдебна отговорност от Главния Терорист по това време - Евгени Бакърджиев (днес горд собственик на няколко хотела по Черноморието платени от ЦРУ ).Децата ни трябва да виждат Историята Ни , във вид на Паметници .
35
2
 
5
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Такаааааа..... Стигнахме до решението. Но хайде да се върнем на началото. Наши военни поставят възспоменателна плоча на планински връх, който се намира на територията на Гърция. Добре. Гърция не реагира, макар че никой не е искал разрешение от нея. И това добре. След време, неясно по какъв повод македонец унищожава тази паметна плоча, и прави този акт известен чрез фейсбук. Дали това става случайно?! България реагира остро, завързва се конфликт. Внимание!!!! Случайно ли е всичко това?! Не мисля!
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаш да поставиш паметник или плоча в друга държава трябва да поискаш официално разрешение от самата държава. Дали такова разрешение е поискано от Македония?!
33
2
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Няма нищо по-страшно, зловещо и в същото време жалко на този свят от това да знаеш, че си българин, но да се имаш за турчин или македонец.Кара Ибрахим виждаше в съзнанието си майка си- българката в бяла българска носия....но си остана докрай еничарско КУ.ЧЕ!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грехота е!