Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки

За сградната инсталация и потреблението в разгорeщен спор
Обновена: 11 окт 2016 16:01 | 11 окт 2016 14:00,
148
Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки
Снимка: bgonair.bg

Димитър Грозев е абонат, който решава да търси по съдебен път правата си срещу "Топлофикация". В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR той разказа, че неговата тъща има апартамент, в който никой не живее от близо 6 години и прилага справка от домоуправителя, която доказва думите му.

"Един ден се появи едно дело за 2 хил. лв. за период от 2 години. Ние не сме консумирали нито вода, нито нищо. Апартаментът беше празен. Ние нямаме договор или правни отношения с "Топлофикация". Многократно съм заявявал в писма, че не желая да ползвам тяхната услуга", обясни Грозев.

По думите на обществения посредник Деян Дянков нещата тръгват от Закона за енергетиката, в който е казано, че всеки един собственик на етажна собственост, независимо дали ползва или не, е задължен да плаща сградна инсталация.

"Сградната инсталация се явява част от тази енергия, която влиза в един имот. Ако някой иска да се откаже от сградна инсталация и всички други неща, които влизат като топлинна енергия, трябва да се откаже цялата етажна собственост", обясни Дянков.

"Взаимоотношение между мен и "Топлофикация" няма. Правен договор с цена, количество, качество, не съм подписвал. Аз съм казал, че не желая каквито и да е услуги", посочи Димитър Грозев.

"Ще съдя "Топлофикация" и всички, които я обслужват, защото това, което става, е издевателство и престъпна дейност от тяхна страна", категоричен е абонатът.

Дянков заяви, че във всяка фактура има посочено количество, изразходвана енергия, както и цена. "Дело се завежда само при изтекъл отоплителен сезон, когато се прави обща фактура. В тези 2 хил. лв. освен сградната инсталация има и други сметки за вещи лица, лихви и т.н.", предположи общественият посредник.

В разгорещения разговор се включи и говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова, която заяви, че е нормално хора, които не желаят да плащат сградна инсталация, да бъдат дадени на съд.

"Процесният период е за 2 години отоплителен период. Сумата, за която "Топлофикация" е завела дело, е около 1020 лв. Това е само потребление. Има държавна такса, има юрисконсултска такса и две съдебни експертизи. Сумата от 2 хил. лв. е сумарна", обясни говорителят.

Павлова уточни, че неговата тъща е сключила договор за етажна собственост, защото в списъка, който е представен, за да се присъедини сградата към услугата, има неин подпис.

Грозев сподели, че ще има протест заедно с други хора, които ще излязат с него на улицата, за да изразят доволство.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМА ЕДНА ТЪНКА ЛИНИЯ КОЯТО РАЗДЕЛЯ ВСИЧКО , НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БУТНЕ ВАШЕ ЖИЛИЩЕ АКО ТО Е ОСНОВНО И Е ЕДИНСТВЕННО В ЕДИН ЕДИНСТВЕН СЛУЧАЙ АКО Е ИПОТЕКИРАНО , НО АКО СИ В ДРУЖЕСТВО ТОВА ЖИЛИЩЕ ВЕЧЕ СЕ ВОДИ ВАШЕ САМО ФЕКТИВНО А ТО Е ВЕЧЕ АКТИВ НА ДРУЖЕСТВОТО А ЩОМ ТОВА ДРУЖЕСТВО ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ТИ ОТГОВАРЯШ ЗА НЕГО ДОРИ ТО ДА НЕ Е ТВОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ
115
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тук много точно е описан проблема с етажната собственост , само че тук отговаря всеки за себе си а когато ти санират жилището ти ставаш вече юридическо лице , и там няма не искам , няма недей , ако не платиш тия 2 хиляди лева ти ги плаща цялата кооперация , а ако не го направи тя ви разпродават жилищата по опис защото те са общи в дружеството и всяко задължение се плаща колективно , а бе с две думи честито ви саниране балъци , няма да се учудя точно монополите да ви санитрат жилищата а не уж ЕС
114
4
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Съвсем прав е 119. Искове в европейския съд му е майката. По белите срани даже си има адвокатски фирми които се занимават с такива групови искове към институции. Записва се човек към иска праща документацията и те му движат нещата. Това е краткосрочно решение обаче защото ще трябва да се прави за всяка годишна сметка която ти надънят. Все пак е по-добре от не правенето на нищо. В български съд не мисля че има смисъл да се ходи, нашта темида отдавна е на околовръстното.
113
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 121 санирането също е колективна услуга , рано или късно плащаш или ти вземат етажната собственост
112
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Няма как инсталация, изградена за социалистическо ползване - да има за всички по равно много - да я ползваш на капиталистически принцип - всеки колкото може да си позволи да ползва. Щото ако много семейства не ползват, горните етажи ще плащат загубата от главния топломер до тях. А и как ще се гарантира кой колко ползва при вертикални щрангове и невъзможност за реален контрол на потреблението по апартаменти?Така, че или трябва да се плаща на кубици, или да можеш да се откажеш. другото е рекет.
111
4
 
13
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че парното е колективна услуга и като такава веднъж се съгласяваш и подписваш да се пусне парно в блока, а после самата ти собственост в такъв блок означава, че си съгласен да има парно. Да не искаш парно, означава да не подписваш първоначално да се пусне парното в блока. После да не искаш парно означава да убедиш останалите съсобственици да се откажете от парното или по-обобщено просто правиш така, че да не притежаваш жилище в блок с парно. За апартамента на този от статията има под
110
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По смисъла на европейското право,щом нямате договорни отношения със топлофикация то централата няма никакви правни изисквания към вас.Жалете се във европейският съд ,после топлофикация ще ви върне направените разходи.ВАЖНО,НЯМА СМИСЪЛ ДА ПОДАВАТЕ СИГНАЛИ ДО ОМБУТСМАЯ,ТЯ Е ЕДНА ОТ СТАТУКВОТО ,ТЯ Е СЛОЖЕНА ТАМ ДА ПАЗИ ТЯХ А НЕ ВАС.ТЯ ЗАГУБИ ДЕЛОТО СРЕЩУ КОЛЕКТОРСКИТЕ ФИРМИ И ТЕХНИЯТ СЪД ,НО НЯМА ДА ОТВЕДЕ ПРОБЛЕМА ВЪВ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪД ЗАЩОТО ЩЕ СПЕЧЕЛИ.
109
4
 
10
 
! Отговори
До 115 Васо преди 7 години
Просто е, ама когато не искаш да разбереш, колкото и да ти се обяснява, няма да разбереш.Топлофикация не се занимава със сградната инсталация и това е повече от очевидно. Топлофикация си мери какво ви е доставила до абонатната станция и си иска да си го платите. Ти не искаш да плащаш и става проблем, защото навсякъде по света стоките и услугите се заплащат. Нали стопляш, че Топлофикация доставя до абонатната, а после сте вие, всички съсобственици и как ще си разпределите заплащането зависи от
108
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасоТоплофикация ще фалира щото много тарикати селинджъри не искат да плащат а в действителност пада яко крадене - 2-3 комплекта радиатори скрито подово и.т.н
107
10
 
9
 
! Отговори
До 111 ЕС преди 7 години
Незнанието на закона не оправдава дивотиите, които пишеш. Даже не знаеш, че си съсобственик на всички сградни инсталации, вкл. и за парното. И да и в ЕС важи, че за всичко се плаща - стоки или услуги, а ти не искаш да плащаш. Затова да те съди и осъди Топлофикация и сметката ти от 100 лева да стане 2000 лева - няма съседите ти да плащат заради теб.
106
3
 
12
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Ако Топлофикация не е прикачена към тази бозка, наречена сградна инсталация ще фалира. Което ще рече, че държавни институции, болници, поликлиники, училища, детски градини и т. н. остават без отопление и топла вода. Това пък означава в държавния бюджет отпускан на всяко от тези изброените да бъде осигурено с топло от министерството си. Как я виждате тая работа. Затова е този общ кюп наречен топлофикация.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Toplofikazia kradzi kakto idanazite kade ni otivat koga schte opravat ulizite v dragalevzi bojana sofia milonerkata fandikova kojato radreschi barove rest. Po trotoari hirata nams kade da minavat nokakva kmetiza ne e psrtiikata selskata daskaliza posluschnizata na dr komunjagi govori na nos i uj mn skromna s milioni e a doide s 3 rokli i sandali sega djip schofior ohrana bg narod plaschta
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Gradnata istalazia vseki sobstvenik e platil kogato se e strojala vs kolperszia a abonstna stanzia e dr v kolperaziite ima jradzi obavjavat 29 kunika a te imat 40 i dr plaachtat radlikata na kradzite savejdaite dela i do bruksel struva si selendurite hitri kradat kubizi ima sabranija i kakvo ot tova v kolperazia domoupravitel ot van na saplata a ne ot kolperaziata hora koito kradat selendurki
103
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Баси тия *** на топлото как са се развражукали. Да няма превод в централата?! Ама орташката работа си е така, докъто не си контролираш сам сметкките и разчиташ на общи истории ще те краднат до посиняване. На тия близачите на радиатори мога само да кажа, трябва да се стараете повече, че до тук и *** не сте закачили.
102
5
 
32
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
Чакй ,чакай малко,купила си е имот със сградна инсталация но това не я задължава да ползва услугите на топлофикация,сградна инсталация може да се тълкува и оборудването на виваком или на булсатком,но това не те задължава да ги ползваш,това ,че кабелите им минават по стените на сградата не ги прави над закона.Сградата не е на топлофикация,топлофикация плаща ли наем на собствениците на апартаментите за разположената си инсталация?Не така ,само в една полза,ИМА ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО-ПОЛЗВАЙТЕ ГО
101
2
 
1
 
! Отговори
Баба Гицка преди 7 години
До 99. Ми питай Каролев, той ги разбира тия работи, ще ти обясни.
100
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така трябва - Топлофикацие е общинска, тоест на ГЕРБ. Материалът трябва да ги спонсорира за изборите.
99
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОКАТО НЕ ЗАПЕЕ АК 47 МУТРЕТАТА ЩЕ ВИ СМЪКВАТ ПО 5 КОЖИ. ГОТВЕТЕ СЕ И ЗА СКОК НА СТУДЕНАТА ВОДА ОТ ДОГОДИНА! ЗА КУБИК СЕГА Е 1 ЛВ И 80 СТ А ЩЕ СТАНЕ 2 ЛВ Й 35 СТ НА КУБИК. АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ САМО С ЧУКАНЕ НА КЛАВИАТЮРИТЕ И ПЛЮЕНЕ ПО МОНИТОРА НА КОМПА НЕЩО ЩЕ ПРОМЕНИТЕ СТЕ ГОЛЕМИ УМНИЦИ. САМО АК 47 ЗНАЕ КАК ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА. И ТОВА СКОРО ЩЕ СТАНЕ. ПОДГОТОВКАТА Е ЗАПОЧНАЛА. Е ВЕРНО ЧЕ ЩЕ ГИ ИЗКАРАТ ТЕРОРИСТИ И БАНДИТИ НО ТОВА СИ Е ЗА СМЕТКА НА КОЖОДЕРИТЕ.
98
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На роба и крила да му дадеш той ще се наведе да мете с тях-любим мой цитат на Еленко Ангелов.Вие сте членове на ес,ЕС ви даде крила-европейско право и свобода,европейска харта за правата на човека,не се дръжте като роби а летете защото законите на ЕС защитават вас а не мутрокомунистическите бандити от Кремъл и техните ракетоносители в БГ.Официален уебсайт на Европейския съюз.ПРОЧЕТЕТ СИ ПРАВАТА,ЖАЛВАЙТЕ СЕ ,НЕ НА МАЯ МАНОЛОВА ,ТЯ Е ЕДНА ОТ ТЯХ ,ЖАЛВАЙТЕ СЕ ВЪВ ЕС
97
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде по света се плаща за сградната инсталация, но там хората не го усещат, заради съвсем другото ниво на заплати. Те често даже не знаят, че плащат и за сградна инсталация - плщането за отопление за тях не представлява някакъв проблем - просто плащат, както за всичко останало - ток, вода, парно, ...

Спонсорирани публикации