Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки

За сградната инсталация и потреблението в разгорeщен спор
Обновена: 11 окт 2016 16:01 | 11 окт 2016 14:00,
148
Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки
Снимка: bgonair.bg

Димитър Грозев е абонат, който решава да търси по съдебен път правата си срещу "Топлофикация". В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR той разказа, че неговата тъща има апартамент, в който никой не живее от близо 6 години и прилага справка от домоуправителя, която доказва думите му.

"Един ден се появи едно дело за 2 хил. лв. за период от 2 години. Ние не сме консумирали нито вода, нито нищо. Апартаментът беше празен. Ние нямаме договор или правни отношения с "Топлофикация". Многократно съм заявявал в писма, че не желая да ползвам тяхната услуга", обясни Грозев.

По думите на обществения посредник Деян Дянков нещата тръгват от Закона за енергетиката, в който е казано, че всеки един собственик на етажна собственост, независимо дали ползва или не, е задължен да плаща сградна инсталация.

"Сградната инсталация се явява част от тази енергия, която влиза в един имот. Ако някой иска да се откаже от сградна инсталация и всички други неща, които влизат като топлинна енергия, трябва да се откаже цялата етажна собственост", обясни Дянков.

"Взаимоотношение между мен и "Топлофикация" няма. Правен договор с цена, количество, качество, не съм подписвал. Аз съм казал, че не желая каквито и да е услуги", посочи Димитър Грозев.

"Ще съдя "Топлофикация" и всички, които я обслужват, защото това, което става, е издевателство и престъпна дейност от тяхна страна", категоричен е абонатът.

Дянков заяви, че във всяка фактура има посочено количество, изразходвана енергия, както и цена. "Дело се завежда само при изтекъл отоплителен сезон, когато се прави обща фактура. В тези 2 хил. лв. освен сградната инсталация има и други сметки за вещи лица, лихви и т.н.", предположи общественият посредник.

В разгорещения разговор се включи и говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова, която заяви, че е нормално хора, които не желаят да плащат сградна инсталация, да бъдат дадени на съд.

"Процесният период е за 2 години отоплителен период. Сумата, за която "Топлофикация" е завела дело, е около 1020 лв. Това е само потребление. Има държавна такса, има юрисконсултска такса и две съдебни експертизи. Сумата от 2 хил. лв. е сумарна", обясни говорителят.

Павлова уточни, че неговата тъща е сключила договор за етажна собственост, защото в списъка, който е представен, за да се присъедини сградата към услугата, има неин подпис.

Грозев сподели, че ще има протест заедно с други хора, които ще излязат с него на улицата, за да изразят доволство.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро българина ще се вдигне защото му пусна да бъде краден и лъган. Повода ще е заради амуджите с които Рапона ще заселва България. Той оставка няма да даде защото си мисли, че народа е *** и ще търпи. Тогава задължително след като се изрита Рапона и слугите му ще трябва да се потърси сметка на Топлофикация и Софийска вода. Това са престъпни групи зад които стоят депутати, Картофка и Рапона на които се заделя от краденото. Елизабет Павлова ще трябва да хвърли от последния етаж като участник в
95
3
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
данък Топлофикация го прекара енергийната мафия в Народното събрание ,а "защитниците на народа " и от ляво и от дясно се направиха на слепи и глухи.По същия начин прекараха антиконституционни закони забраняващи упражняване на професиата ,ако неплащаш чрленски внос в съответната гилдия -на архитекти , инженери , адвокати и пр. където с парите се издържат нашите хора ,които по-рано бяха по профсъюзи ,оф , и партийни комитети.
94
1
 
11
 
! Отговори
До 99 Мдааааа преди 7 години
Почти всичко е така, само за температурата бъркаш. 21 градуса беше за стаите и хола и 19 градуса за кухнята, а не 17 градуса, както си написал. После наистина се тръгна към по-лошо, започвайки с нарушаването на отоплителния план на сградата и съответно по-неефективната работа на отоплителната инсталация.
93
3
 
26
 
! Отговори
Мдааааа преди 7 години
Чета ви и си мисля нещо. Ми едно време си купих апартамент с парно. Плащаше се на кубатура и изискване температурата да е над 17 градуса. Всичко си беше нормално и спокойно. Цените също. Дойде демокрацията и нещата едно по едно започнаха да се променят. По дяволите- все към по- лошо. Защо така? С лечението същата работа. С обучението хептен. Чудя се и се мая де ще му излезе края?!.....
92
3
 
6
 
! Отговори
Каракочев преди 7 години
Част II. Това решение е взето на заседание 42 от дата 27.06.2013 г. Напишете го в GOOGLE, отворете го и прочетете внимателно т. 23. След това отворете приложенията и прочетете Приложение 4 f. Там всичко е написано. След това отивате в Топлофикация и подавате възражение. Това обаче трябва да стане по ваша инициатива, преди да са ви призовали в съда. След няколко дни ще ви се обадят, подписвате споразумението , повтарям 4 f , не друго, плащате за последните 3 години и сте на нула.
91
3
 
13
 
! Отговори
Най-голямоот нещасти преди 7 години
Топлофикация, НЗОК, В и К - монополисти - те не се развиват, защото нямат нужда да се развиват, и изастават с повече от 50 години. Защо трябва НЕК да се притеснява че има 600 милиона дългове към държавата - държавата ще ги плати, а ако не ги плати, НЕЩ ще фалира и ще почне "на чисто" . ЦСКА е светъл пример как се "зануляват" дългове към НАП. ЗАщо трябав БЕХ да се притеснява за някакви си милиарди? И БДЖ, за минус 500 милиона? нима има конкуренция?
90
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Австрия 30евро за месец с подово отопление.Изключваш го и три дни температурата не пада под 26градуса.Ето това се нарича отопление.А не както тук.Чудиш се ,ти ли го топлиш радиатора или той теб.
89
0
 
13
 
! Отговори
Жега преди 7 години
Заглавието ми прилича на / цитат от виц/:Жена към мъжа си - точно в 22,00 часа, има те нема те - секса почва!
88
16
 
6
 
! Отговори
ниьяе преди 7 години
До до 67В коя чужбина си живял- в Африка сигурно. Навсякъде се плаща за сградна инсталация, само дето не си го разбрал.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво значи колективно начинане, пък да се плаща индивидуални? много е удобно така. Да го направят като в новите блокове и в къщите - всеки с тръби само до неговия апартамент, без тези общите. Като не плащаш - врътват ти тръбата. Скъпо ще излезе, но ще е еднократно, а в далечен план ще е по-евтино. да махнат и посредниците, в много държави се договарят директно с Блоковете. да махнат и таксите, както и лихвите и да почнат месечно отчитане....
86
7
 
5
 
! Отговори
До 86 преди 7 години
Селско разсъждение - не правиш разлика между собственост и съсобственост.
85
2
 
8
 
! Отговори
Законитеееее! преди 7 години
Законите, законите! Всички са маскари!
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сбогом Гергино...Абсолютише! Целата простотия започна откакто селинджърите почнаха да заселват София и първата му работа беше да си купи топлофицирано жилище и да си свали радиаторите, като преди това е проверил дали съседите си плащат парното.Затова София вече прилича на Бейрут.
83
6
 
11
 
! Отговори
77777 преди 7 години
За София парното няма алтернатива. Това да се топлиш на ток е умряла работа. Добре е да се забрани отоплението на дърва и въглища поне в големите градове. Парното си остава реално най-евтиния начин за София, но само акосе елиминират междусъседските кражби. без кражби отоплението на един примерно 75 квадрата апартамент с парно ще е около 400-500 лева на сезон, отделно топла вода по около 5-6 лева на кубик. За съжаление обикновено се краде и отоплението става над 800-1000 лева и 10-12 лева водата.
82
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Услугите на Топлофикация са на много ниско ниво.Отвратително качество.Почти безсмислена услуга ,за която много абонати затъват в дългове.Само и само да нямат задължения към крадливата Тец.В противен случай,бог да им е на помощ.
81
2
 
12
 
! Отговори
Каракочев преди 7 години
Да не коментираме действията на Топлофикация. Законът за енергетиката е написан така, че ползвал, не ползвал, плащаш за сградна инсталация.В отношенията с топлофикация не трябва да се проявява самодейност. Това, което ще напиша по-долу се отнася за длъжници със сметки по-стари от 3 години. В ЗЗД има един член 111, който се отнася за погасителната давност, която в отношенията с Топлофикация е 3 години. Този въпрос е уреден в Решение 331 на СОС от 27.06.2013 г. Следва II част.
80
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щов имаш право на строеж и право на собственост - значи всичко на съотвената площ е ТВОЕ! щом е твое ТИ можеш да се разпореждаш с него. Следователно мога да си отрежа тръбите!
79
3
 
9
 
! Отговори
Сбогом Гергино... преди 7 години
Сигурно е така 72, щом казваш, но парното е колективно начинание, което всеки ползва лично и индивидуално, а изискват да се плаща солидарно. А парното скоро няма да го бъде, защото шепа хора искат да скачат по главите на всички добросъвестни абонати.
78
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и телефона мог да си го спра! Тока също е услуга, но тръбите не мога да ги отрежа!Ами ако не искам да преминават тръби през апартамента ми? Аз за тръби не съм плащал! АЗ съм плащал за апратамент!Може да искам камина!откъде накъде ще ме задължават да имам тръби!
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 45- Да да има да чакат. Има си едно нещо което се казва право на строеж и което си е включено в цената на жилището. Точка по въпроса. Не можеш да започнеш строеж, ако не си закупил парцела. Първо се е плащал наем, след 5-6 години са закупени. Всичко е включено. Подаръци никой не прави, най- малко пък държавата. И то през демокрацията. Смешно е.

Спонсорирани публикации