Две трети от фирмите ни трудно намират служители

30% предлагат повече пари, за да запълнят свободни позиции
217
Две трети от фирмите ни трудно намират служители
Снимка: архив, Ройтерс

62% от българските работодатели изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места тази година. Това показва национално представително проучване на ManpowerGroup България сред 621 работодатели у нас.

За сравнение през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Около две трети от работодателите заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6%.

Сред причините за това те посочват липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място е липсата на кандидати, а на трето -  липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с кадровия проблем, 50% от работодателите предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място те наемат по-възрастни или по-млади от обичайното хора.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите. 29% залагат на допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на десето място през 2016 година, спрямо четвърта позиция през 2015 г.

Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
Абе има си разлиак в Сфия сега! Знаеш ли колко време убеждавам разни кметове, че тролейбусната мрежа е нещо естествено за всеки уважаващ себе си град , а те в СОфия даже и трамвайни линии слагат и градския транспорт под земята набутват! Извън София принципа е - дай да уредим на хранилката нашите си хора пък майната и на хората и на града и на всичкото му там!В София като прави някой 1 година така и после го посрещат пред парламента с "отворени" обятия, а той обикновено се намира в бял автобус..
32
2
 
2
 
! Отговори
механик преди 7 години
до 45когато е в US взима от котрагентите около 9000 USD, а дори и за там, парите не са малко ... става въпрос за стандартизация на самолетни части - тук ако има по два детайла за 3 месеца, чисто ще взима по 10 000лв ... но средно е по около 6-7! Но сте напълно прав, затова се опитваме да издържаме и семействата им - 1/3 от заплата на мъжа да взима жена му, да плащаме обучението на децата му, да им даваме безплатни билети да му ходят на гости и т.н. ... сега има изобилие на руски инженири
31
3
 
8
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
Всъщност не идват тук според мен големи компании, защото не им трябват големи мозъци. Обикновено им трябват хора с чужд език и без акъл, тук-там някой с дете заедно. И съответно в Румъния по-лесно ще назнайват поради езиковите особеност чужд език. Иначе навремето Румъния не е копирала процесорите на Моторола,а нашата държава. Само дето на чужденците им трябва съпорт и телефонисти най-вече, а друго покрай първото.
30
0
 
7
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До 24: Е като се водят тайна, аз дa не съм ***, че да не ги науча за 1-2 години!Така, че има разлика колко е голяма фирмата и дали можеш да смогнеш да ги научиш приблизително поне като граница.До 25: Защо да не те държи никой? Ти си някой си шеф на ИТ фирма от типа голям съм мениджър, ама не разбирам много от компютри. Слагаш си твой воек в ръководения отдел дето разбират от компютри и си го траят щото не са ти на нивото. А фирмата иначе е Американска и за тебе е като държавна!
29
3
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
node.js в момента. Мисля даже да взема четиристан и да дам тристайния под наем за 700лв
28
1
 
25
 
! Отговори
архангел преди 7 години
Както всичко в тази остатъчна територия и в тази статия иде реч само и единствено за информация, данни и т.н. от фермата за зомбита , наречена столица на БГ. Само там се използват понятия като икономически растеж, маркетинг, ЕС, Пиар и т.н. Голяма част от двуногите там се приемат за единствени представители на изчезващата нация Българи. За тях СФ е БГ. Готови са за бъдещето, в което от шопланд до морето ще се ходи с конвои, защото извън сф ще е територия, населена с полудиви полухора.
27
12
 
10
 
! Отговори
механик преди 7 години
9 месеца търсих инж. който да може да чертае на SolidWorks - основно ниво, да знае перфектен английски на техническо ниво, 2 месеца в годината да живее в US, служебна нова кола по избор до 45 000лв, две безплатни почивки за семейството му със самолет, жена му да взима 1/3 от заплата му, да представителен и все пак да има познания по механика, стартова заплата от 4500лв и какво - е такива *** идваха, че нямам думи ... нищо, ама нищо не става от тия, взех си един румънец и всичко върви така доб
26
0
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
И кво програмираш ?.
25
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз съм програмист в софия и взимам 5 хиляди, повечето ми приятели горе-долу по толкова взимат. Няма смисъл да работя по чужбина, и така съм си добре
24
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търся машинен инженер с немски език за охранител заплата 430 лева бруто.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срещу 3000? на месец мога да седя цял ден на бюро във некоя евроатлантическа фирма и да цъкам на комп, с кфе, мадама и ред други екстри.....
22
0
 
14
 
! Отговори
Циник до тираджията преди 7 години
Брато , разсмя ме от сърце!Лек ден!Поздрави от Франкфурт
21
1
 
29
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Какво се зачекнахте с тези програмисти? Каква "представителна извадка" е този бранш?! В Индия програмисти на кило.. и както разбирам наистина добри.....и гладни! Колко милиона български програмисти имаме? Какво работят "простосмъртните"?Еваааа....програмист до програмиста...в тази България :-)
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ясно че само ИТ-та висят в тоя сайт - по цел ден пред браузърите да минава времето. Мерат си заплати през коментари, знаят всичко де що става. Стойте си в софийските фирмлета, на най-чистия европейски въздух, давайте децата на най-напредналото образование и ходете при най-качествените лекари. Пък това че изкарвате по-малко от шофьор в европа да не ви бърка, нали в бг е евтино
19
0
 
19
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Работодателите трябва да се научат да инвестират в персонала си, в противен случай и от Марс да им докарат работна ръка, пак нищо няма да стане! Технологиите с всеки ден се развиват, следователно обучението е задължително. А що се отнася до личностните качества на работещите, тук има думата обществото ни - т.е. средата. На нито един работодател няма да е лесно да възпитава характери, да гради личности. От друга страна, когато изискваш, ти самият задължително трябва да си над изискванията!
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Oleg, човече, излагаш се. С всеки следващ коментар доказваш, че нямаш нищо общо с IT средите. Престани с филмите за човека на този и онзи. Никой няма да те държи в този бранш, ако нямаш качества. Като човек, който води интервюта, мога да ти кажа, че от 10 наети, един е с препоръка, а от 10 с препоръки- 8 не стават и ги отсвирваме. Да не говорим, че за препоръчан човек се плаща огромен бонус на този, който го е препоръчал, и, честно да ти кажа, фирмите нямат особен интерес да го правят.
17
4
 
16
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Грешиш. Чисто и просто във всяка компания има т.нар. range на заплати за дадена позиция. Заплатата е тайна, колегите ти не я знаят. Напиши Google Software Developer salary range да видиш за какво ти говоря. Двама души на една и съща позиция с един и същи стаж могат да имат двойна разлика в заплащането. И, повярвай, кадърен човек в този бранш никой не си позволява да загуби. Не говорим за разни IT компании с голямо текучество, разбира се. Да не казваме имена, че не е красиво.
16
4
 
10
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До 17: А ти виждал ли си , че в ***.bg работата е само за София. А , ако не е София?Освен това чувал ли е някой, че можеш да набутап своите хора на 1500 лв. заплата в частна фирма, която е IT измежду тези дето по нормален начин са си намерили работата с интервю. Така 80% са кадърни хора, които носят 20% връзкари. Можеш да видиш БГ работодател за една голяма IT фирма в бизнес парка. Не ви ли се е случвало да ви намира HR, пък този дето прави техн. интервю да гледа как да те изкара некадърник
15
0
 
49
 
! Отговори
Циник преди 7 години
На 35 ме съкрати шефа ми, че уж съм бил стар.Истината беше , че поръчките ( фасадна облицовка) намаляваха.Вече е фалирал - подляга нямаше " nuts" поне да ми каже истината! Вече повече от 10 г. работя като инструменталчик в 125 годишна немска фирма , за автомобилната промишленост ( графитни четки) и ме ценят! Истината е простичка - българския бизнес е 99,9 % пълна порнография ГНУС! КАКВО СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА ТЪРСИТЕ ПОД - ВОЛА ТЕЛЕ!
14
8
 
14
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До 12: твоя номер става, ама обикновено човек не иска да стои на старата работа и заради работата. Т.е. аз като имам оферта за по-висока заплата сега, не искам да ми предлагат същото на страта работа, щото тя си остава гадна. Освен това, като си кажеш новата заплата ще трябва да взимаш повече от колегите си програмисти, което като се разбере ще доведе до проблеми. Следователно трябва да вдигне заплатите на още 10 души. В тоя случай той предпочита да остане без тебе и да не дава повече пари.