В НС: Пешеходната пътека – продължение на тротоара!

Обмислят нов текст, който дава пълни права на пешеходеца на "зебрата"
25 окт 2016 15:44,
86
В НС: Пешеходната пътека – продължение на тротоара!
Снимка: архив "Булфото"

Пешеходната пътека е продължение на тротоара и на нея пешеходецът има пълно право. Изменение в закона в този дух пишат депутатите от транспортната комисия, обяви шефът им Настимир Ананиев.

Той съобщи и че до няколко месеца преди пешеходните пътеки ще се сложи нов знак "Погледни наляво, погледни надясно!".

Задължението се въвежда с новия стандарт, който е влязъл в сила преди две седмици.

Още по темата

Дебатът около пресичането на пешеходна пътека възникна след казуса с убитата от моторист Лора Казанлиева на пешеходна пътека в Бургас през 2011 година. В едно от решенията си по делото съдът определи, че жертвата не е съобразила пресичането си със скоростта на идващия мотор. След поискано тълкуване ВСС обяви, че пешеходците нямат абсолютни права на пешеходната пътека.

"В момента се подготвя текст в Закона за движението по пътищата, който много ясно трябва да определи, че пешеходецът има пълно право на пешеходна пътека, защото тя е продължение на тротоара", обясни Ананиев пред БНТ.

На въпрос дали когато пешеходецът изскочи внезапно пред шофьора и водачът няма физическата възможност да реагира, ще има равнопоставеност при носенето на отговорност и при пешеходеца, и при шофьора Ананиев каза, че в промените в закона трябва да се сложат както права така и задължения на шофьори и пешеходци. До момента по-големи права имат пешеходците.

Шефът на транспортната комисия припомни и приетите от комисията текстове за двойно увеличение на глобите за превишена скорост.

За алкохол, наркотици, отказ от тест и каране без книжка новите текстове предвиждат спиране на колата от движение, вземане на малкия талон и сваляне на номерата. 

Така например санкциите за шофиране с превишена скорост в населено място могат да стигнат до 700 лева, за извън населените места – до 600 лева, а за шофьори в обществения транспорт и на опасни товари -  до 1000 лева.

Настимир Ананиев изрази надежда, че промените ще влязат в дневния ред на парламента след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за какво изобщо ги пишат тия закони, като всеки си го чете както си иска
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пътищата са за колите, шофьорите за това плащат пътен данък,винетки, и т.н.всекидневно виждам пресичащи дето изобщо не се оглеждат
32
1
 
5
 
! Отговори
Гадимирко преди 7 години
Внучето на Баба Наста и Дедо Мирчо нема ли кой да го научи на правна култура??? Пешехонтата пътека къде е продължение на тротуара? Ами то тогава да си седна на нея да люпя семки, или да паркирам ..... ***! да се разгони това недомислие нечерено НС.
31
0
 
7
 
! Отговори
Citizen преди 7 години
Момичето се казва Лора и я блъснаха във Варна, а не в Бургас. Имайте уважение към мъртвите поне, ако няма да пишете професионално! :/
30
0
 
2
 
! Отговори
t преди 7 години
До до tСтават и родители, и мрънкачи. Каквото и да станат, накрая все за нищо не стават. Такива са и в живота - нищо не постигат. Пълен провал им е всичко, защото не знаят откъде идват и накъде отиват. Нали им гледам всеки ден като крача сломените и празни погледи.
29
4
 
9
 
! Отговори
до t преди 7 години
...че в България хората се движат по улиците абсолютно хаотично, без цел, с празни погледи, неориентирани, все едно не знаят какво правят и накъде отиват, ту наляво, ту надясно, блъскат се едни в други....Същите тези хора после стават и шофьори :)
28
1
 
11
 
! Отговори
абе преди 7 години
"Пешеходната пътека продължение на тротоара!" , че то това и сега си е така беидиоти. Кога е променяно?
27
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Градът е за пешеходци, не за коли. Пешеходецът може да си вързва връзката на обувката и колите трябва да чакат. Ако толкова бързат да хванат метро или да ходят пеша. Що се отнася за МПС със спец.режим на движение, те имат предимство защото спасяват човешки живот. Всички останали МПС возещи кифли и мутри бързащи за мола трябва да чакат търпеливо на пешеходните пътеки
26
2
 
9
 
! Отговори
КПСС преди 7 години
До 24-ти Анонимен: Нима искаш да кажеш, че 13 годишното детенце е камикадзе? Или 20 годишното момиче пометено от моториста, каращ с 200? Лесно е - на всякъде по цивилизования свят по-силния пази по-слабия, само в джунглата и в страни като нашата до които явно еволюцията не е стигнала още, нещата са на опъки. Следващия път като наближиш пешеходна пътека си направи следния експеримент - стъпи на спирачките на 30 метра пред пътеката, да видим тогава дали ще има камикадзета, които да те изненадат.
25
5
 
8
 
! Отговори
t преди 7 години
До ИнженерИнженерче, не ми давай пример с Германия, защото българите не са германци. Това важи най-вече за пешеходците. Пътувам постоянно и виждам, че в България хората се движат по улиците абсолютно хаотично, без цел, с празни погледи, неориентирани, все едно не знаят какво правят и накъде отиват, ту наляво, ту надясно, блъскат се едни в други. Често застават до бордюра и просто си кибичат все едно, че ще пресичат. На няколко пъти спирам и чакам да пресече някой, а той просто ей така си седял
24
3
 
9
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Никой няма абсолютни права. Всички са с права и задължения. Така както няма шофьор които иска да убие пешеходец умишлено, така и всеки пешеходец трябва да знае че при всичките права кокалите не се рециклират.Като видиш 5 коли наближаващи пешеходната пък поспри малко, не стъпвай на платното, няма да пропадне света. Като видиш човек да пресича спри. Толкова е просто.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото си спомням правилника, когато пред водача има пешеходна пътека, той е ДЛЪЖЕН ДА НАМАЛИ С ГОТОВНОСТ ЗА СПИРАНЕ. Ако това се спазва няма как "да ти изскочи и да те изненада" пешеходеца. Просто защото трябва да караш така, че да можеш всеки един момент да спеш преди пешеходната пътека.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като толкова много деца бяха осакатени и загинали на шешеходни пътеки и още повече възрастни,най-после властта се сети да приеме закон за абсолютната неприкосновеност на гражданите в тази част от улицата.А иначе се джавкат за какво ли не,но важните за хората неща-винаги на втори план.Сега остава да ни кажат защо дрогиран шофьор не подлежи на съдебно преследване???Защо не могат да спрат среднощните гонки,които съсипват толкова млади живота?Очакваме отговори и действия.Затова сме ги избрали.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В цял свят автомобилите спират, когато на пешеходната пътека пресича човек, само в БГ го заобикалият или отпред или отзад. Никой не спазва нищо. Цялата държава е изгнила и корумпирана. Рибата се вмирисва от главата.
20
1
 
3
 
! Отговори
Бумеранг преди 7 години
Шофьорите на коли са НЛО в действие. Докато човешкия мозък отреагира и обясни кво е тва дет лети с бесна скорост по асфалта и докат разбереш и вече си при свети Петър. *** извънземното, дет кара колата - не мо да го видиш. Очевидно - скоростта - има значение.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КПССИ какво пречи на пешеходеца да не се държи като камикадзе и той? :)
18
3
 
16
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Първото нещо, което трябва да се оправи в държавата е корупцията. За това, че са платили на някой да чете закона като дявола - евангелието, пишат все по-сложни, заплетени и неясни закони. Не е проблема в закона, а в спазването.В Германия, ако вървиш по тротоара и само се обърнеш към пешеходната пътека, целия трафик заковава на място и чака, ако ще и 50 ленти да са. Докато не пресечеш докрая, никой не мърда, камо ли някой да надуе клаксон. Това са изградени желязна дисциплина, умения и навици.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се,че проблемът е двустранен.Има възрастни хора,които пресичат бавно,но има ***,които нарочно ходят бавно,говорят по телефон или с някой друг *** на пътеката.Има и ***,шофьори,които преминават без да спират на пътеката.А на бате Динко ще кажа,че ако сложат 30см легнал полицай най-много някой да изхвърчи и да помете и тия дето са на тротоара.
16
5
 
11
 
! Отговори
КПСС преди 7 години
Чудно ми е, защо има "хора", които казват "пешеходец (риба, кенгуро, скакалец, невестулка и кво ли не) изненада шофьор изкачайки внезапно на пешеходна пътека"... Какво пречи на шофьорите като наближават пътека да намалят, да се огледат или да спрат като видят, че има пешеходци около нея, както е по цивилизованите страни? Толкова ли е сложно, толкова ли ще се забавят ако го направят? Май основния проблем ни е в манталитета и чак след това законите...
15
2
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
... да пресича.Като цяло- проблемът е двустранен. Трябва повече дисциплина и от двете страни, за да не се стига до нещастни и трагични случаи. Това, което пиша няма нищо общо с конкретния случай, а като цяло.