Време за Коледен пост: Качваме по 3 кг., имунитетът пада

Храносмилателната система страда от многото въглехидрати
15 ное 2016 10:07,
19
Време за Коледен пост: Качваме по 3 кг., имунитетът пада
Снимка: архив, Bulphoto

Поне три килограма средно качват постещите по време на въздържанието от животински храни, което започва от днес и продължава до Коледа. През този период килограмите се трупат рязко заради консумацията на голямо количество въглехидратни храни, които често са мазни и много калорични.

Още по темата

"За да заместят чувството за ситост, което дават животинските продукти, като месото или яйцата, хората масово посягат към хляб или други въглехидратни храни. Традиционно това са мазни мекици, питки или други калорични храни, като ориз и картофи, което неминуемо води до трупане на килограми", заяви пред "Труд" специалистът по хранене проф. Донка Байкова, която съветва да приемаме въглехидрати само сутрин.

Експертите са категорични, че прекомерният прием на мазни и тестени храни пренатоварва цялата храносмилателна система и често води до болки и тежки неразположения.

Постите крият и друга опасност, защото еднообразното хранене в сезона на гриповете и настинките допълнително отслабва имунната система и прави организма по-уязвим. Именно в последните дни на постите лекарите отчитат най-много болни сред въздържателите, защото тогава се изчерпват редица важни микроелементи.

Проф. Байкова обясни, че организмът складира запаси от някои ценни вещества, но след повече от 20 дни и те започват да липсват.

Някои могат да се набавят и от неживотински продукти, но там са в други съединения и голяма част от тях са неизползваеми, посочва диетологът. Тя съветва да се храним с много плодове и зеленчуци и да не пропускаме разрешената риба на Никулден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, ама глупости, глупости, постите сваляли имунитета. Абе какви са тия "шаманки". Постите, не се състоят в гъненето на мекици, торти, пасти, вафли, само защото не се яде месо. Яжте плодове, зеленчуци, варива (леща, боб, грах), маслини/зехтин, ядки (без да се прекалява), пълнозърнест хляб, да видим дали ще качите килограми и ще ви спадне ли имунитета. Пълни тъпотии. Правилното хранене, през цялото време гарантира качване на имунитета и поддържане на здравословно тегло.
18
0
 
6
 
! Отговори
Този път преди 7 години
Брайкова греши. Не се трупат килограми, а се свалят. Менюто може да бъде много разнообразно(това е от личен опит). Ако някой изпитва болки в следствие на автоимунно заболяване като лупус или ревматоиден артрит препоръчвам да опита да намали храненията си и задължително да изключи месото. За вас лъжа, за мене истина - ограничаването в храненето при хора, свикнали да се хранят "нормално" води единствено до положителни резултати с оглед на здравето.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Традиционно българинът се обръща към тестото през зимата, независимо дали пости или не, така че ако с пост се качва 3 кг, без него би трябвало да е двойно. Но все пак такава ни е културата, че по празници трябва да се плюска като за последно.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, много постещи имало...Гевезета и глезльовци
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са пълни глупости. Заради експеримента ми с постите се отказах от всякави животински храни. За първите няколко месеца смъкнах 15 кила. И сега почти две години поддържам едни и същи килограми. А колкото до коледните пости риба се яде задължително на Никулден, но може и от ден първи без сряда и петък. Хайвер, миди, скариди и безгръбначни НЕ са животинска храна.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГЛУПОСТИе,нема що ! баба ти все с киноа и чиа е постила.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си *** и при доктор Емилова може да надебелееш! Но иначе и варианта - до вчера съм се тъпкал с кюфтета, от днес само зеле и моркови е доста вреден, а голям процент от хората процедират така.
12
0
 
4
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 7 години
Нещо е сбъркала другарката специалистка. Аз по време на пости свалям 10 кг - поста не е в това нагъваш леб и боб, а равносметка.
11
0
 
3
 
! Отговори
Zaks преди 7 години
До АнонименКъде видя месо? Салатата е боб, домат, маслина, сирене и паста!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази снимка, на салата със сирене и някакво месо, е супер подходяща за темата на статията!
9
2
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Ми то почти е така...
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То така излезе че според изказаното в статията, всички вегетарианци са се гътнали вече :)
7
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Риба се яде без Сряда и Петък, тогава само боб, леща, картофи, ориз, туршийка. Аз даже и хляба спирам, но пия по някоя бира :)
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментари 1 и 5 представляват философията на хранене на типичния български мъж.Затова той на 20 е много як, на 30 е с тумбак, на 40 е чичак, а на 50 е в гроба с единия крак.
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не възнамерявам да си намалявам имунитета, няма да си изтезавам организъмчето само с чушки, зелки и пр. фуражни култури. Виж, за килограмите не гарантирам, но няма да ги качвам с брано, а с драно и дестилирано.
4
2
 
14
 
! Отговори
Vasilev преди 7 години
Гола вода сте ! Риба да се яде е разрешено не само на Никулден.
3
5
 
18
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 7 години
Не съм съгласен. Поста включва много зеленчуци и салати. Добре е да се добавят качествени витамини с натурален растителен произход. Вече има голямо разнообразие на т. нар. суперхрани като киноа, елда, чия. Приема на мазнини и техния тип може да се контролира..омега 3 към омега 6... и т.н. Такъв пост, съчетан с правилни мисли и отношения изчиства тялото и ПОВИШАВА ИМУНИТЕТА.
2
1
 
28
 
! Отговори
Шопа преди 7 години
По време на пости не трябва да се прекалява с постните храни, а човек следва да яде колкото да се засити и да не е гладен. Повече от това и охолството с постни храни не е добре и не носи полза на постещия. Целта е да има смирение и разбиране, че всичко на този свят ни е дадено от Господ и всичко става по Неговата воля, не трябва човек да се възгордява, това не е угодно Богу.
1
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема да постя ще си къртя бирата и ще си ям мръвката наздраве приятели