Пари, връзки, секс – условията за специализация на лекари у нас

Критерии и изпити вече няма, коментира д-р Стефан Константинов
Обновена: 9 дек 2016 10:57 | 9 дек 2016 10:44,
65
Пари, връзки, секс – условията за специализация на лекари у нас
Снимка: flickr

Има три начина да специализира един лекар у нас - да е дете на някого, да има пари или да предложи секс. Това заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Преди имаше изпит, държавата правеше поръчка и казваше за колко човека може да плати. Ролята на държавата се прехвърли към болниците. Критерии и изпити няма, има събеседване с директора. Нещата се изкривяват", категоричен бе бившият здравен министър.

По думите му в България има брой лекари над средното европейско ниво, което не изключва факта, че много от тях заминават за чужбина.

"Липсват медицински сестри и акушерки. Съвсем естествен процес е лекари да заминават за чужбина. Много е трудно да се устои на огромните разминавания в заплащанията и условията на труд", посочи д-р Константинов и призна, че българските лекари срещат прекалено много трудности, за да останат тук.

Заедно с председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов споделят мнението, че част от българските болници са малки феодални владения.

"Има тежка феодализация на клиниките и отделенията, пречи се на младите хора. Има местни лекари, които не разрешават на хората да специализират. Имаме и сигнали от лекари, които са удряни от своите началници", алармира д-р Данов.

По думите му в момента в страната практикуват лекари, които ако напуснат отделенията си, те трябва да бъдат закрити. В същото време не се прави нищо по въпроса за специализациите, а най-тежкият проблем е, че липсва и отношение към младите лекари, отчете още той.

"Последната наредба за специализации е от най-лошите. В последните 25 години няма реформа в здравеопазването, а само опити за такава", категоричен е д-р Камен Данов.

Д-р Константинов потвърди, че у нас има медицински пустини, където хората не получават адекватна помощ.

"Много от постиженията на Петър Москов са медийни балони и на много места той допусна сериозни грешки", отговори бившият здравен министър запитан за работата на действащия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
MD преди 7 години
Системата на здравеопазването е пред тотален срив. На никой не му пука за пациенти, лекари , сестри....студенти по медицина.Никой не планува колко лекари по дадена специалност трябват, колко сестри, акушерки, нищо, всичко е оставено на течението....Един съвет към младите лекари, ако нямате вуйчо владика да се уредите това което искате, учете езици и отлитайте! Не си заслужава за 350-400 евро да си съсипвате живота в БГ.
54
0
 
3
 
! Отговори
KeБаб Ремувър преди 7 години
До Анонимен52прав си аратлик, никакви крупули нямат тия. направо както викаш, Менгими
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А значи лекарите съм достатъчно, просто болниците са прекалено много, с потресанящо отношение и обслужване. Ама ай де да има болница и У нашия град.
52
0
 
9
 
! Отговори
Лекар до лекар преди 7 години
Да ме прощава колегата, но умственият багаж на пациента е моя работа само в два случая:-да му поставя диагноза и да му предпиша лекарства.Лекуването е колективна работа, в която участва най-вече пациентът.Лекарите имаме твърде голямо его и в някои страни се практикува посещение на психолог на болничния екип.Парите не са всичко и това го знае всеки лекар, но неадекватното заплащане е фактор за недоволство и конфликти.Друг въпрос е, че на този принцип в държава е пълно с недоволни хора.
51
3
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
немам нищо против некои докторици, ако ме разбирате...
50
3
 
14
 
! Отговори
Антифен преди 7 години
Рядко точен коментар.И стига сте плюли по лекарите,вие,които нямате представа на какво са подложени те още от решението да учат медицина до края на работния си път.Трябва тотална чистка на административно-мафиотизираните партийни кадри в здравеопазването и много важно - чистка в системите на висшето медицинско образование , следдимпломните квалификации и придобиването на научните степени и звания.Всичко тръгва оттам.Само ако знаете с какви светли пориви тръгват повечето кандидат-студенти....
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекар у нас от 25г отдавна означава ХИМИЧЕСКИ КАСТРАТ работещ за Фармацевтичната мафия без грам грижа за насрещната страна- пациента.Това е безподобна *** от *** и златотърсачи много безкрупулни индивиди тип Йосиф Менгели на които им приляга да лринат лна в някой свинеферма.Ако съм Управлява още утре 98от белите престилки заминават в трудов лагер да си упржняват уменията.
48
10
 
5
 
! Отговори
ХУ-ДЖин-Тау преди 7 години
Нищо чудно ,че болниците са инкубатори на зарази.Там е Меката на всички венерически заболявания и прокази и сестри и лекарки заработват още от специализацията като обикновени ***.Каквато държавата такива и лекарите.Не се чудете после защо умрират хора.Мърльовците в престилки доценти и професори по медицина бол у нас.Такива читави обаче са под 1% от тотална разложена пасмина.Без растрел на всички нива няма да се мине.
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Лекар, е тогава си се лекувай по гугъл, ама гледай да се не гътнеш от някоя правописна грешка
46
14
 
9
 
! Отговори
до Лекар преди 7 години
Е, сори, лекарино, минаха тия времена, когато пациентите мълчаха, гледаха ви като богове и приемаха без грам съмнение всяка ваша дума. Това в ерата на доктор Гугъл и платеното здравеопазване е невъзможно. Късно си се родил.
45
9
 
11
 
! Отговори
Az преди 7 години
До ЛекарБай...Лекар, имал съм възможността да работя в едно учреждение с доста лекари, всезнаещи и всеможещи. За няколкото петилетки съвместна работа съм отвратен от самочувствието без покритие.Говоря за период до 2000г и ако ти е останала и малко съвест, поне пред себе си признай какво е отношението на бранша към пациентите сега. Аз съм давал клетва/ не съм лекар/ вие също. Учтивата форма е умишлено с малка буква. Учил си 5-6г за лекар, аз също но не за лекар и не се чувствам по низко от теб.
44
1
 
5
 
! Отговори
гаргамел преди 7 години
До Поредния анонименназначават,но по наредбата получават повече от обучаващия персонал и ти ми кажи каква е мотивацията на обучаващия,ако не ми вярваш намети последната наредба за специализанти и да не повдигаме темата за четирите нулеви години без специализации,а нещата са прости в каквото и отделение да започнеш автоматично да ставаш специализант на отделението,после некомерсиалните специалности със заплащане поне два пъти по високо от тия на комерсиалните специалности не е нужно повече
43
1
 
5
 
! Отговори
Kenobi\y преди 7 години
До ШибиРибиДа - както и всички останали хора.... лекарите - и те са хора ;-)
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Навсякъде е и дупетатите си купуват докторски титли без изпити, с връзки, секс услуги и др. Ето ги Калинка Илиева, инж. д-р Ахмед Доган, ген. д-р Бойко Борисов, проф. Кристалина Георгиева и т.н. и т.н."--------------Правиш ли разлика между "доктор" в смисъл на лекар или "доктор" като научна степен?
41
19
 
21
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Щом те приемат в болница за планова операция веднага или след 2-3 дни, значи в България болниците и лекарите са твърде много. Когато започнете да чакате на опашка за прием по 6 месеца, тогава ще почнете да цените лекарите си. Чудите ли се защои лекарите са груби и ви навикват постоянно? Защото пациентите са неблагодарни многознайковци, на които им липсва пипе да замълчат и да не си показват лекия умствен багаж пред хора, които разбират от тези неща доста повече от тях.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пари, връзки и секс - останки от комунизма. От тогава е останал лафа: "Нямаш ли си свой човек, загубен си, мой човек!"Горещо ви препоръчвам и филма "Маргарит и Маргарита", за да научат младите как беше през комунизма по отношение на връзките и секса.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До FBIЗащото в медицината бакалаври са медицинските сестри, а магистри са лекарите. Сестра може да стане лекар само след 6-годишно обучение.
38
6
 
9
 
! Отговори
Ха! преди 7 години
При нас специализантите постъпват с изпит без значение чии деца са, ако някой/я от тях ми предложи секс, ще бъде изхвърлен/а като мръсно коте, и ще загуби възможност да специализира не само в нашата катедра, но и въобще в този университет.
37
4
 
9
 
! Отговори
FBI преди 7 години
А купените Дипломи , тоест ако има Бакалавар що да не си купи Диплома за Магистар срещу 2000 лева
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то това е от години , защо чак сега някой го казва ?