Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.

20% пък имат доходи от основна пенсия над 400 лева
Обновена: 16 дек 2016 13:33 | 16 дек 2016 13:30,
115
Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.
Снимка: Pixabay

С основна пенсия под 200 лева живеят 40,2% от пенсионерите, или 797 хил. души у нас. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

Към 31 декември 2016 година общият брой на пенсионерите в България е 2,18 млн. души.

От данните на социалното министерство е видно, че 18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 лева, а до 300 лева е основната пенсия за 11,2% от пенсионерите у нас. 20,1% имат доходи от основна пенсия над 400 лева.

Социалният министър дава сведения и за доходите на пенсионерите като цяло – тоест не само от основната им пенсия, а и от допълнителните фондове и добавки. От тях е видно, че с до 200 лева живеят 22,5% от пенсионерите, или почти 492 хил. души. Между 200 и 250 лева получават 18,8% от българските пенсионери.

Над 400 лева пък получават 24,8% от пенсионерите.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук едни, които са били първа категория труд, пишат, че тавана ги ощетявал. Е, формално погледнато е така, но реално осигуровките които са внасяли, биха им осигурили пенсия не от 1400 лева, а от 140 лева, така че тавана е много над това, за което са се осигурявали. Второ, докато не отпаднат трите години по избор, и пенсиите не започнат да се изчисляват според всички осигуровки през целия трудов стаж, тавана трябва да си остане. Може да отпадне за новите пенсионери, при които се отчита целия труд
75
2
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 7 години
Тази е твоята лична математика.Когато таванът бе 700 лева, за 35 години трудов стаж излиза, че си внасял 20 лева на година или 1,70 на месец. Останалите отиват по други фондове. Категорията определя стажаи си ПЛАЩА повече!Не това определя пенсията.Пенсията се определя от съотношението на твоята месечна заплата и средния осигурителен доход за страната по месеци.Това определя личния ти коефициент.Проблемът е, че заплатите са малки.Не съм ти виновен. Намери формулата!Кой за каквото е учил!
74
1
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Формулата узаконява преливането на средства от пенсиите за трета категория труд, към пенсиите за първа и втора категория труд, но това не значи, че няма такова преливане.А представи си, че има и нулева категория труд, при която се иска само един месец осигурителен стаж и после 50-60-70-... години да има право да получава пенсия, според твоята формула. Те така става това преливане на средства и по същата схема сега е с първа и втора категория труд.
73
2
 
5
 
! Отговори
55 преди 7 години
Аз пак питам - мин. заплата е мин. прожитъчен доход, необхидим за живеене. Нали така? Тогава значи мин. пенсия не може да бъде по-малко от този мин. доход...иначе човек умира.В същото време има пенсионери, които взимат огромни пенсии, които са по-високи от заплатата на средният бълагрин. Това нормално ли е? Значи те са взимали високи заплати "тогава" (според приноса им, който по принцип е доста спорен) и "сега" продължават да взимат същата "заплата". Е това не е нормално!
72
0
 
6
 
! Отговори
До Андрешко преди 7 години
Това за "държавните хрантутноици" отдавна се изтърка, а и всеки с поне малко ум в главата зане, че не е вярно. Примерно, с големите заплати са учители, лекари и медицинския персонал, като основан част от държавните хрантутници. Или може би с големи заплати са чинвониците в общинската администрация с по 500-600 лева заплата? А може би с огромни заплати са и тези в държавната админицтрация, които масово взимат около средната заплата? Винаги има шефове, които взимат много повече, но така е навсякъд
71
1
 
3
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Криза е няма пари пък и трябва нови депутатски коли да се купуват ,отде пари за пенсии и заплати.Никакво увеличение на доходите на българите,защото е криза.Беден и неук народ лесно се управлява,вие какво искате доходи като у фалирала Гърция ли ?
70
0
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 7 години
Има формула за изчисление, в която влиза стаж, среден коефициент, средно аритметично от месечно съотношение от твоята заплата и средния осигурителен доход за страната и средния осигурителен доход за страната 12 месеца назад.Съществената част в това произведение е ЛИЧНАТА ТИ ЗАПЛАТА и от там - ИНДИВИДУАЛНИЯТ ТИ КОЕФИЦИЕНТ.Ако нямаш изисквания стаж, не можеш да се пенсионираш.Нека държавата накара да излязат на светло истинската заплата на всеки.Получавам близо 500 лева по-малко от изчисленото
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента около 30-40% от доходите са в сивата икономика и за тях не се плащат данъци и осигуровки. Ако се плащаха, пенсиите щяха да са с около 50% по-високи. Ако се премахне и минималната пенсия, на тези, които са укривали дохходи, пенсиите ще паднат, но на останалите ще се двигнат и така е справедливо.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов и ГЕРБ гласува ПРОТИВ увеличението на пенсиите в НС. Ами ,отнова си го изберете.Следващият път може и да се смили.Ще видите от Нова година какво ни чака.Драстично увеличение на цените на тока и водата. Банкялията се е споразумял още през есента с енергийните дружества....
67
1
 
5
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #64. Работата е там,че повечето от хората,които са взимали големи заплати са били държавни чиновници и осигуровките им ги е плащала държавата,т.е. ние данъкоплатците и сега отново взимат високи пенсии. Друг е въпросът,че управляващата политическа класа не е направила добър осигурителен фонд и парите ги е крадяла,защото няма как да няма излишни пари,след като много хора не доживяват да вземат пенсия,а къде отиват техните пари?
66
3
 
6
 
! Отговори
До 71 преди 7 години
Не разбираш как от третата категория се преливат пари към твоята пенсия ли? Ти да не си фуражка, та не разбираш прости неща? Виж каква е сумата на осигуровките ти през целия ти трудов стаж и я разпредели по месеци като пенсионер. Вземи средната възраст като продължителност на живота. Ако успееш да направиш тези най-прости аритметични операции, може би ще видиш, че повече от 50-100 лева пенсия не трябва да получаваш. Останалите пари ги взимаш от трета категория, като им намаляваш пенсиите.
65
5
 
7
 
! Отговори
Знаете ли,че.., преди 7 години
България имаше най-богатия пенсионерски фонд в цяла Европа.Официално признато....Ха сега,попитайте вашите десни,на които толкова симпатизирате,ДЕКА СА И ТЕЗИ ПАРЕТА? Ето така настроиха и младите хора срещу възрастните,че им плащали пенсиите.Всички работили са се осигурявали кой повече,кой по-малко според заплатите си.ДЕКА СА ПАРЕТАТА? Възрастните хора ни оставиха една силна държава с добре развита икономика,енергетика,селско стопанство,инфраструктура и прочее.ДЕКА СА ТЕ СЕГА????
64
0
 
1
 
! Отговори
до 31 , до Ааа преди 7 години
ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ 1 ДИАБЕТИК ЗА ДА СЛЕДИ КРЪВНАТА СИ ЗАХАР ДЕНОНОЩНО МУ ТРЯБВАТ 8-10 ТЕСТ ЛЕНТИ ,ЗА ЕДИН ДЕН.СЪЩО ТАКА ТРЯБВА ДА СЛЕДИ И КЕТОНИТЕ СИ ПОСТОЯННО.Значи за 1 месец са нужни към 300 тест ленти, САМО ЗА КРЪВНАТА ЗАХАР.НЗОК НЕ ПЛАЩА НИЩО, АБСОЛЮТНО НИЩО.ЕДНА КУТИЯ(в нея има 50 тест ленти ) СТРУВА 30-35 ЛЕВА.За месец са 6 кутии, по 30 лв. ТОВА СА 180 лв.,само за теста лентите.БЕЗ ДРУГИТЕ ЛЕКАРСТВА КОИТО ТРЯБВА ДА ВЗИМА ПОРАДИ НАСТЪПИЛИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ..Ииииии ГОЛЯМАТА ИМ ПЕНСИЯ Е ЦЕЕЕЕЕЛИ 209 лв.Иначе ........... , А В ДРУГИТЕ СТРАНИ ,ДАЖЕ И В АЛБАНИЯ , ВСИЧКИТЕ ЛЕКАРСТАТ
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не си обективен!Моята изчислена пенсия клони към 1400 лева и откакто съм пенсионер, съм ощетен от тавана!Как така от третата категория ми се "преливат " пари?Като не разбираш, поне си мълчи и след 4 години ще съжаляваш, че си се изхранвал като *** по форумите за жълти стотинки.
62
1
 
9
 
! Отговори
странник преди 7 години
Не ви искам пенсията!!!!Искам си всичко внесено за тридесет и пет години и то накуп.Сега съмна 56 безработен и на бунището.Никой не ме иска заради възрастта,а пенсия едва ли ще дочакам.ПОЛОВИНАТА МИ ПРИЯТЕЛИ И ВРЪСТНИЦИ ИЗМРЯХА И МЕНЕ ТОВА МЕ ЧАКА!Апел към младите-Бягайте от тая кучешка яма!!!!!!
61
5
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
В момента има преливане на средства от пенсиите на едни групи пенсионери към пенсиите на други групи пенсионери.Най-важните са две: - от пенсиите на хората работили трета категория труд, има преливане на средства към пенсиите на хората работили втора и първа категория труд- от пенсиите на тези, които са се осигурявали върху целия получаван доход, към тези, които са укривали доходи и са се осигурявали на минималната работна заплатаМоже би двойно намаляват пенсиите заради тези две неща.
60
3
 
1
 
! Отговори
за Андрешко преди 7 години
Ауууу,ама ти много си ,,играл" на ,,война",бил си запас и даваш мнение.Я се скрии *** жалък.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кога думата з.е.д.а.к.ц.и.я е л.о.ш.а дума?!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само, че сте ми изтрили написаното, но и не мога да гласувам там, където не съм съгласен.И не съм съгласен не по собствена воля, а се опирам на закона за пенсиониране.Очевидно този 55-ти е от самата редакция.
57
0
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #45 Абе. Ако така продължаваме мутиралите същества ще са само от сирийски произход,които ще са останали тук,ако и те не избягат в Германия...

Спонсорирани публикации