За Рождество: Мир, надежда, светлина, живот…

Патриархът пожела мирни и щастливи дни и благоденствие в домовете
Обновена: 24 дек 2016 19:46 | 24 дек 2016 19:32,
35
За Рождество: Мир, надежда, светлина, живот…
Снимка: архив "Булфото"

Мирни и щастливи дни и благоденствие в домовете, пожела българският патриарх Неофит в традиционното си приветствие към българите за настъпващото Рождество Христово.

Той призова никой около нас да не остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов.

"Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква, обични братя и сестри, в тихата и свята нощ на Рождеството на Божия син сърцата и мислите ни отново се устремяват към Витлеемската пещера, където с раждането на Богомладенеца за целия свят настъпи нова епоха и откъдето за всеки изгря нова надежда и вече никой не е сам, защото с нас е Бог", казва в приветствието си към българите Негово светейшество.

Патриархът призова: "В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос, за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот и призовава към Себе си всички отрудени и обременени, онеправдани и обезнадеждени".

Негово светейшество припомни, че такава е Божията Свята воля – "бедните духом да наследят Царството, плачещите да се утешат, гладните и жадни за правда да се наситят, чистите по сърце да видят Бога и всички да се нарекат синове Божии и Божии приятели и да наследят Царството, приготвено за чедата на Небесния ни Отец още от Създание Мира".

"Затова възлюбени, нека в тази нощ отворим сърцата и душите си за радостта на Рождеството на Спасителя и за всички наши ближни, които са в недостиг и нужда, в беда и в лишение, в страдание и безутешност и като видим в тях Самият днес раждащ се за нас Господ, да бъдем негови истински следовници и подражатели в изява на онази дейна любов, на който сам Той ни учеше и към която ни призоваваше", каза още в посланието си патриарх Неофит.

Приветствието на Негово светейшество завършва с поздрава: "Сътворените по Негов образ и по Негово подобие любими и свидни Негови чеда в светлата нощ на Боговъплъщението отечески поздравявам всички вас, верните чеда на Светата ни Църква с настъпващият Рождественски празник и отправям Първосветителски благосов към събралите се около празничната трапеза на Бъдни вечер за мирни и щастливи дни, за благоденствие на вашите домове, обични чеда и близки“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
от християнин преди 7 години
До ХристиянинБратко, вразуми се и изгони бесовете от сърцето си. Дай 50 лева за киприяновата, запали 10 свещи от 2 лева и купи нова камина за църквата. И за всичко ще ти бъде простено - и лошите думи, и лошите мисли.Честит празник на всички добри хора - нека сте здрави и силни, за да се обичате и да си помагате!
14
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
господи не се отказваи от нас бьлгарите ние не искаме да разчитаме знацитекоито ни изпращаш господи помогни да се осьзнаем
13
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ПОПЕ МИР --НЯМА НАДЕЖДАТА -Я ВЗЕХТЕ ВИЕ СВЕТЛИНАТА Е ДАЛЕЧЕ В ТУНЕЛА НА ЖИВОТА ЗАЩО ВЪРВИТЕ РЪКА ЗА РЪКА С УБИЍЦИТЕ НА НАРОДА А НЕ РОПТАЕТЕ С НЕГО ЗА БЕДСТВЕННОТО МУ ПОЛОЖЕНИЕ
12
5
 
6
 
! Отговори
x преди 7 години
Библията е книга пълна с геноцид, женомразство, хомофобия, изнасилване, кръвосмешение. Шокирани ли сте? Ами прочетете я от корица до корица, а не само сладникавите извадки от нея. А до оня дето предлага затвор за атеисти - доказателство за това че религиите водят до насилие, убийства и омраза. Кому е нужно?
11
3
 
6
 
! Отговори
До Християнин преди 7 години
"Трябва да се въведе затвор за атеистите!"На времето такива "християни" са горели хора на клада. А сега религиозни фанатици от една друга известна религия режат глави и убиват хора с камъни пак в името на бога. Това отблъсква хората от религиите. В светите книги се пише за любов и мир. А от хората се чуват само думи на омраза и фанатизъм
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Председателят на иранския парламент Али Лариджани е изпратил послание, с което поздравява християните по света по повод Рождество Христово. Посланието на Лариджани е изпратено към всички председатели на парламенти и депутати по света и в него се сочи, че рождението на Христос е повод за всички нации, които следват учението му да работят за възстановяването на справедливостта по света, толкова присъстваща в посланието му към човечеството.
9
5
 
1
 
! Отговори
карина преди 7 години
Запали си една свещ / няма нужда да е 2 м / и нека в намериш покой и утеха !
8
3
 
5
 
! Отговори
карина преди 7 години
Снимали тези сноби с големи снещи сякаш големината на свещите ще им придаде повече смиреност - ама и *** снимка. Дайте някоя снимка с наистина смирена и одухотворена душа запалила свещица, а не свещ като факла.Живи и здрави всички !
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че то има ли религиозници още
6
11
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Стига сте баламосвали хората с това рождество. Какво стана с добрата стара Коледа - светски празник на всички хора? Църквата да си празнува рождеството, ние ще си празнуваме Коледа! Ама според църквата Христос се е родил точно на Коледа и сега всички с това ли да се съобразяваме? Весела Коледа на всички :)
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таз религия на любовта, откак ни покръсти насила, само назад вървим кога ще се извини католическата църсва за тия злоядеяния май никога само могат да целуват на терористите краката.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува Христос бил такъв бил онакъв, ама е бил всеки ден сред миряните. Атия къде са нека се сета в скъпите си офиси за миряните се се сещат само по празниците. И от коя религия е бил Христос да кажат първо.
3
2
 
8
 
! Отговори
БЪДНИ ВЕЧЕР преди 7 години
Докато Ердоган е на власт и тези джихадисти как ще сме в мир!Честит паразник на всички!
2
16
 
5
 
! Отговори
Поема преди 7 години
Кокошките снасят, а кравите мучат.Мъжете се молят с протегнати нагоре ръце.Жените се молят с протегнати нагоре крака.Земята се върти, животът си върви,все така.
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка година едно и също и въпреки това пак нищета, глад , мизерия, престъпност. Нищо не правите, нищо...