Четири кончета и две кучета – на гилотината. Кой ги уби?

Разказ на спасителите на животни, но с тъжен край
30 дек 2016 11:30, Александър Попов
167

Спасени, но с издадена смъртна присъда. Снимка: Костадин Георгиев

Съдбата на четири кончета и две кучета предизвика гнева на техни спасители. Те са били спасени от група хора, били са им намерени стопани, но в крайна сметка са намерили смъртта си. По думите на хората - със съдействието на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Спасителите на животинките дадоха гласност на историята, която е трябвало да има положителен край за животните.

"Здравейте! Искам да ви споделя една огромна болка. На 22-ри декември, ние с мои приятели откупихме 4 кончета на 7 месечна възраст от Калофер, за да ги спасим от заколение. Намерихме им осиновители, страхотни хора, които щяха да се грижат с много любов за тях. Тъй като бързахме да ги откупим и спасим, ние не извадихме документи за тях. Кончетата не бяха и чипирани, тъй като по закон, чипирането при конете става до 1-годишна възраст. Документите не се вадят веднага и нямахме време да чакаме.

При транспортирането им, край град Правец, полиция спира буса, издава акт на шофьора и конфискува животинките. С тях пътуват и две, спасени от ужасна съдба, кучета. Животните се предават на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) и се задържат в обор до квартал Обеля, в София. От този момент до днес, 4-5 човека се борим да ги измъкнем от там. Чукахме по кабинети в БАБХ, молехме, търсехме вратичка, за да измъкнем бебетата от затвора им. Здрави животни, които ние просто искахме да спасим. От БАБХ ни отказаха всякакво съдействие. Държаха се грубо, безочливо и категорично, че сме извършили много тежко престъпление и нищо не може да спаси животните.

Беше логично да ни се наложат глоби. Ние бяхме готови да платим каквато и да е сума. Днес сутринта бебетата ни и двете кученца са евтанизирани! Без предупреждение! Без жалост! Без грам Човечност! И това се случва в държавата, в която могат да ни убият на пешеходна пътека и да ни платят. Моля ви за подкрепа!", написа до Dnes.bg Сирма Иванова.

Костадин Георгиев е друг човек от групата, която е искала да спаси животните.

"Д-р Мариела Найденска от БАБХ издаде смъртна присъда за 4-те кончета. Лично отидох до Калофер, платих ги и ги изпратихме с буса към новият им дом! И преди малко разбрах най-отвратителното нещо което ми се е случвало някога! Тази сутрин БАБХ са убили кончетата, че и 2-те ми кучета Рошльо (черничкото) и Рони, които спасих от улицата и съм лекувал. И им намерих тези прекрасни хора за осиновители, на тях и милите кончета дечица. Просто в момента съм толкова разстроен, че ми е трудно да пиша...", пише в писмото си г-н Георгиев.

Той е категоричен, че "започва война с тези безкруполни мафиоти убийци".

"Докато не бъдат изритани от БАБХ и наказани и дори скапаната БАБХ трябва да бъде закрита в сегашната си форма", афектиран е Костадин Георгиев.

"Първо, защото животните не трябва да бъдат разглеждани просто като храна! Това са живи същества по дяволите! И защото това са само 6 животни, а тези от БАБХ са избили стотици и хиляди досега. Убеден съм, че са мафия, която плячкосва всичко, което им попадне в ръцете. Това го изпитахме на гърба си през тези дни! Вие не знаехте какво се случва, аз умишлено нищичко не написах, че да не ги ядосаме и да убият кончетата ни. Но ето, че те въпреки това го направиха!

Много хора ходиха там в опити просто да спасим живота на бедните създания. Но те си имат някаква далавера и най-нагло, въпреки че шума, който виждаха, че започва да се вдига, ги убиха! Или много е вероятно да са живи и да са продадени в робство или пък да са вече на луканка. Убиха и кучетата, които толкова обичах", завършва Георгиев.

Редакцията е готова да публикува и мнението на БАБХ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
Реална преди 7 години
Вместо кончетата и кучетата да са щастливи и да тичат наволя някаква сбръчкана бабичка, нищо чудно и да е стара мома щом е толкова злобна им е подписала смъртната присъда, с удоволствие бих й се изплюла в лицето !!!
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен трябва да има уволнения и глоби. Този случай не е прецедент. Това е престъпление.Виновните трябва да бъдат наказани. Срамота е това, което се върши. По- лесно е да убиеш невинно животно, отколкото да си свършиш работата! ***.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази Маринела Найденска има много кръвождано излъчване. Явно и доставя удоволствие да убива животни.
108
0
 
8
 
! Отговори
Бай Кольо преди 7 години
Нема в тая държава държавен чиновник който когато и да го утрепеш все да си закъснял ...
107
1
 
5
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Допълнение 4: със сигурност на протеста ще присъстват и немесоядци вегани от тях ще има подкрепа няма да е само собственика на конфискуваните кончета сам спокойно. Ако иска собственика може да иска и подкрепа и за протестите от " Български вегански съюз" имат и страница с това име въ фейсбук и хората от страницата ще подкрепят такава инициатива защото са за промяна в закона защитаваща правото на живот и за селскостопанските животни каквито са и конете и други. Хайде да действаме възможно е .
106
1
 
8
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
допълнение 4: Призовавам собствениците на тези животни да организират протест в Сф. и да искат законодателна промяна да се отмени правото на съотв органи да конфискуват здрави животни а болните които могат да се лекуват също да не конфискуват и в този дух да е законодателната инициатива. Осведомете се как да внесем законопроекта в нар. събрание и да искаме промяната. Да напрвим страница във фейсбук напишете я тук дайте линк и да се съберем за инициативата за промяна в закона срещу конфискацията
105
1
 
6
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Продължение 3: Чрез някой депутат да се иска дасе внесе в нар. събрание или оп друг начин казвайте как да се промени закона и да се иска да нямат никакво право да конфискуват животни от стопани само да имат право да дават възможност на стопаните да почнат процедура да добиват документи и някаква минимална глоба а не като сега 500 лв глоба . И да искаме този срок да може да се удължава от стопаните ако не стига и това заради правата на животните - гръбначните. Аз не ям и месо от жал към животните
104
0
 
6
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Допълнение към първия ми пост понеже системата не позволи повече символи: Предлагам да поискаме с протеста промяна в закона и да нямат никакво право органите да конфискуват гръбначни животни понеже имат право като чувствителни същества . Такива права имат кучетата и котките по ЗЗж и никой друг. Бабх са си превишили правата мисля като са евтанизирали кучетата . А за жалост законът сега позволява да се конфискуват коне и др. без документи но тр. да искаме отмяна в закона чрез някой депутат да се
103
0
 
7
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Дайте да направим протест скоро пред Мсъвет и Бабх София и т. н. и да искаме отмяна в закона на правото на Бабх да умъртвяват животни само защото са хванати без ушна марка или без придружител или без дори лицензиран транспорт и документи. Трябва да се иска законодателна промяна и да се иска да се дава срок на собствениците на такива животни да издадат документи или да почнат издаването им и някаква глоба но да не е толкова голяма.Как може такава гавра с хората които примерно обичат тези животни
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ubizite v satvora gadove mrasni tova sa malki kon4eta ku4eta vie ste urodi ubiizi
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненормалнициии....Как може да има такива *** бее? :@@ Гадовее мръсни, какво ли не правят за пари. Тея закони си ги пишат така, че да устройват тях и винаги да са оневинени..Иде ми да ги лепна, ама един по един да изпитат всичко, което те са причинили..:@@000
100
3
 
16
 
! Отговори
Кольо Белята преди 7 години
Не зная на кого говоря, но трябваше да изригна. Днес научих за предумишленото убийство на добичетата и съм гневен. Гневен съм не заради погубването на волните им душици, не че безогледни бюрократи представят социопатичните си деяния като грижа за общественото здраве, не затова че дедите ни са имали специално отношение към коня и недостойното е било посичано, а може би заради всичко това не искам оставки и не прося покаяние. Моля Ви, влейте ме в стихията на Вашия бяс да ги остържем от този свят!!
99
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен другарите ветеринари от агенцията са 'бракували' кончетата и след това са ги продали на добра цена като месо. Това е и единствената логична причина за създадената ситуация. И докато на собствениците на животните, нарушението е административно, то на въпросните ветеринари е много тежко криминално престъпление с предполагаеми тежки последици и рецидив, за което прокуратурата моментално е трябвало да се задейства..
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До NepoznataСложи си AdBlocker на браузъра пък ти, в коя година живееш?
97
0
 
2
 
! Отговори
Поп Андрей преди 7 години
До БГРедки са тия с 500 лв. Повечето са със 160......... или и толкоз нямат..........
96
0
 
14
 
! Отговори
Nepoznata преди 7 години
Айде спрете си и тези изкачащите реклами, че прекалявате вече! То да не отвори човек някой сайт и се почва - досада....
95
0
 
7
 
! Отговори
Nepoznata преди 7 години
До АнонименЦензура има - не можем да ги наричаме , както си искаме!
94
2
 
16
 
! Отговори
Nepoznata преди 7 години
Поредната новина, втрещяваща ни и караща ни да се замислим, какви са тези, които са го направили - хора ли, зверове ли, *** ли?! Дотам ли стигна българина?.................
93
1
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Очевидно закона е като създателя си,още по зле са изпълнителите,най зле сме ние ,че ги търпим.
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сериозно ли, цензура на св...ня. Ми освен да пиша чифтокопитен, грухтящ бозайник, отглеждат за месо? А свинска мас, ако напиша?