Плодовитост и коефициенти: Ражда ли българката?

За да има повече деца, трябва ангажираност на обществото
Обновена: 2 яну 2017 15:14 | 2 яну 2017 11:35,
102
Плодовитост и коефициенти: Ражда ли българката?
Снимка: архив Reuters

Стабилна е тенденцията на раждаемостта през последните години, като тоталният коефициент на плодовитост е 1,5 деца средно на една жена. Това позиционира България на едно средно ниво с останалите страни от Европейския съюз (ЕС).

Това коментира доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека. Тя посочи, че от 1990 до 1997 година сме свидетели на процес на промяна в репродуктивните модели в българското общество,  а през периода на социализма двудетната норма е била силно присъстваща.

"Кризисният период на Прехода променя до голяма степен репродуктивното поведение на семействата в България и ориентацията е към еднодетния модел", посочи демографът в студиото на Лора Инджова. "България стига дъното през 1997-1998 година, след този период има едно постепенно стабилизиране на демографските тенденции", допълни гостът.

Според блогъра Мария Пеева, която е многодетна майка, жената трябва да се чувства сигурна, за да създава деца. По думите на Пеева детето трябва освен да се роди, да се отгледа с подобаващи грижи, да се образова и възпита.

"Ако майката не се чувства сигурна, че обществото ще й помогне в целия този процес, тя няма да роди повече от едно дете. За да имаме повече деца в България трябва обществото да се ангажира и да окаже подкрепа", каза Мария Пеева.

Според нея трябва да има държавна политика, която да поощрява раждаемостта в образовани и работещи семейства, а не в случаи, когато се раждат деца, за да се взимат помощи.

"Това, което знаем от прогнозите за населението е, че в следващия период от 10, 20, 50 години българското население ще продължи да намалява. Несериозно е да се говори, че след 50 години ще изчезнем, но е добре да знаем в каква посока ще се изменя броят на населението в следващите няколко десетилетия, за да може да се планират адекватно политики", заключи доц. Елица Димитрова пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I na kogoto si iskat na nego davat.za tova nqma da ima deca
49
0
 
10
 
! Отговори
До До Мъжки въпрос преди 7 години
Само не разбирам защо трябва да се намесва "оная работа". Ако един мъж си мисли само за нея, за какво му е да има деца, те само биха му пречили да си я развява. А колкото до това, че така ти е по добре, хубаво, естествено, че ти си решаваш.
48
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Jenite trqbva da davat ce da ima povece deca.A te sa stanali stisnati
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50-те години поставяли спад в раждаемостта, можи би да, в някаква степен, но след 30-ина години населението значително е нараснало, при това по времето на "социализма". Сега за що-годе същия период "свобода и демокрация", числеността на населението се е върнала на равнището от 50-те.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мъжки въпросНе мерси, добре ми е така. Много знаеш пък ти какво е ЖЕНА. Комплексар. Света не се върти около оная ти работа.
45
3
 
32
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
С жена ми имаме 2. Надминали сме коефициента от 1.5 ура! Като се оженихме искахме 4....Но с масовата идиотия, ножовете и постолетите в училищата, улиците пълни с чудовища, смешните детски... Чувстваме, че не сме дали две деца на правилната държава.И законите, които приемат, подкупващи майките са оставят бебетата си, за да ходят са бачкат, не помагат да се чувстваме по-добре.
44
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До АнонименХахаха, това определено ми хареса! :)
43
14
 
4
 
! Отговори
Мъжки въпрос преди 7 години
Според едно от съществата коментиращи по-долу (вероятно с външни женски полови белези), което бих нарекъл всякак, само не и ЖЕНА, раждането е "женски въпрос". Пожелавам и "по-женски" да си уреди САМА този въпрос, ако все пак размисли и реши, че иска да има поколение.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Историческа справкаСъщо така да не забравяме и изходни визи и как за да отидеш в Европа беше почти невъзможно ако не си близък на "някой".
41
0
 
12
 
! Отговори
Променените критерии преди 7 години
са един от стимулите за развитието на обществото.Още в годините на така наречения зрял социализъм, а също и в наши дни, хората в активна възраст имат вече други понятия за сигурност. Затова се ориентират или към еднодетен модел, или емигрират.Само от нас зависи да направим живота си сносен. Тогава повечето млади хора биха останали тук и биха раждали по 2-3 деца. Когато и майката работи, повече от три деца трудно ще отгледа, а в наше време интелигентните жени в България работят.
40
2
 
14
 
! Отговори
Историческа справка преди 7 години
Често ни се напомня за демографския бум през първата половина на 50-те години на 20-и век.Пропуска се обаче един факт. Какво се случва по онова време у нас? Ами следвоенната купонна система е отменена, магазините постепенно се изпълват със стоки, достъпни за всеки, който работи. Безработица няма, а законът задължава общините да осигурят жилище на всекиго. За онова време това е давало достатъчно сигурност на хората, въпреки недъзите на социализма.С времето обаче критериите се променят.
39
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми харесва как мъже коментират женски въпроси. Раждайте си ги вие отворковци.
38
0
 
21
 
! Отговори
Св преди 7 години
Ами не знам дали точно стимули, или просто някаква отговорност и нормално отношение към нормална бременна жена, още след самото зачеване. Всеки отворил паст за пари, препращат те от лекар на лекар, плашат те и пращат на излишни изследвания, лекарства, кремчета промотират си рекламните безсмислени стоки - цяла индустрия е. И като видят бяла нормална бременна и гледат да я издоят докрай, а по тъмните - те така и така нямат пари, още оттогава почват със стимулирането им.
37
0
 
18
 
! Отговори
Дрън дрън дрън дрън преди 7 години
От всичко написано, същината на проблема е напипана от авторката на изречението "Жената трябва да се чувства сигурна, за да ражда деца!"Който има акъл, да си направи изводите.Кой у нас се чувства сигурен? Ами онези, които знаят, че няма да им бъдат спрени безконечните помощи. Според техните традиционни критерии, едностаен коптор от типа "бидон вила" и наличие на храна /за която помощите са достатъчни/, дават онази сигурност, която им е нужна, за да раждат от 12 до 52-годишни!
36
0
 
15
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Всеки има нужда от обич. Едните просто се обичат на13, и не мислят за последствията. Те искат да живеят тук и сега и може би си знаят правата повече от всеки еди работещ Българин. А ние ставаме доброволни роби на някаква система. Да се изучим, да направим кариера, да плащаме данъци- за да може държавата да плаща помощи на тези който плюем. Всъщност ги обичаме повече от себе си. Парадокс.
35
6
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
независимо от минусите които ще ми сложите моето мнение е че само образованихора с добьр статус трябва да се женят и да сьздават поколение останалите гивиждаме всеки ден непрекьснато се тьрсят пари за лечение сьжалявам
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Донякъде съм склонен да се съглася с коментара, че българката ражда бъдещи мигранти. Но причината за това ще бъде същата тази неадекватна политика (водена изключително с натиск отвън), която е в основата и на настоящия демографски проблем. Само да уточня, че гореказаното важи за последните вълни от емигранти, които биха напуснали просто защото България няма да я има вече. Тези които вече са я напуснали така и в момента го правят са...сещате се-старият лаф за потъващия кораб и кой пръв го напуска
33
2
 
8
 
! Отговори
На 6 милиона преди 7 години
сирийски бежанци извън страната , тази година има родени 100 000 деца. Войната е от пет години...Не чакат помощ от никого-плодят се и каквото такова. След десет години тук спокойно може да бъде нова Сирия.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българката ражда бъдещи емигранти.Достатъчно ли е да си роден в България ,за да си българин.Звучи архаично.
31
7
 
8
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
Ако човек почете някои от пуснатите тук бездуховни, първосигнални и пропити с егоизъм коментари, лесно би разбрал защо се топим като нация.