Плодовитост и коефициенти: Ражда ли българката?

За да има повече деца, трябва ангажираност на обществото
Обновена: 2 яну 2017 15:14 | 2 яну 2017 11:35,
102
Плодовитост и коефициенти: Ражда ли българката?
Снимка: архив Reuters

Стабилна е тенденцията на раждаемостта през последните години, като тоталният коефициент на плодовитост е 1,5 деца средно на една жена. Това позиционира България на едно средно ниво с останалите страни от Европейския съюз (ЕС).

Това коментира доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека. Тя посочи, че от 1990 до 1997 година сме свидетели на процес на промяна в репродуктивните модели в българското общество,  а през периода на социализма двудетната норма е била силно присъстваща.

"Кризисният период на Прехода променя до голяма степен репродуктивното поведение на семействата в България и ориентацията е към еднодетния модел", посочи демографът в студиото на Лора Инджова. "България стига дъното през 1997-1998 година, след този период има едно постепенно стабилизиране на демографските тенденции", допълни гостът.

Според блогъра Мария Пеева, която е многодетна майка, жената трябва да се чувства сигурна, за да създава деца. По думите на Пеева детето трябва освен да се роди, да се отгледа с подобаващи грижи, да се образова и възпита.

"Ако майката не се чувства сигурна, че обществото ще й помогне в целия този процес, тя няма да роди повече от едно дете. За да имаме повече деца в България трябва обществото да се ангажира и да окаже подкрепа", каза Мария Пеева.

Според нея трябва да има държавна политика, която да поощрява раждаемостта в образовани и работещи семейства, а не в случаи, когато се раждат деца, за да се взимат помощи.

"Това, което знаем от прогнозите за населението е, че в следващия период от 10, 20, 50 години българското население ще продължи да намалява. Несериозно е да се говори, че след 50 години ще изчезнем, но е добре да знаем в каква посока ще се изменя броят на населението в следващите няколко десетилетия, за да може да се планират адекватно политики", заключи доц. Елица Димитрова пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
21
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
Как да изчезне етноса, като по време на Османската империя е билонелегално да имаш сексуален контакт с някой с който нямаш сключенбрак. Сега до 30 годишни и мъже и жени не можеш да ги изкараш от дискотеките. Ценностната система е срината до основи.
29
3
 
23
 
! Отговори
1 преди 7 години
За толкова векове не сме изчезнали.........айде стига глупости,а за да се повиши раждаемостта трябва да се повиши стандарта на живот,изключение правят само от един етнос дето се плодят като мишки.
28
5
 
17
 
! Отговори
est преди 7 години
1,5 е средното за страната, не за бг етнос. Народите,коитоса против хо мосе ксуализма имат по-висока плодовитост.Кой може да твърди, че ромско семейство има средно едно детеили две деца? Нито пък помаците,които живеят по законите наИсляма. Най-много бракове в България има в Кърджали и Разград според официалната статистика, т.е. и турците иматповече деца от българите.
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роб на потомството или роб на тоалетната чиния? Изборът е само наш, според ценностната ни система.Безмерният егоизъм е вреден и за човешкото като същност.Иначе животът си е пълна безсмислица. Раждаш се без да са те питали дали искаш да се появиш... После си длъжен да поддържаш този живот...И все си роб на някого или нещо.
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветвам всички космополитни елементи, за които е много широк светът да се разлетят по места, където им е широко около врата, и с това да освободят страната ни от присъствието си, като оставят истинските българи да си уреждат държавата. Тогава демографският проблем ще се реши автоматично.
25
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да ражда не ме занимавайте.
24
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оф задължения към родината ... Да ми се махате с тия глупости! Света не свършва с държавната граница!
23
12
 
10
 
! Отговори
Ценности преди 7 години
Трябва да има и някакъв елемент на отговорност към обществото, или по-точно към Родината, но решението на проблема е най-вече в осъзнаването на съвсем естествения факт, че децата са най-голямото богатство, което някой изобщо може да има и че най-прекрасното усещане е това да бъдеш пълноценен родител.
22
0
 
31
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Не може да се направи смислен и полезен демографски анализ за България, без да се покаже действителността по трите основни етноса. Тази статия не прави изключение, но така става когато се копира сляпо чужда действителност.
21
1
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
И пак се подминава главният проблем и се налага цензура, когато се пише за него. В България има три "групи" от населението с коренно различна раждаемост. Първата група беше най-многобройна през 1990 година, а сега не е ясно дали вече не е под 50% от живеещите в България. Преди 1990, тази група имаше обикновено по две деца, сега почти няма деца. Втората група и преди и сега си има по 2-3 деца, а третата група, която беше най-малка преди 1990 година, скоро ще е мнозинство, като сред младите вече е
20
20
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Демографския проблем не е толкова сложен за решаване-просто стимулите трябва да се прехвърлят от непълноценните,към пълноценните хора.Освен това трябва да се задейства и организираното производство на деца-Събиране на материал от млади,здрави и интелигентни бели хора,изкуствено оплождане и поселване на ембрионите в доброволки или в платени майки.След раждането се отглеждат в селища от типа "SOS Киндердорф" или приемни семейства.За 20 години проблема е решен!Обаче трябва да се даде перспектива з
19
1
 
14
 
! Отговори
:? преди 7 години
нашите индийци раждат, но нищо балино те са "българки"
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер 16 е типичен продукт на деградацията на ценностната система, довели до демографските проблеми както у нас, така и в т. нар. "цивилизовани държави".
17
1
 
33
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Що лъжете бре, 2009 година са се родили 80 000 деца, миналата нямат и 64 000, какво му е стабилното на това, също толкова стабилно като управлението на БХ.
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"има едно постепенно стабилизиране на демографските тенденции"Стабилни в изчезването - това е истината! Но на физкултурниците не им пука за бъдещето.
15
3
 
21
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До край Това изказване е доста необмислено. Някой семейства не бързат с правенето на детето, защото искат да му дадат най-доброто. Някой правят по много, защото си мислят, че любовта е достатъчна. В 21ви век обаче не е ..
14
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо обществото трябва да поеме отговорност за чужди деца??? И това, че се раждат малко деца, се дължи на факта, че светът се променя, откриват се нови хоризонто пред хората, да пътуват, да има професия която обичат и да намират смисъл в животът си, без да е наобходимо да имат деца! Така е в целия образован свят. Само необразованите раждата като поудели и отдават живота си на децата, понеже собствения им е скучен и сив..
13
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих направил дете на всяка българка, ако десетте човека с милиардите поемат отговорност по отглеждането им. Иначе аз да се хвърлям като луд в тази разпаднала се система и в този несигурен разпадащ се свят да гледам деца и да се счупвам от работа за да ги изхранвам? Не мерси, не си заслужава усилията, нови роби на системата и елита няма да правя.
12
0
 
29
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Говорим за бялата българка или за всички българки вкл. ромите ? Защото в този сайт не се прави много голяма разлика. А за ромите знаем, че проблеми с раждането нямат.
11
3
 
20
 
! Отговори
Толерастия преди 7 години
Обичахме се и станах бременна!!