Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!

Депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата
165
Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!
Снимка: архив, Булфото

Пешеходецът вече няма да носи вина, ако е бил блъснат от кола на пешеходна пътека и шофьорът е нарушил правилата за движение. Това решиха депутатите, като приеха окончателно поправки в Закона за движение по пътищата.

Промяната в закона дойде по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита през 2011 г. на "зебра" от пиян моторист, който "летял" по пътя с скорост от близо 100 км/ч.

Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно тълкувателно решение на ВКС.

Нели Петрова призова депутатите най-накрая да приемат закон заради всички тези шофьори, които карат дрогирани, пияни, без книжки, убиват хора и се измъкват без наказания.

След промените в закона на практика отпада тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което пешеходците също носят вина на трагедиите на пътя.

Още по темата

Сгазен на пешеходна пътека има вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост. Той е виновен дори когато водачът кара с превишена скорост, решиха върховните съдии преди време, за да се уеднакви съдебната практика по този тип дела.

До тълкувателното решение се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил дъщерята на Нели Петрова Лора Казанлиева, с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако "преди да навлязат на платното за движение, се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; не преминават през ограждения от парапети или вериги".

"Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на МПС е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение и ако пешеходецът е нарушил правилата", пише в решението на ВКС.

Принос имат и авторите на закона, посочиха съдиите. Текстовете са написани така, че правото на пешеходците не може да е безусловно, така че днес законодателите се поправиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
3
 
! Отговори
До 90 ГУРБЕТ... преди 7 години
Недей да лъжеш. В закона има изискване пешеходеца да се огледа - член 113, ал. 1, точка 1.Цитиран е текста в коментар 82.
80
0
 
3
 
! Отговори
До 86 преди 7 години
Какво общо има член 20 на ЗДП в случая? Там става дума да могат да спрат при предвидимо препятствие.
79
2
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Депутатите друго трябва да променят в закона - всяко МПС е без предимство при катастрофа, ако наруши закона. Примерно движи се селяните с над 200 км/час по път с предимство в населено място, т.е. правят си гонка. Става катастрофа с МПС излизащо или излязло от път без предимство. Тогава тези с превишената скорост трябва да са на 100% виновни, а не виновен да е невинния, както е сега.
78
2
 
5
 
! Отговори
От 80 преди 7 години
Пита се в простата задачка, как пешеходеца, ще съобрази, че оня в далечината, ще го блъсне след секунди на пешеходната пътека, защото се движи с 100-200-300 км/час, но пешеходеца тази скорост не я знае? Когато става дума за близки разстояния и скорост в рамките на разрешената, да, пешеходеца ще се съобрази, но не може да го направи в всички случаи.
77
3
 
3
 
! Отговори
От 80 преди 7 години
Чл. 113. (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;...4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.
76
0
 
4
 
! Отговори
До 71 * до 68 * преди 7 години
Какво вдигане на ръка?!Чл. 113(2) Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4.
75
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До АнонименДа, прав си, НО това не означава, че трябва да ходиш като на парад и да нямаш чувство за самосъхранение. Дори и да ходим по тротоара, трябва да се пазим. Да имаш право, но се оглеждай. Защото, ако не дай Боже, някой те блъсне и останеш инвалид, което е по-лошо от мъртъв, е.ем ти и правото. Застрахователите ще ти хвърлят някакви пари, шофьора ще отнесе най-много глоба или известно време без книжка, но ти и близките около теб ще се мъчите като грешни дяволи! Ето за това иде реч.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието е потресаващо - невинния е невинен.
73
3
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 7 години
Да, следващата стъпка ще е да се направят задължителни камери в колата, точно както в Русия. Защото там това е начин за изкарване на прехрана.
72
4
 
6
 
! Отговори
До гост 66 преди 7 години
Достатъчно е да е заледно ти да си караш с 5 км в час и да ти претича някой заблеян.Пък ти спри щото си длъжен.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да за това в русия всеки има камера на автомобила ! пълно с пияно и дрогирани пешеходци там
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази поправка смъртните случай ще се увеличат , зомбираните пешеходци ще си помислят че са богове на пътеката
69
4
 
1
 
! Отговори
до 70 преди 7 години
И да не са ти връхлитали, сега ще започнат. И пари ще печелят от това. В Москва това е много голям проблем.
68
1
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 7 години
Текстът, за който говориш, отдавна отпадна от закона. Няма го вече вдигането на ръка.
67
5
 
8
 
! Отговори
До 66 Гост преди 7 години
На мен пешеходци никога не са ми връхлитали на пешеходна пътека, а съм шофьор от десетки години. При теб как става? Обясни ми, че не мога и теоретично да измисля такава ситуация, освен ако не карам с "200".
66
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Кения, който пресича на необозначено място и е блъснат, се счита за самоубиец.Една страна от 3-тия свят има по-свястни закони от нас
65
3
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 7 години
Пишеш за пресичане извън пешеходна пътека, но не си чел закона. Там има текст, според който може да се пресича и извън пешеходна пътека, като изискванията за пресичане извън пешеходна пътека са същите както и на пешеходна пътека.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблем с преминаването на пешеходци по пешеходна пътека няма, с изключение на два случая. Първият е, че шофьора превишава скоростта и за него всичко на пътя е внезапно или второ, шофьора не знае, че продълженията на тротоара са също пешеходни пътеки и пешеходеца има същото предимство на тях, както и на очертаните пешеходни пътеки.---Няма да пиша зебра, за да не дразня номер 56
63
8
 
8
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Чудесно! Пешеходци и велосипедисти връхлитат на пешеходната пътека без да погледнат дали идва МПС /на всеки сигурно му се е случвало/ и .... водача виновен. Тогава нека да бъде прието, че когато МПС блъсне пешеходец пресичащ пътното плътно извън пешеходна пътека, не носи отговорност! Масово се пресича на 2 до 10 метра от пешеходната пътека, защото ги мързи да отидат до нея. Солени глоби за всички , които не спазват правилата за движение!
62
0
 
6
 
! Отговори
Пешеходна пътека преди 7 години
Закон за движение по пътищата...54. (ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.