Доброто сърце няма възраст: Мартин и трогателният му жест

Осмокласникът пусна косата си, за да я дари на нуждаещи се деца
Обновена: 17 яну 2017 10:36 | 17 яну 2017 10:30,
25
Доброто сърце няма възраст: Мартин и трогателният му жест
Снимка: Facebook

Мартин – осмокласник с голямо сърце, което е готово да прави добро, въпреки предразсъдъците и подигравките.

Преди 3 години момчето решило да пусне дълга коса, за да я дари на нуждаещите се. За благородния жест получава медал "Добро сърце".  Момчето оценява признанието от омбудсмана и въпреки това не се чувства герой.

Още по темата

"Още много хора заслужават този медал, въпреки, че би било трудно да бъде даден на всеки, който е направил добро. Но не мисля, че аз съм единственият, който го заслужава", посочва Мартин пред Bulgaria ON AIR.

Той е ставал обект на подигравки заради дългата си коса многократно. Липсата на толерантност принуждава бащата на момчето да изрази своя гняв в социалните мрежи. Публикацията развълнува десетки потребители.

"Хората може би не са свикнали да чуват, че добрини могат да се правят и от деца и предполагам, че това което грабна хората, че всъщност едно дете е решило да го направи. Много хора не знаеха, че може да се дарява коса", смята бащата на детето.

Самият Мартин твърди, че би пуснал косата си още десетки пъти за каузата, а примерът му вдъхновява хора от обкръжението му.

"Нямам чувството, че съм постигнал нещо специално, по-скоро радвам се, че просто се отнасям с хората както би трябвало. Всеки ден се опитвам да извършвам добро и това лично на мен ми носи щастие", обяснява Мартин пред Bulgaria ON AIR.

Родителите на Мартин застават зад постъпката на сина си, като обещават, че ще поемат разноските по изработването на перуката.

"След всичко, което изчетох покрай поста, който направих, се оказа, че даряването на коса е може би единственото безплатно нещо, нататък всичко се плаща и за това решихме, за да довършим този жест и човека, който ще го получи, да го получи абсолютно безплатно".

Осмокласникът не е решил на кого да дари своите коси. Признава, че подобен избор би го затруднил изключително.

"Според мен на момиченце, може би те се нуждаят повече от тази коса, защото те са млади и на млади години и аз съм го правил, хората обиждат несъзнателно и същевременно всички са много чувствителни и това ще навреди много на емоционалното състояние на едно дете".

Най-съкровената мечта на Мартин е да стане автомобилен състезател. В стаята си има събрани над 1000 макета на различни автомобили.

На 14 април, навръх именния си ден, момчето ще отреже косата си, за да дари надежда на нуждаещ се. Надява чрез собствената си постъпка да провокира още милосърдие

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде тоя хвалипръцко да не се надува, дарил коса, голяма работа, всеки има коса дай всички да се стрижем за онкоболните и Мая Манолова да ни дава награди. Болните имат нужда първо от средства за лечение и от адекватни грижи, има ли средства с перука или без перука въпросът се решава. Хиляди деца умират от рак защото няма средства, а този се надува, че дарил кова, мерси, няма нужда.
14
0
 
12
 
! Отговори
пери преди 7 години
До Анонимен #10Представи си била съм с остригана глава по медицински причини и знам какво е. И то на възраст, в която е наистина ужасно да изглеждаш така. Така че имам право много повече от теб да приказвам.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ СМЕНЯ ЛЕКАРСТВАТА НА ОНКОБОЛНИТЕ 2010-ТА С ЕВТИНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ ЗА ДА СИ СПЕСТИ ПАРИ !!!! ОТ КОЕТО УМИРАТ 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОНКОБОЛНИ 2011-ТА ГОДИНА!!!!ГЛАВНОТО ЗЛО В БЪЛГАРИЯ АНТИХРИСТА АБСОЛЮТЕН КОМУНИСТ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!!!!
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте хора, перуката може и да не лекува, но я се поставете на мястото на едно болно дете. Не стига, че е тежко болно, ами е обект на подигравки заради липсата на коса! Е, това момче не е лекар, но може да направи поне нещо малко за да върне самочувствието на едно болно дете. И точно това го прави герой! Че вместо да се подиграва на някой загубил косата си заради химиотерапия, както биха направили повечето деца на неговата възраст, той е съпричастен и помага.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като имаме коса няма как да разберем онкоболните. Преди 2 години си отрязах дългата коса и с облекчение я хвърлих в кофата, а явно има много по - подходящи места. Чак герой наистина е пресилено , но не е лошо да ни напомни, че нищо не ни струва подобен жест и със сигурност ще има кой да го оцени.
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, косата не лекува и, ако не си суетен няма да ти пука, но за едно младо и уязвимо момиче, чиито родители мизерстват, за да й осигурят лечение ще е безценен подарък, пък ако ще и да й се радва само месеци.
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12Хората умират, тя седнала да се обяснява, че изкуствената перука не била удобна за носене. Перуката лекува ли от рак? Или само скъпо лечение помага? Който има пари за скъпо лечение има и пари за перука, а хилядите които умират от рак защото нямат пари това че този заблуден младеж си дарило косата изобщо не ги топли.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пробвайте да носите перука от изкуствена коса един ден и тогава говорете, че е все едно. Без да съм болна не мога да я изтърпя дълго и цялата се изприщтвам. Сигурно затова болните предпочитат шал, отколкото фалшива перука за 5 лв. Освен това още помня колко бяха жестоки децата в училище и как без абсолютно никакъв повод намираха начин да обидят и унижат някого, а представям си колко е било трудно на това момче.
7
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се хейтва не изисква никакво усилие, да помогнеш обаче е друго.Какво усилие е напрвил тоя освен да се изтипоса по телевизията и да се хили? Коса расте на всеки и без усилие.
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До периПа земи и ти да се острижеш и теб ще те дават по телевизията и ще те поздравяват, а болните от рак ще продължават да измират защото не коса им трябва а пари за лечение.
5
2
 
24
 
! Отговори
пери преди 7 години
До всички хейтъриА какво е направил всеки от вас изобщо за някой болен? Момчето е решило да помогне по някакъв начин, трябва да го поздравим, че изобщо му пука, че се е сетил и решил да направи каквото и да е, за да помогне.Да се хейтва не изисква никакво усилие, да помогнеш обаче е друго.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5 ***,тва че има дълга коса не значи че е хомосексуалист ***.И рокаджиите от 70-те и 80-те на миналия век са имали дълги коси ама са изтаковали повече жени отколкото ти си виждал.Дори на картинка.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БИЛКАТА КОТЕШКА СТЪПКА Е СРЕЩУ РАК!!!!!ВМЕСТО ДА ПЛЕЩИТЕ ЗА ПАРИ И СКЪПИ ЛЕКАРСТВА КОИТО САМО ЗАДЪРЖАТ БОЛЕСТТА ПО-ДОБРЕ СЕ НАБЛЪСКАЙТЕ С БИЛКИ!!!ПРИМЕРНО ЧЕРВЕН ПИПЕР КАЙЕН, ЧЕРЕН ПИПЕР КУРКУМА И ЗЕЛЕН ЧАЙ НО ЗАЕДНО С КОТЕШКАТА СТЪПКА МОЖЕ БИ И ЧЕРЕН КИМЬОНЕДНО НАТЪПКВАНЕ С БИЛКИ СИГУРНО Е МНОГО ПО ЕФЕКТИВНО АКО СА ПРАВИЛНИТЕ ОТ ЕДИН КУП ЛЕКАРСТВА!!!!
2
4
 
9
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 1 Коментара ти е на анонимен ***. Не те ли е срам ?
1
5
 
32
 
! Отговори
ALDO преди 7 години
БРАВО НА ДЕТЕТО!