КАТ на война с джигитите: Глобите на пътя – двойни от утре

Въвеждат се нови стойности при дрегерите, нови наказания и за превишена скорост
20 яну 2017 09:07,
137
КАТ на война с джигитите: Глобите на пътя – двойни от утре
Снимка: архив, Bulphoto

Глобите за превишена скорост стават двойни от събота, 21 януари. На тази дата влизат в сила поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), обсъждани 15 месеца от депутатите в 43-тото Народно събрание.

Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената досега се наказваше с 200 лв. глоба. От събота става 400 лева.

Още по темата

Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 лв. ще плащат 1000 лв.

В момента КАТ засича за превишена скорост с 25 стационарни и 148 мобилни камери с радари. Те са произведени преди 6-7 години и близо половината от тях са развалени. Пътните полицаи са длъжни да слагат и знак Е24 преди началото на участъка, в който измерват скоростта. Ако няма такъв знак, санкцията следва да бъде отменена при обжалване в съда.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, също скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година, пише "Труд".

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Новите промени в ЗДвП дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, които имат грайфер над 4 мм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
24
 
! Отговори
Стоянов преди 7 години
КАТ да спрат да дебнат за скорост и глоби и да обърнат внимание на другите нарушения, които също са причина за настъпване на автопроизшествия като например: отнемане на предимство, спиране на който където му падне по пътното платно (включването на аварийни светлини не дава право за това), пререждане на колоната на светофар и вземане на завоя от съседната лента, неспазване на знак "STOP" и други забранителни знаци, неправилно паркиране, изхвърляне на отпадъци на пътя (фасове, обелки, хартийки).
85
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МУТРАТА БОРИСОВ ПАК Е НАСОЧИЛ ЗАКОНА СРЕЩУ МАЛКИЯ ЧОВЕК ЗАКОН КОЛИБА А НЕ ЗАКОН ЛУКС!!!ЩЕ СЕ СТРИЖЕ МАЛКИЯ ЧОВЕК БЕЗ ДА ИМА СЕРИОЗНО ПРОВИНЕНИЕ!!!----------ВМЕСТО ТОВА МОЖЕШЕ ДА СЕ НАСОЧАТ ЗАКОНИТЕ КЪМ ПРОВИНИЛИТЕ СЕ НА ПЪТЯ А ТАМ НИЩО НЕ СЕ ПИПА!!!!!!!----ЯВНО ЦЕЛИЯ ЗАКОН Е ДА СИ ПЪЛНИ ГУШАТА МУТРАТА!!!!! ПРЕДИМНО!!! А НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ!
84
2
 
4
 
! Отговори
82 преди 7 години
Казвам че застраховката трябва да е кола-водач. Разбира се ако караш много коли както примерно автомонтьорите трябва да има възможност за застраховка само на водач който може да кара която и да е кола. Разберете не може Гошо да си купи 20 годишен амг63 и да даде на 18 годишния си син да го кара и застраховката да е 300лв. Синът като се оака другата година застраховката пак да е 300лв. Бащата ще е първи шофьор сона втори. Вместо 300лв той ще плати промерно 4000лв защото я дава на един поосерко без капка опит. А пък има и случаи в които застрахователите отказват да застраховат мощна кола на млад
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 90В нормалните държави собственика на колата носи отговорност за този на който я предоставя! И да застраховката ще ти скочи защото ставаш рисков елемент като предотстъпваш на джигит колата си! И това става твое досие не само на колата защото ти потенциално и новата кола ще я даваш на ляво на дясно!
82
0
 
7
 
! Отговори
До 91 Димитър преди 7 години
Ти не се впрягай! Никой нормален шофьор няма да тръгне да пътува с неподходящи гуми, останалите каквото и да им запишеш в закона, все полза няма да има. Защо да не може с летни гуми през зимата, примерно за хора, които шофират много малко, в рамките на населеното място, примерно в София и би трябвало да е изчистено (ако не е изчистено те няма и да шофират) или просто да няма сняг. Отива на 1-2 километра да магазин, напазарува си и се връща. Следващата седмица пак. Този, който ще шофира по снегов
81
2
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 7 години
Още трябва да изясняваш. Доколкото те разбрах искаш една кола да се шофира винаги от само един шофьор и тогава наистина може да се направи някаква връзка, но все пак не говорим за Англия, а говорим за България, така че е доста безмислено да се дават примери, които нямат нищо общо с България. В България няма такава връзка, а една кола може да се шофира от много шофьори, като може собственика на колата да не я шофира. Та какво точно предлагаш за България?!
80
8
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
"Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, които имат грайфер над 4 мм."А на никой ли не му прави впечатление, че отменят зимните гуми? Летни с 4мм грайфер, то със същия успех и пластмасови може да сложиш...
79
2
 
2
 
! Отговори
82 преди 7 години
Ставаше въпрос за застраховка като английските на колата и на шофьора. Не се доизясних. Смятам че когато някой се прави на индианец по пътищата и от 300лв следващата година е 2000лв а след това всяка година намалява с по 200лв докато пак не се оака и пак не стане 2000 човек ще си даде сметка че може би трябва да кара по внимателно. Разбира се това е английски опит. Ако не се приложи както трябва има голяма възможност да не проработи. Нашите управници взимат отвсякъде и правят закон като чудовището на франкенщайн и се чудят после защо не работи.
78
0
 
7
 
! Отговори
Отвличане на внимани преди 7 години
При тези милиони несакционирани нарушители всеки ден, не е особено умно да се иска няколкото санкционирани за деня, обикновено от най-примерните водачи, да си платят непременно глобата и това да се показва като основен проблем.
77
2
 
3
 
! Отговори
супер преди 7 години
нищо съществено не са гласували нашите хрантутници. След като събираемостта на глобите е 20 %, каква полза от високи глоби. Мерки за събирането на глобите трябваше да вземат, а не да ги увеличават и така катаджиите да си вдигат рушветите, еати държавата.
76
0
 
2
 
! Отговори
До 82 застраховките преди 7 години
Казваш, че когато съм си регистрирал колата на името на бабата, която не шофира, ще плащам малки застраховки, колкото и много актове и глоби да имам, но ако колата, която жена ми шофира е на мое име, и аз нямам нарушения, а жена ми има всеки ден по две, пак ще платя малко. Може и обратния вариант да се случи. Какво ще кажеш при покупко/продажба на кола и прехвърлянето на застраховката.Ясно е, че няма връзка между застраховка на кола и колко нарушения има собственика на тази кола.
75
0
 
6
 
! Отговори
Джигит преди 7 години
Джигит - млад, силен мъж; юнак, храбрец, герой, обикновено и конник
74
0
 
2
 
! Отговори
До 79 някакъв петко преди 7 години
Сметни си ги сам, както аз направих. Мога да ти кажа как направих сметката - среден брой шофьори умножено по среден брой нарушения за деня дава приблизителен общ брой на нарушенията. КАТ от време на време си казват колко са санкционираните и може сам да си направиш съотношението - на един санкциониран колко десетки хиляди несанкционирани се падат. Разбира се това е много приблизително, но дали ще е едно наказано нарушение на всеки 20000, 50000, 100000 или 200000 нарушения, реално е все тая.
73
0
 
3
 
! Отговори
До 82 преди 7 години
Застраховката е за колата, а нарушенията ги прави шофьорът. А сега ми обясни каква е връзката между двете освен, че застрахователите се опитват да намерят още едно кранче, за да ни доят повече?
72
0
 
4
 
! Отговори
_)_ преди 7 години
ИЗМАМА !!!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да си говориме истината е в застраховките. Тях искаш неискаш си ги плащаш. Тая година нямаш нарушения и птп, имаш години без нарушения застраховката ти е 300лв. Другата година правиш птп пиян, 3 пъти те снимат с камерите и застраховката ти става 2000лв. Искаш неискаш след това ще внимаваш.
70
2
 
1
 
! Отговори
Бат Петко преди 7 години
До АнонименЕ заради това сме и ще сме на този хал
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джигит е нещо като ТЕРОРИСТ АВТОМОБИЛИСТ НА ПЪТЯ
68
2
 
1
 
! Отговори
Бат Петко преди 7 години
До До 68 Bat Petko. Понеже съм много "умен" я ми обясни как ги сметна тези 1 на 100000. Ти статистика ли водиш на пътя ? Това, че глобите не се плащат го знаем, знаем и че не трябва да е така. Та да питам - предложи какво да се направи, че който е нарушител да не припари до колата си преди да си плати глобата ? За мен това е ключовото !
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Днес''Бг бихте ли обяснили значението на думата джигит?