КАТ на война с джигитите: Глобите на пътя – двойни от утре

Въвеждат се нови стойности при дрегерите, нови наказания и за превишена скорост
20 яну 2017 09:07,
137
КАТ на война с джигитите: Глобите на пътя – двойни от утре
Снимка: архив, Bulphoto

Глобите за превишена скорост стават двойни от събота, 21 януари. На тази дата влизат в сила поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), обсъждани 15 месеца от депутатите в 43-тото Народно събрание.

Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената досега се наказваше с 200 лв. глоба. От събота става 400 лева.

Още по темата

Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 лв. ще плащат 1000 лв.

В момента КАТ засича за превишена скорост с 25 стационарни и 148 мобилни камери с радари. Те са произведени преди 6-7 години и близо половината от тях са развалени. Пътните полицаи са длъжни да слагат и знак Е24 преди началото на участъка, в който измерват скоростта. Ако няма такъв знак, санкцията следва да бъде отменена при обжалване в съда.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, също скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година, пише "Труд".

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Новите промени в ЗДвП дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, които имат грайфер над 4 мм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Смешен си.Изряден водач - този, който непрекъснато върши нарушения, но КАТ не го е санкционирал.Нарушител - водач, който е извършил едно нарушение и КАТ го е санкционирал.Та какво казваш да направим? Не се ли усещаш, че всички предложение прескачат основното - че за да има ефект от предложението, всички нарушения трябва да се санкционират, което няма нищо общо със сегашното положение - на един санкциониран обикновено след катастрофа се падат десетки хиляди нарушители, които не се санкционират
45
4
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
Как може въобще, дефакто да се разрешава скорост с 31-40км/ч. над ограничената??? И какво-камикадзетата да платят 400лв. след като убият някого, така ли ??? АТрябва да е 1400лв.! Тогава ще е друго! ЩЕ Е ПРЕВЕНЦИЯ !***.И-те от от 43-тото НС, приели тези изменения,нямат никаква представа, какво значи увеличение на скоростта от 50км/ч. (общото ограничение в населено място) до 90км/ч.(горната граница на промяната) за живота на пешеходеца, а и сигурността на другите - наоколо, при ПТП!
44
9
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Нека да вдигат глобите! Българина от блага дума не разбира, само ако му бръкнеш в джоба! Според мен трябва да вържат глобите в КАТ с всичко. Да не можеш да извършиш сделка пред нотариус, ако дължиш глоби в КАТ! Да се прикрепят към данък МПС! Ако имаш неплатени глоби, да не дават бележка за платен данък мпс дикато не платиш и лобите! Аз мога да спазвам правилата, а други не? Плащам застраховка, минавам преглед, а някакъв *** минава тънко...
43
4
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Сега да очакваме задължителни летни гуми за останалия период от годината и грайфер до 2 мм,както и затвор ако не спазваш
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато се пребори корупцията тогава нещата ще се подобрят на всички нива в държавата ,обаче всички сме КОРУМПИРАНИ ,дори и аз,на това на научи 25 годишната анархия във която хвърлиха страната,такъв пример ми се дава от дете,това съм видял .
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КАТ е вреденЗа да намалим нарушенията трябва да въведем данъчни облекчения за изряднити водачи и увеличени данъци за нарушителите.
40
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако КАТ не санкционира за почти всяко нарушение, както е сега, по-добре изобщо да не санкционира никого и да премахнем КАТ. Остава неясно за какво ни е КАТ и защо трябва да даваме толкова много пари за издръжката на КАТ. При това сега КАТ хем им плащаме заплатите за нищоправенето, хем ни рекетират по пътищата.
39
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на 5 милиона маймуни 200 катаджии не са им виновни!!!!ДАВАЙТЕ МИНУСИ СЕГА !!!
38
2
 
13
 
! Отговори
кънчо преди 7 години
Катаджиите са марикони
37
3
 
18
 
! Отговори
КАТ е вреден преди 7 години
КАТ е доказано вредна за безопасността на движението структура и ако искаме да намалим нарушенията, катастрофите, ранените и загиналите по пътищата на България, първо трябва да закрием КАТ. КАТ трябва да изпълнява закона, а не да го пише, както е сега и депутатите чинно без да мислят приемат поредните по-високи санкции. Сега е обратното - КАТ пише промените в закона и после не изпълнява закона.
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз не разбирам какъв е смисъла на знака пред радара, освен да предупреждава такива, които карат с 200 да намалят за малко на 90 и след радара пак да си карат с 200......
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.""За тези неща не са нужни нито дрегери и нито кръвни проби. Ако шофьорът е пил винаги може да си проличи по реакциите. Мисля, че всеки трябва да има право да отказва да спира на Кат, ако не е направил някакво нарушение. От къде на къде от Кат ще ми губят времето и накрая ще решат да ме глобят, че нямам аптечка
34
2
 
11
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 7 години
Глобите и останалите санкции, трябва да се отменят, докато няма механизъм КАТ да ги налага при всяко нарушение. В момента КАТ санкционира при едно на 50000-100000 нарушения и то обикновено след като е станала катастрофа, т.е. на практика не санкционира за нарушенията. Това е проблемът - КАТ, а не че от тези 100 хиляди нарушения за едно от които има глоба или акт, примерно половината не си ги плащат. Това е смешно КАТ взима парите са 1 на 200000 нарушения,вместо за 1 на 10000 ни това било проблем
33
6
 
9
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Браво. Дано помогне и да се спазва без пари на ръка.
32
1
 
38
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
А рушветите двойни ли стават? За един преател питам...
31
7
 
9
 
! Отговори
ЛУДИЯ МУНЧО преди 7 години
А ТАКЪВ.....И ТОВА Е НИЩО......САМО С ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ...НЕЗАВИСИМО КОЙ Е НА ВЛАСТ.....АЗ СЪМ....ЗА !!!!!НО...И ТЕЗИ ЗАКОНИ И МЕРКИ ДА СЕ СПАЗВАТ ОТ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ.....ТОВА Е. .
30
1
 
29
 
! Отговори
Далай Лама преди 7 години
Трябва да се избие парата за новите коли.А джигитите са на маса с власта.Ще го отнесат шофьорите ,които работят.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При положение че апаратурата е статична и неработеща,глобите са малки
28
6
 
17
 
! Отговори
А паркирането преди 7 години
А паркирането на тротоарите и подстъпите към тях?!Правите се, че изобщо такъв проблем в София няма?!Вчера един щаше да ме прегази на тротоара, за да паркира.Тротоарът за коли ли е, или за пешеходци?!
27
2
 
12
 
! Отговори
прагматик преди 7 години
"Пътните полицаи са длъжни да слагат и знак Е24 преди началото на участъка, в който измерват скоростта. Ако няма такъв знак, санкцията следва да бъде отменена при обжалване в съда."-Много умно- пука се по шевовете от интелект ! Джиго си хвърчи навсякъде както си иска и като го засичат с радар трябва да е предупреден за да намали.