17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране

Цената на кв. м е два пъти по-висока от предишни програми
24 яну 2017 08:04, Елка Василева
231
17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране
Снимка: архив, Булфото

Санирането по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ всъщност е "златно", защото струва на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лв. на един апартамент. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пише "Сега".

В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) - проекта "Обновен дом", и европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно - 192 лв./кв.м.

След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности - максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.

И референтните стойности на МРРБ, които определиха таван за общините по видове дейности, и крайните цени по "безплатната" програма на ГЕРБ излизат високи заради различните параметри. Това каза тези дни Лиляна Павлова, която опита да защити увеличението на парите до 2 млрд. лв. пред депутатите в парламентарните комисии. "Имаме различен обхват на дейностите и различни инвестиции", заяви Павлова.

Тя припомни, че в проекта на ПРООН мерките са "чиста енергийна ефективност" на малки сгради - т.е. смяна на дограми и топлоизолация. По ОПРР също са били обновени основно малки тухлени сгради. Акцентът на правителствената програма са панелните блокове, които били в много по-тежко състояние. "Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените", допълни още Лиляна Павлова. Според нея от значение е и това, че има разлика между блок и блок секция.

Практиката и наблюденията на строители обаче показват малко по-различна действителност. Хора от бранша обърнаха внимание, че досега не са видели в обществена поръчка за строително-монтажни работи по санирането да е включена позиция по конструктивно укрепване. Самите строители признават, че големият проблем на тази програма е контролът.

Премиерът в оставка Бойко Борисов рекламира широко програмата и обяснява, че тя е прозрачна, защото контролът е в ръцете на хората, чиито апартаменти се санират. Строители обаче разказаха, че именно за да се избегне досадният обществен контрол, се прибягва до позната "недобра практика" - плаща се на домоуправителя, който "приема" обекта без забележки.


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
adams johh loan преди 1 година
Ние сме християнска организация, образувана да помогне на хората в нуждите на помага, като например финансова help.So ако ще чрез финансови затруднения или сте във всяка финансова каша, и имате нужда от средства, за да започнат свой собствен бизнес, Търсите ли за финансова помощ от всякакъв вид? имейл adamsjohnloanfirm@hotmail
184
0
 
0
 
! Отговори
adams johh loan преди 1 година
Ние сме християнска организация, образувана да помогне на хората в нуждите на помага, като например финансова help.So ако ще чрез финансови затруднения или сте във всяка финансова каша, и имате нужда от средства, за да започнат свой собствен бизнес, Търсите ли за финансова помощ от всякакъв вид? Ние сме частна фирма заем, който осигурява всички видове кредит / финансиране за всички онези, които желаят за финансова помощ. или сте констатацията, че е трудно да се получи Email;. adamsjohnlo
183
0
 
2
 
! Отговори
Ловец на тролове преди 1 година
На мен лично са ми екстра Анонимните... Щеше да е досадно да чета постоянно Сергей Трол, Корнелия Трол и така до безкрай. То цялата им партийка е от ОФ анонимници. *** непотребна...
182
3
 
1
 
! Отговори
Маша Петрова преди 1 година
Защо всички сте анонимни, бе страхливци...Пишете и плюете,ами застани с името си и си кажи ,каквото имаш да казваш.Това заслужавате и затова това получавате....
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:-)
180
3
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Мога само кажа п.чка им майчин.а г.адна! Свещи да си купят с тия пари. Ей, не спряха да крадат тия отрепляци на чело с Мутро и компания.
179
10
 
9
 
! Отговори
Ловец на тролове преди 1 година
Нинова, стегни се и извади някои лев за свестни тролове поне. Тия тука, безплатните дето сте ги събрали само глупости пишат. С пленуми, лозунги и манифестации вече не става... Пара трябва.
178
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изолация със стиропор 5 см и мазилка е около 25-30 лв / кв.м не ми се вярва да ползват basf. 10 см,но дори и с него цената е доста по ниска,тея са си пладнешки обирджии.....за дограмата всеки може да си сметне ,повечето фирми за дограма имат калкулатор в сайта,
177
7
 
4
 
! Отговори
Ловец на тролове преди 1 година
До Строител. инженер
А ти къде беше като ви санираха... На ОФ партийно събрание май си прекарвал повечето време, вместо да наблюдаваш изпълнителя как работи. Строителен инжЕнер си пред клавиатурата само, като чета какви глупости пишеш.
176
13
 
3
 
! Отговори
Ловец на тролове преди 1 година
Хванах ви всичките... 36 червенушки тролчета изпълзяха от землянките и гласуваха негативно. Стегнете си поне малко редиците. Та на 9 Септември поне бяхте два пъти повече с ОФ-то.
175
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ГЕРБ не бяха такива долнопробни крадци с похарчените пари щеше да се санира двойно а можеби и тройно повече! От асфалтирането и магистралите ще ни останат само заемите. До 3 години, пътната ни инфрастуктура ще бъде в по окаяно състояни времето преди 2009-та. Ненавиждам ги с цялото си сърце! Ненавиждам също толкова силно БСП, дпса и всички останали ***!
174
0
 
17
 
! Отговори
тя преди 1 година
Не съм съгласна тази т. н. програма да облагодетелства едни и да ощетява други! Ние си санирахме блока като всеки си заплати! Така , че не искам да плащам за подобна дейност на други!
173
0
 
10
 
! Отговори
Партиен член преди 1 година
Интересно ще е след 2.3 години като поче да пада мазилката но тогава ще има зима и виновно ще е лошото време.На централна гара мазилката на външните ескалатори вече пада.Така се прави при нас.
172
2
 
26
 
! Отговори
Строител. инженер преди 1 година
17 000 лв за лепене на морска пяна с неграмотно поставена зееща некачествена еднокамерна пластмасова дограма правеща ужасен конденз смухъл из целият апартамент Оразмеряването на прозорци с по 2 педи по малки ни един прозорец отваряем от 3 отваряеми преди .Да ви е честито санировката от ГЕРБавите щото данък имоти ви става заради подобренията мухъл с конденз и налепената пяна с неотваряеми тераси и прозорци всичко правено от пияни CИГAHИ 3,5 пъти повече от обикновен апп.
171
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе какви 192лв.на кв. м. Аз си санирах жилището с 5000лв.с програма енергийна ефективност с кредит от прокредит ***

и ми върнаха 20%,това са 1000лв.а сега кажете ми за какво иде реч.
170
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз за 20000 лв изолирах двуетажна къща с 10 см. Баумит материали и нови улици .Циркаджий.
169
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве каквото и да пелтечите, краде се здраво! Под идеята на добрия замисъл и намерения, присъства г-н Гепенсон (Швеция).
168
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кметовете в София от кои са? Особено баш кмета.
167
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е разходи се из Младостите и ще видиш какви хора живеят...
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
198, готово! даже ще те наема за алпинист! Само искам да ми уредиш среща с кмета, за да се разберем за комисионните.