17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране

Цената на кв. м е два пъти по-висока от предишни програми
24 яну 2017 08:04, Елка Василева
231
17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране
Снимка: архив, Булфото

Санирането по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ всъщност е "златно", защото струва на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лв. на един апартамент. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пише "Сега".

В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) - проекта "Обновен дом", и европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно - 192 лв./кв.м.

След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности - максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.

И референтните стойности на МРРБ, които определиха таван за общините по видове дейности, и крайните цени по "безплатната" програма на ГЕРБ излизат високи заради различните параметри. Това каза тези дни Лиляна Павлова, която опита да защити увеличението на парите до 2 млрд. лв. пред депутатите в парламентарните комисии. "Имаме различен обхват на дейностите и различни инвестиции", заяви Павлова.

Тя припомни, че в проекта на ПРООН мерките са "чиста енергийна ефективност" на малки сгради - т.е. смяна на дограми и топлоизолация. По ОПРР също са били обновени основно малки тухлени сгради. Акцентът на правителствената програма са панелните блокове, които били в много по-тежко състояние. "Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените", допълни още Лиляна Павлова. Според нея от значение е и това, че има разлика между блок и блок секция.

Практиката и наблюденията на строители обаче показват малко по-различна действителност. Хора от бранша обърнаха внимание, че досега не са видели в обществена поръчка за строително-монтажни работи по санирането да е включена позиция по конструктивно укрепване. Самите строители признават, че големият проблем на тази програма е контролът.

Премиерът в оставка Бойко Борисов рекламира широко програмата и обяснява, че тя е прозрачна, защото контролът е в ръцете на хората, чиито апартаменти се санират. Строители обаче разказаха, че именно за да се избегне досадният обществен контрол, се прибягва до позната "недобра практика" - плаща се на домоуправителя, който "приема" обекта без забележки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един-вход на блока е около220-239 квадрата на покрива.излиза около3000лв.пада се по80-100лв на семейство,санирането е около4000лв.еее кьде е това17 000лв.абе много глупав народ има по апартаментите бре....
138
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До реалистТова за кого гласуваме няма никакво отношение към това кой печели изборите.
137
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До реалист"Прокуратурата защо се бави."Щото всички са оплетени като свински черва.
136
1
 
32
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Прокуратурата защо се бави. Грабежа продължава 3 - та година, а парите станаха 4 мрд.
135
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До реалист"Ще гласувам на изборите за партии, които обещаят да спрат този грабеж."Абе те всичко ще ти обещаят преди изборите. Патриотите колко обещаваха да се борят с ГЕРБ и ни обясняваха преди изборите, че са мутри. А след изборите веднага се прегърнаха с тях в името на далаверата, наречена власт. Сега говорят против санирането, но докопат ли властта, изведнъж ще "разберат" колко е "необходимо" това саниране.
134
0
 
0
 
! Отговори
Am am am преди 7 години
Kef cena niama.Tova stolipinovo li e, fuckulteto li, kv karmen li, kv nadejda li, deto stava hubavata bg kaima?!
133
3
 
19
 
! Отговори
ипси преди 7 години
А някой обърна ли внимание на лъжата /долна/ колко пари щели да спестят хората от ел енергия. Според Лилето ще се спестят по около 1100лв на апартамент на година. Аз от саниране по 90 кинта на месец спестени не съм чувал. Иначе нямаше да има неизолирани апартаменти.
132
1
 
39
 
! Отговори
Фалконе преди 7 години
Гербаджии да почнат да си санират килии по затворите, че идва ред да са новодомци.
131
1
 
2
 
! Отговори
Dupki dii преди 7 години
Bg celokupen suveren e ostrigan nula nomer za takvaz privatna sladost. :-)Otdelno i deto plasta 20 procenta dds - demek jurnalistat, deto tuk se podvizava, plasta ot godishnia si dohod savsem normalno 20 procenta za hubavia vazduh na adresa do Vrajdebna. Nazdrave i za napred da plasta pak taka barabar s sichkoto deca i vnuki!
130
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е да се пълнят партийните каси. Давайте пари, санирайте си блоковете, Цецо трябва да си купи нов апартамент, Лили и Боко трябва да си купят нови коли - западна марка, най-нов модел.
129
1
 
33
 
! Отговори
подкуп преди 7 години
Не обсъждайте цените,а това защо се санират на някои хора жилищата с пари от бюджета. Отговорът е ,че ГЕРБ си купува гласоподаватели по този начин. Всеки който има жилище трябва да се грижи сам за него. Като спести пари да си санира жилището. Защо останалите хора трябва да плащат за ремонта на някой ,който си харчи парите за ядене ,пиене и разходки? Аз си санирах жилището с мои средства.И с две ръце ще гласувам срещу ГЕРБ и купуването на гласове от тях.
128
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички сме убедени, че това е поредната далавера и за герберското саниране се дават пари в пъти надвишаващи нормалната цена. И какво произтича от това - кажете ми за някакъв механизъм, по който можем да потърсим отговорност от политиците? Дори не можем да ги накажем на следващите избори, защото изборите в България ще си ги купят точно с тези пари, които ще вземат от нас от т. нар. "саниране".
127
1
 
40
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ще гласувам на изборите за партии, които обещаят да спрат този грабеж. - Защо няма пари за болните деца, които имат нужда от лечение в чужбина?-Защо няма пари, за семейстава, които отглеждат деца инвалиди?- Защо няма пари за детски?Отговора е: защото от там не може да се открадне.
126
3
 
25
 
! Отговори
лудко преди 7 години
А някой сеща ли се тези 17 хил. като се добавят към данъчната оценка с колко ще им скочи данъка на санираните апартаменти? :) На пролет да очакват честитките. Ще има много разплакани!
125
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, на мен ми налепиха стиропора за 4000 лева и ми се видяха много....
124
0
 
24
 
! Отговори
реалист преди 7 години
А за тази година с края на мандата на ГЕРБ бяха гласувани 2 мрд лв. За това ли плащам данъци? Нека краденето продължи. ИМА ЛИ ПРОКУРАТУРА В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА.
123
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саниране означава удължаване живота на конструкцията и инсталациите на сградата. Санирането представлява много повече от основен ремонт.Това, което се прави, не е саниране, а полагане на стенно покритие. В резултат получаваме едни блокове, негодни от конструктивна гледна точка, със скрити от пяна стени, пукнатини, фуги и заварки. Има опасност от постоянно поддържане на висока влажност, образуване на мухъл, задушливи миризми, опасност от пожари поради горимостта на изолацията.
122
0
 
22
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
17000 е нормалнооо 6-7000 реална цена и 10000за партият и другите осигурили проекта.....
121
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравос на герберастите - цяла България плаща "санирането" на 214 сгради! Всичко е точно, нали? Но на всичкото отгоре така нареченото "саниране" е абсолютна пародия - некачествени материали и некачествено изпълнение, без нужните конструктивни укрепвания, поголовна кражба чрез използването на подизпълнители, а собственик на фирма за саниране каза: взех 49 хиляди, а се подписах за 187 хиляди?!? Мизерия, но иначе някой гербераст те заличава...
120
2
 
18
 
! Отговори
художника преди 7 години
Външен ап. съм. Общо 108м2. Цена за саниране с минерална драскана мазилка = 7000лв.Монтаж на ПВЦ немска дограма с 10 прозореца, 2 врати, щори /хол, спалня, детска/ и комарници/ спалня, детска и хол врата/ = 6300лв. Смяна щтрангове хоризонтални и вертикални 750лв. ВСИЧКО : 14 050лв. Без дограмата на входа! Мисля че цената е реална, но само за външни ап., защото вътрешните са с по-малка квадратура и ..ето тука е грабежа.