Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм

Мерките на Тръмп срещу бежанците не са невиждани, каза експремиерът
215
Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм
Снимка: bTV

Според бившия министър-председател Иван Костов политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа.

В същото време той е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси.

Причината? „Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (…) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!”, заяви той пред bTV.

Той се обърна към прокуратурата: „Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (…), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, като определи това като "груба руска манипулация".

Той коментира, че привържениците на „путиновото влияние” трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат като „Бургас – Александропулис”, „Южен поток” и „Белене”.

"Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща – ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат", смята Костов.

По думите му новият американски президент прилага политика на неоконсерватизъм, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано: "Това са все такива неща, които, между другото, се правят и в Европа, поне от страните в Източни блок. Тази ограда ние я направихме първи, ако сте забелязали".

"Тези атаки на либералите срещу Тръмп в момента са спекулативни", отбеляза бившият премиер.

"Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Това, което прави Тръмп, очевидно извежда интереса на американците на първо място", посочи Костов.

Иван Костов подчерта, че по-важно за България е САЩ да запазят ангажимента си към НАТО и да не дават нови основания на евроспектиците в ЕС.

Бившият премиер се оплака, че след 23 години очерняне, вече никой не иска да чуе съветите му.

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората", посочи Иван Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: Иван Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКА: "СТРАХУВА СЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМИ ЗА ДА НЕ ПОСТРАДА ТОИ ЛИЧНО И СТАТУКВОТО."Те референдумите са си страшни но не за такива като Костов, Гоце и другите мошеници а за самият така наречен народ. Справка германците 90% от които гласували на референдум Хитлер да стане диктатор (четете историята тя всичко казва).Наясно ли сте за 10 години колко от тях за загубили главите си заради този референдум, за материалните щети да не говорим./
83
6
 
10
 
! Отговори
икономист преди 7 години
За всички, които повтарят мантрата: Костов продаде България за стотинки, ще кажа следното. Всяко нещо струва толкова, колкото някой е готов да даде за него. Иначе става пасив, който те тегли надолу. И аз имах една стара кола преди години, която продадох за 200 лева, защото само и плащах данъка. Поне си платих тока. Ама българите май и сто години няма да им стигнат за да узреят, и затова ще страдат.
82
4
 
8
 
! Отговори
да преди 7 години
да, бе разбира се..Костовото управление беше повече от ефективно за. Костовото правителство :)) с толкова тежки последици е и до днес, че горките още не могат да си изхарчат ограбените от България милиарди.. питаш ли ги каква мъка им е...
81
4
 
10
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
Много побелял Ваньо бе ? Да не е ходил на плаж в Дубай ??? Га убиваше България хубаво ли ти беше ?
80
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боне Крайненеца:Не искам да защитавам Костов, но трябва да ви е ясно че дядо ми по времето на правешкия престъпник Т.Живков получаваше 23лв и после я увеличиха на 25 лв. пенсия.Но колко да получава след като аз като млад инженер получавах 105лв. заплата а баща ми като като дългогодишен работник 98 лв, майка ми телефонистка в централна поща Варна 68 лв. Цените не бяха много по различни от сега като изключим тока и градския транспорт. Може да направите справка.Сега е много по добре от соца.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде, още един самозабравил се смехурко тип севлиевска тиква. Нещо явно зараза се носи, че като лапнат малко власт и да се самозабравят, дребните, алчни душици.
78
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костовото правителство беше единственото ефективно българско правителство в новата ни история. Има си цифри и числа, които безапелационно доказват това. Българите обаче нещо са сбъркани щом не можаха да разберат нещо толкова елементарно, и сами си отрязаха клона.
77
5
 
12
 
! Отговори
924 преди 7 години
Като гледах вчера интервюто се чудя как може толкова сериозен и умен човек да ни е управлявал. Че ние просто не го заслужаваме, като знам какъв ни е матРИала. Тези днешните пионки са като някакви клоуни на фона на Костов!
76
3
 
7
 
! Отговори
st.anger преди 7 години
хахаха,какъв червен вой е в коментарите-не е истина.
75
13
 
16
 
! Отговори
да преди 7 години
бъдете сигурни, че абсолютно всички от днешните крадливи политици завиждат на Костов, защото..по негово време е имало 10 пъти повече за разграбване от днес и е крал в размери, които днешните само могат да мечтаят днес крадат милиони и милиарди ама по линия на европари, а Костов крадеше милиардите, които бяха български
74
13
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 7 години
Не го ли е срам този?
73
13
 
15
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Тоя, е най - голямото доказателство , че прокуратурата и съда са подкупни !!!!
72
9
 
15
 
! Отговори
Дъга преди 7 години
Аз да питам меката китка от бтв, която му даде сцена за изява вчера - ЗАЩО бре, защо давате публичност на тоя ***? И ЗАЩО, когато Миро(певеца) започна да говори как се чувства като преди 25год, защото пак Костов вижда, му сменихте веднага темата и след това на въпроса дали би се занимавал с политика и като започна да казва, че - би могъл стига да ДС да не дърпа конците и веднага прекъснахте предаването, а? ЗАЩО *** такива, така се държахте вчера???
71
11
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тоя крадец уби синята идея и най-лошото е ,че уби и надеждата в хората.
70
5
 
18
 
! Отговори
Боне Крайненеца преди 7 години
Иване, Костов, ти на коя планета живееш. В момента в ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ пенсионерите преживяват с около 200лв. на месец. Не, благодаря, данке шьойн.
69
0
 
18
 
! Отговори
Циник до 81 преди 7 години
Чул си....ама не си разбрал...в Швейцария ( единствената клетвена република в света) Референдумът е ултимативната форма на управление - народа винаги може да упражни правото си на глас , даже и в разрез с идеите на управляващите партии! Затова в Швейцария забраниха строежа на джамии! Няма как да се стигне до тоталитаризъм....защото винаги може да има НОВ РЕФЕРЕНДУМ! ЛЪЖИ ВЪРХУ ЛЪЖИ ! В Германия бундеспрезидента Гаук каза, че референдум не е нужен - защото народа е ***! Лъжи в/у лъжи!
68
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е Костов. Както демокрацията не вирее в арабския свят и води до войни, разрушения и нещастия, така и референдумите крият доста опасности на наша почва. Причината е, че в арабския свят не живеят цивилизовани хора, а араби, и в България живеят българи, а не швейцарци.
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако това е волята на народа - да дойде тоталитаризъм - така и трябва да стане!
66
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заслужава да му се ударят50 тояги на голо и тогава щеспре с простотиите си.В Америкавидяха накъде отиват с подобниизвратеняци и избраха правилниячовек.
65
5
 
22
 
! Отговори
стоп преди 7 години
Стига вече ни налагайте мнението на политически трупове докарали страната до тази катастрофа,този мавър не беше ли сърдит на народа?