Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати

Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене"
Обновена: 4 фев 2017 20:20 | 4 фев 2017 19:58, Веселина Йорданова
177
Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Конгресът на БСП одобри предизборната платформа и коалиционната рамка за предстоящите парламентарни избори.

Още по темата
В предизборната платформа БСП си поставя като дългосрочна цел - 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност. Предвижда се запазване на 10 процента плосък данък за средната класа и 20 процента данък за хората с доходи над 10 хиляди лева месечно. Друга идея е намаляване на данък общ доход на семействата с деца с 50 лв. на всяко дете всеки месец. В програмата е заложено още преизчисляване на пенсиите, като при най-ниските това ще доведе до почти 20 процента увеличение.

От партията предвиждат обвързване на ръста на минималната работна заплата с обезщетението за отглеждане на малко дете и разширяване на обхвата на помощта в началото на учебната година за учениците от семейства с ниски доходи от първи до четвърти клас.

Друга мярка, която БСП предлага, е създаване на фонд "Индустрия" с начален капитал от 500 млн. лева за дялово финансиране на предприятия и фонд "Иновации" с начален капитал от 150 млн. лева за подкрепа на млади български инженери. Социалистите предлагат нулева ставка на данък "печалба" за две години, когато оборотът от търговска дейност на стартиращи предприятия от предприемачи до 35 г. е на стойност до 150 хиляди лева и с минимум пет работни места.

Целта на БСП в енергетиката е да преодолее непоносимо високите дългове на държавните енергийни дружества и финансово стабилизиране на сектора. Социалистите предвиждат държавна подкрепа за развитие на големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и газови връзки и коридори. Те залагат и удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи - от 250 хиляди на 500 хиляди домакинства.
Левицата предвижда да се създаде Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура. Социалистите искат отмяна на процедурата по концесия на Летище София и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление.

В областта на земеделието БСП предвижда промени в Закона за храните. От партията искат в асортимента на големите търговски вериги задължително да присъстват минимални прагове за произведени в България продукти.

Левицата предлага да се приеме целенасочена инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар.
В сферата на здравеопазването социалистите предлагат премахване на пръстовите отпечатъци в болниците и разкриване на здравни кабинети в училищата.

БСП иска ревизия на образователната реформа, публично финансиране само на държавните и общинските училища, актуализиране на учебните програми, един учебник по предмет и неограничен брой помагала. Социалистите предлагат държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила и държавата да поема таксите за обучение по приоритетни специалности. Те предвиждат поетапно увеличаване на учителските заплати, стартовото възнаграждение за млад учен да не е по-ниско от две минимални работни заплати, както и базови минимални заплати за заетите в науката.

БСП е за активна и балансирана външна политика в полза на националните интереси, за пълноценно членство в ЕС и НАТО и развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия. Социалистите залагат предприемане на конкретни инициативи с другите страни-членки на ЕС за отпадане на санкциите срещу Русия.

Левицата иска изцяло нова стратегия за национална сигурност, ефективно използване на капацитета на българския военно-промишлен комплекс за модернизация на армията, доизграждане на оградата по границата с Турция, промяна в Дъблинското споразумение за бежанците.

В областта на вътрешната сигурност БСП предвижда нова "полицейска карта", при която в районите на селата да се създадат нови участъци с постоянен състав и техника. Постоянният пост ще отговаря за до три села. Предлага се и осъвременяване на полицейските възнаграждения. От БСП залагат още промени в НПК и Наказателния кодекс за бързо и справедливо правосъдие.

Левицата предвижда постепенно увеличаване на средствата за култура в бюджета до 1 процент от БВП. БСП обещават гарантирана политическа, икономическа и програмна свобода на медиите. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
12
 
! Отговори
Красен преди 7 години
Ами не ме интересуват колко са данъците на запад, аз се договарям за чиста заплата. А и ще освободя едно работно място тук , ама не е подходящо за електората на БСП, ако ме разбираш какво искам да кажа.
48
3
 
22
 
! Отговори
Андреeв преди 7 години
Тези дето ни лъгаха и толкова години обещаваха "светлина в края на тунела " така и не ни доведоха до никъде,а само до ... просешка тояга.НЕ ГЕРБ ,а те са виновни сега България и народът ни да са на това положение - забравиха и безчинствата и кражби те,които години вършеха и сега, КАКТО ВИНАГИ , друг им е виновен ?! Но ние знаем и помним,а и освен това известно е,че "вълкът козината си мени,но не и нрава си " т.е. освен лъжи,компромати и щедри обещания на друго не са способни!
47
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-забавни са сините гейовеняма да влязат в парламента и плашат електората с Коминизмакакто непослушно дете с лошия вълк Лупи.Този театър ще е най-забавен.Комунистите са ГЕРБ. Всички министри са внучки на върли комунисти.Това е господа демократиЛека нощ.Добре е да усещате настроенията на народа,за да не сте изненадани, както на изборите за Президент Бойко и компания
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами ходина запад им трябва работещитам данъците са сериозни и ги увеличават,защото трябва да хранят новите камилаари.Има данък Сигурност, заради акбарите,скоро и данък Солидарност,за да храниш милиони буррки и браддати ядрени инженери
45
1
 
19
 
! Отговори
Красен преди 7 години
Не ме притеснява дали ще спечели БСП. Лесно ще си намеря работа на Запад и ще ви оставя да си градите светлото бъдеще. и без това тук е мизерия и сега.
44
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 неизкарани мандататова ще остане за ГЕРБЩе се разпаднат като НДСВ и царя.Всички герберасти- интересчии ще се присламчат в други партииа Бойко ще играе карти в Банкя с внучето и ще раздава пожарникарски акъли
43
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
съсипаха икономиката със нагласени поръчки и корупция.Икономиката ни е неконкурентна на съседните държави, заплатите също.През 2020 година като спрат еврофондовете ни чака нова криза както 2008 година.16 млрд.дълг трябва да се плащат, а парите са прахосани от ГЕРБ.Сам ще се убедиш.
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с богатите е замазване на очите от проблемите. В бългсрия да има 2-3 к богати....а другите 3 милиона, които укриват данъци от коли,имоти,заплати .. Да не би по малка сума да е?Това е от най старите тактики да привличеш масовата класа да гласува от яд. Но замислете се богатите дават работа, при вдигане нанданъка просто ще уволнят хора. Математика.Да кажат за съдебната система, еврофондовете, инвестииции в инфраструктура, туризъм....ит.н.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече почва да им тече лигата като намирисват чуждите пари на ***. Зор да се обложат богатите - ми те първи ще си тръгнат от ***. Намример мойта заплата е 25к на месец. В щатите взимах пак толкова ама в долари и без това се чудя какво правя тука че вече въздуха не се диша от тея дърва дето ги раздават на неандерталците от гетата...
40
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цвиленето на герберопитеците определено гали слуха.
39
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Красене,запиши си моята прогноза на компютъра като файл:- БСП ще победи на изборите с поне 5% преднина пред ГЕРБи ще състави правителство.ГЕРБ загуби доверието на народа и го натовари с огромен дълг.Съсипа икономиката на страната, изврати морални принципи в бизнеса.Доверието е всичко.Бойко е един самовлюбен безотговорен рекетьор, който каза:- Предлагам Ви овца Цецка за Президент, ако не я изберете ще потопя страната в криза.Той иска да абсолютна власт.Народът го избра, за да му служи
38
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евроатлантическата смрад не иска българи в България.Планът Ран-ът не го позволява.Но този план вече е в нужника.Либерастията си заминава завинаги.
37
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотна реч,която докара до безсилен бяс всички тиквопоклонници.
36
4
 
11
 
! Отговори
Красен преди 7 години
До анонименМалоyмни са предложенията на другарите . Това е извода от моя пост по долу. А ти бъди горд че си грамотен , въпреки че препинателните знаци малко си ги пропуснал, предполагам не е от незнание.
35
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корни ще смаже ***.
34
16
 
6
 
! Отговори
ДО 49 преди 7 години
Пикаш ли газ,герберастко влечуго.
33
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
познавам поне 4-*** безпартийни гласували за ГЕРБ,които сега ще гласуват за БСП.БСП ще спечели изборите, колкото и да реват крадците от ГЕРБ заробили нис 16 млрд. дългсъсипали икономиката, точещи чрез техни фирми фондове за тях,а за народа данъци, безработица, нови разпоредби от данъци и такси
32
18
 
5
 
! Отговори
КОРНЕЛИЯ-ПРЕМИЕР преди 7 години
Герберската папплач е побеснала.Налазили са форумите както мухите изпражнението..Това означава само едно.СТРАХ.
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрасенАми върни се в 1 клас.Не се пише:Какво правим, а "Какво да правим."изразяваш се като неграмотен ром от махалатано ако си гербераст ти е простеноте са маллоумни
30
3
 
17
 
! Отговори
Колчо преди 7 години
Другарите отсега си приготвят 650 милиона за крадене.