Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия

Политолози допускат, че служебният кабинет може да управлява по-дълго
Обновена: 4 фев 2017 20:32 | 4 фев 2017 20:30, Екип на Bulgaria On Air
144
Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия
Снимка: БТА, архив

С първото си посещение в Брюксел президентът Румен Радев разби клишето, че ще води проруска политика, поне засега. Това каза в предаването "Брюксел 1" политологът Любомир Стефанов.

Политологът Мария Пиргова пък коментира, че с визитата си държавният глава е поставил на масата важните за България въпроси като бежанския поток и промяната на Дъблинското споразумение. Според Пиргова – още в първите си дни на управление Румен Радев се е проявил като национална обединителна фигура.

Любомир Стефанов смята, че визитата в Брюксел е показала у нас, че еврофилията не означава русофобия. По думите му Радев има добра комуникация с НАТО, но не така стоят нещата с ЕК. Трябва  да му се обясни какво всъщност представляват санкциите на ЕС срещу Русия. На Радев трябва да му се обясни, че това не е желязна врата, която спира всичко към Русия, посочи той.

Мария Пиргова каза, че България показва на ЕК, че не е заинтересована да номинира еврокомисар, заради политическата ситуация в момента. Тя е учудена от изказването на Юнкер, че имат "достатъчно момчета" в ЕК и да търсим жена за еврокомисар.

Пиргова коментира още, че е нормално решението на Румен Радев служебното правителство да не номинира еврокомисар. Пред  държавния ни глава в момента има важни задачи като работата на служебното правителство. Но допусна, че след вота през март може да се окажем в изборен хаос и кабинетът "Герджиков" да продължи да управлява. "Има много политическа работа през 2017 г. Възможно е да влезем в политическа спирала и невъзможност за съставяне на кабинет“, каза още политологът.

Любомир Стефанов допусна, че ако България влезе в този сценарий, ще трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност и политическите партии да се разберат как ще председателстваме ЕС през 2018 г.

Пиргова смята, че България закъснява с подготовката. „Това ще е предизвикателство за българската администрация и ЕС, пред който често показваме, че не спазваме срокове, нямаме нюх за европейска администрация“. А Любомир Стефанов акцентира върху това, че всички говорят за ремонта на НДК, а не за приоритетите и посоките, които ще зададем по време на председателството.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
6
 
! Отговори
Гацов преди 7 години
Много прилича на бай Тошо, май затова спечели изборите.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам ама да почнем да си гледаме балгарофилията първо предлагам, стига с тия поклони към тоя и оня
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ако Русия сложи две бази Искандери в Мексико.
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Радев! Пожелавам му все така да мачка продажните и алчни Лумпеняци,без значение на раса,пол,вероизповедение или партийна принадлежност! Давай генерале,дърпай ръчката на пълен форсаж,накарай ги да си изповръщат червата и отпред и отзад от яд и злоба!честните българи са с теб,а те са много повече от продажниците,простаците и сребролюбците!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Брюксел Радев ясно показа, че русофилията е еврофобия и българофобия.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО и ПРО-то са заплаха за националната сигурност на Русия един генерал би трябваЛо да знае как действа един противоядрен щит и защо стана тая криза с Украйна и Крим. Oт тая гледна точка, ако Русия почне да слага ПРО при съюзниците си какво ще стане. Така че добре да обмислим в какво се забъркваме.
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само за русийката говориш бе радко! Хайде почвай бизнес оферти покани работодатели предизвикай чуждестранни инвестиции! Как може бьлгарския народа да е безработен да гладува, а тия русийка та русийка.
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът Радев стартира добре и е натоварен с огромна и тежка задача, още с встъпването си в длъжност. Прави впечатление обаче разликата в отношението. Никой не се взираше в сакото и копчетата на Желев, Стоянов, Първанов, Плевнелиев. Нямаше я тази супер критичност и взискателност, дори на моменти забравяхме за президента. Особено на критиците ще кажа, че ако това не е техният избор, ако не са гласували изобщо е по-добре да замълчат! Ако са имали друг избор, значи е имало причини да загубят.
27
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е поредния комунистически продажник, който защитава руските интереси в ущърб на българските.
26
1
 
25
 
! Отговори
полк. Борис Дрангов преди 7 години
Какви времена само! Еврофилия Америкатофилия Русофилия Туркофилия......... И НИКОЙ ОТ тия предатели не Каза Аз съм Българофил! Що за продажен "народ"?
25
3
 
8
 
! Отговори
Ало радефф преди 7 години
Дневалнияяя!?! Сега ако не публикуваш Акта за капитулация, диктуван ни от СССР през 1944 година, можеш да се гръмнеш. Ако не можеш, аз ще ти помогна като колега.
24
1
 
17
 
! Отговори
Като котка и смог са преди 7 години
Малий, целия сайт е пьлен с пасивни ***! То човек неможе да си напише мнението бе! За туй с такива продажници за няколко сребьрнка БГ никога няма са опрай!
23
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не след дълго, Русия ще бъде почти излишна.Възобновяема енергия, нови метариали, все по-малка нужда от петрол и газ. Русия ще остане просто буфер срещу китайците, но не и суровинен източник.
22
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей го руския слуга
21
10
 
6
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Пирговата заряза Лидер и Ковачки и почна да лиже *** на прецедента Гадев.
20
10
 
11
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 7 години
До Русофобка Бокова! Де факто гербавите тикви сте в оставка , а де факто треперите да не ви гепи прокуратурата!
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Русофилка РадеваКато се опитате да създадете реклама на Радев, браво.
18
12
 
7
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 7 години
В момента един тиквар се пени срещу генерала в този форум , ама не спори троленето.Бойко ,ти си мишок банкянски?Познах те по неграмотните ти писания.Айде бегай легай , че внучето плаче.
17
13
 
10
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е пилот на боен самолет. Де факто е пощенски гълъб на Путин.
16
7
 
4
 
! Отговори
евтина реклама преди 7 години
До Русофилка Радеваот къде знаеш?