ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!

Двама сирийци -–бити, болни и с насекоми в храната
Обновена: 9 фев 2017 07:18 | 8 фев 2017 16:40,
231
ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!
Снимка: архив Булфото

Комитетът по правата на човека на ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко и унизително отношение към тях в страната.

Става дума за двама сирийци, мъж и жена, които е трябвало да бъдат депортирани у нас от Дания по силата Дъблинския регламент. Според ООН обаче депортирането им би било в противоречие на Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот у нас.

Още по темата

Това съобщиха от Българския Хелзински комитет. От организацията разказаха и историята на двамата сирийци.

Те пристигнали у нас през 2014 г., за да търсят закрила. Още с пристигането си мъжът и жената били задържани от българските власти. Мъжът бил пребит с юмруци и полицейски палки. Жената – дърпана за косата и бита с палки, след което обискирана на голо. Вещите им били отнети и така и не били върнати.

От БХК пишат, че след това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където условията били изключително лоши. В храната си често намирали червеи и насекоми, поради което се хранили рядко.

Заради лошите хигиенни условия жената развила инфекция в малкия таз. При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра, ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение.

Мъжът пък страдал от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припадал в приемния център, получавал единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменяли насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Един ден на връщане към приемателния център мъжът бил нападнат и бит от четирима или петима непознати.

Той смята, че това е било мотивирано от омраза нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци, пишат още от БХК.

Сириецът твърди, че му е отказан достъп до полицейското управление, поради което не е могъл да съобщи за престъплението.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование.

В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани, допълват от Хелзинския комитет.

Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
31
 
! Отговори
НЕБЛАГОДАРНИЦИ преди 7 години
УСЛОВИЯТА В бЪЛГАРИЯ БИЛИ ЛОШИ.И как ще са добри като 3 пъти опожаряват лагера. изпочупват всичко и ние да им чистим тоалетните И ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ ВСИЯКО?Половината хванаха краста от нечистоплътност.СИГУРНО БАЛХИТЕ И ЧЕРВЕЙТЕ ПАДАТ ОТ ТЯХ ВЪВ ХРАНАТА.ВСИЧКИ ЗНАЯТ КАКВА ВОЙНА С КАМЪНИ НАПРАВИХА. България не ги иска.Те са пратка за Меркел и компания.Колкото да боя са си го заслужили и още как! толерантността има граници! Вън от България!
51
0
 
25
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 7 години
Да видим и ние нещо добро от ООН. И занапред така действайте !
50
0
 
14
 
! Отговори
Нетолерантен преди 7 години
До ЛибералКазвам това че ВСИЧКИТЕ тези не стават за нищо иначе страните им нямаше да са това което са и нямаше да им се налага да бягат от тях. В тези държави единствените професии които практикуват местните са камилар,полицай,работник в администрацията,търговец и тук там по някой чакръкчия когото наричат лекар,това е.Сга стана ли ти ясно?
49
6
 
1
 
! Отговори
52 преди 7 години
BALGARKITE SE JENIAT ZA CHUJDENZI ZARADI PREVILEGIITE KOITO DAVA EU NA TEZI KOITO SPOMENAVASH DAJE POZNAVAM EDNA TAKAVA DORI SAMITE ORGINALNI GRAJDANI NA BOGATITE ZAPADNI DARJAVI NIAMAT TAKIVA PREVILEGII KATO GLEDAM BEJANZITE S KAKVI SREDSTVA RAZPOLAGAT I KAKVI DREHI JAKETA ZA PO 200 EVRO I OBUVKI ZA 120 EVRO SI KOPUVAT I NE MOJESH DA NAKARASH CHEREN DA RABOTI ZA 9 EVRO NA CHAS TEJKA RABOTA ZABRAVI
48
0
 
4
 
! Отговори
Dr Haus преди 7 години
Istorija sushita s beli konci.Izobshto ne vjarvam na tezi suchinenija na bolni mozaci
47
1
 
27
 
! Отговори
фен преди 7 години
В случая БХК вместо да ни извадят очи, са ни изписали вежди.
46
30
 
0
 
! Отговори
Либерал преди 7 години
До НетолерантенЗдравей! Прав си, че не всички хора, които пристигнаха в Европа са с добри намерения. Но те са малък процент и трябва да бъдат върнати. Не може да твърдиш, че всичките 2 милиона бежанци са терористи или изнасилвачи или религиозни фанатици! В България така или иначе има 1 милион мюсюлмани, какво лошо има да приемаме още? Християнството и мюсюлманството са близки и мирни религии. Германия има такава икономика не на последно място благодарение на милионите си чужденци!
45
1
 
30
 
! Отговори
толерантен преди 7 години
Една добра новина - ООН не позволява да "връщат" "бежанците" в България.
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да останат в Германия, сигурно са готови да кажат че в България ядат хора. Дали всичко това което говорят е истина?
43
1
 
32
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Ами тези почти три милиона българи в чужбина дето се изнесоха.Ами тези хора които умряха в собствените си къщи на село от студ, за тях кога ще имате отношение бе сополанк(овци)!44548
42
2
 
6
 
! Отговори
Буркина Фасото преди 7 години
Криси! Ти да не си жената мъж? А? Аман от ментета в тоя сайт. Имитатори ала бала.
41
1
 
26
 
! Отговори
4 преди 7 години
Това е още една от големите лъжи на БХК. БКХ трябва да се забрани веднага за насаждане на омраза между хората.
40
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
бхк защо не ги е настанил в болница и заплатил разходите сега в какваврьзка ги разправя врели некипели
39
0
 
30
 
! Отговори
дзъ преди 7 години
много готин разказ... сега го преведете на арабски и други производни и го разпространете по света... идеално
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CHE BALGARSKATA POLIZI I TEM PODOBNI PRIVISHAVAT PRAVOMOSHIATA SI E TAKA AMA SAS KAKVO E DLAJNA BALGARIA NA BEJANZITE SLED KATO NA BALGARITE NE MOJE DA PODSIGURI NORMALEN NACHIN NA JIVOT OOH DA SI GI VZIMA VA TIAHNITE DARJAVI BALGARIA NE PRAVI VOINI PO SVETA SOROS E BOGAT DA GI VZEME V IMENIATA SI TOI IMA MNOGO I BEZKRAINO KAKTO KAZA YANG BARI AZ KATO BALGARIN EDIN PAT SAM KANDIDATSTVAL ZA POMOSH JIVEEHME DO ZIGANSKI KVARTAL I POVECHETO CHAKASHI BIAHA ROMI NA MEN MI OTKAZAHA ZASHOTO SAM BALGARIN
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V bg samo balgarin moje da ozelee
36
0
 
24
 
! Отговори
Нетолерантен преди 7 години
До ЛибералВзимай си ги у вас като са ти толкова мили,широкоскроения. Изпускали сме огромана възможност,за какво бе? Да ни внесат една камара екзотични болести,да нападат жените ни по улиците,да почнат да настояват да им построим повече джамии защото тези не им стигат и се чувствали неудобно.Тези ли огромни възможности изпускаме,или ти си мислиш че тези ще работят и от тях ще има някаква полза? Тези не умеят нищо и не стават за нищо иначе страните им нямаше да са това което са.
35
1
 
23
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Браво, още бой трябва *** *** им ислямска, до един всички в дания и германия, там е толерастията да си вземат, тук е чиста и свята република и то християнска
34
0
 
11
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
ООН, НАТО, ЕС всичко това ще е история скоро. След това и доста държави и граници ще бъдат променени. Който оцелее оцелее. Колелото синсе върти. Историята я пишат победителите. Ами ако са неграмотни ко праим?
33
32
 
0
 
! Отговори
Либерал преди 7 години
"В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани, допълват от Хелзинския комитет."Подобни инциденти ме карат да ме е срам, че съм българин! Надявам се, че нашите приятели от ЕС знаят, че не всички сме такива и в България има много хора, готови да помагат на хора в нужда! Най-малкото защото сме хора и християни.