Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни

Нов рекорд на банкови влогове на милионери
9 фев 2017 08:58, Елка Василева
156
Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни
Снимка: архив, Булфото

Банковите влогове на милионери счупиха всички рекорди и в края на 2016 г. са 762 броя, сочат данните на БНБ, цитирани от „Стандарт“.

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. вече са повече и от времето преди фалита на КТБ.

В края на март 2014 г. милионерските влогове бяха 749 броя, но след като на 20 юни същата година КТБ затвори врати, тези най-големи депозити започнаха да се топят.

След фалита на банката богатите започнаха да разделят парите си на по-малки суми в няколко банки, тъй като са гарантирани влоговете до 100 хил. евро.

Тази тенденция продължи цяла година и в средата на 2015 г. милионерските влогове намаляха до 587 броя. След това тенденцията се обърна и милионерите отново започнаха да трупат пари във влоговете си.

Така броят на милионерските депозити започна да расте. Само за последните три месеца на 2016 г. влоговете със суми над 1 млн. лв. се увеличават с 48, което показва, че през ден се е откривал нов депозит на милионер.

А общата спестена сума в милионерските влогове нараства със 116 млн. лв. за три месеца до рекордните 1,86 млрд. лв.

Много сериозен ръст има и на депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. Само за три месеца те са се увеличили с 99 до 1231 броя, а общата сума в тези влогове е 854 млн. лв.

Но най-бързо се увеличават влоговете със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За три месеца те нарастват с над 10% до 7435 броя.

При по-малките депозити също има увеличение, но с доста по-малки темпове.

Само най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. се топят. За три месеца те намаляват с близо 30 хил. до 6,923 млн. броя.

Оказва се, че докато богатите трупат пари в банките, хората с най-малки спестявания са принудени да закриват влоговете си, за да закърпят семейния бюджет.

За година най-малките влогове са намалели с близо 500 млн. броя.

Като цяло обаче общата сума на депозитите на всички граждани нараства с 2,791 млрд. лв. за година и достига 45,377 млрд. лв.

При спестяванията на бизнеса отново най-голям ръст има при депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв., както и над 1 млн. лв.

Фирмените милионерски влогове се увеличават със 126 броя само за три месеца и в края на 2016 г. са 2 820 броя. А общата натрупана сума в тези най-големи влогове нараства с над 556 млн. и достига 10,325 млрд. лв.

Това са над половината от всички спестявания на бизнеса в банките, които са общо 19,37 млрд. лв.

Оказва се, че при бизнеса средствата са съсредоточени в най-големите компании в много по-голяма степен отколкото при гражданите.

Общата сума в милионерските влогове на най-богатите хора е само 4% от спестяванията на всички граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: банкивлогове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Еми с тоя бум на цените на имотие е нормално - който е задържал през кризата 2-3 панелчета и сега ги е пуснал за по 80 К евро - е ти 1/2 милион. Сега е момента да продават в пика и да гушат. Просто за пореден път някои по-заможни се наядоха кат св*не. Строителите продават с 3-4-5 пъти надценка. Но и масата "уж" интелигентни са виновни че се подлъгват и се пускат на пързалката. От друга страна еврофондовете наливат по нечии джобчета без спир.
122
0
 
7
 
! Отговори
Боко преди 7 години
Народе спокойно още малко търпение всички ще сте богати всеки ще получава по 1500лв заплата край на бедността
121
0
 
2
 
! Отговори
Karl Marx преди 7 години
Logichno.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:D Любовта е ключа, запомнете го хубаво, ще ви трябва за по-нататъшните ви приключения, няма как да си откупите душите с илюзорната ви представа за богатство, на която сте решили да придавате изкуствена стойност, където в природата на реалността не струва нищо, хаха, колко има да учите още за обективната реалност на космоса.
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, някой филмиран сектант от потъналото в илюзиите на физическата реалност масонско сборище на олиг0френи, служещи на същност от "тъмната" страна на светлината е дал минус :D Космическата любов на източника, братко, която изгаря всяко его, а да, забравих, че вие нямате душа :D
118
0
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Народеееееее ,!?
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На масоните(богатите) им предстои да разберат най-важният урок в живота - любовта е ключа. Те не знаят какво е това, те могат само да говорят за нея, а ще разберат колко всъщност е важна и колко мн е в основата на сътворението, ще разберат, че тяхното Върховното Същество и то не я изпитва, а в новата епоха на човечеството без нея няма как да оцелееш :D
116
1
 
16
 
! Отговори
Масони им викат преди 7 години
Ами той народа не виждам какво е виновен, че е ***, когато се ражда в среда, където единственото с което трябва да ангажира съзнанието си е да се чуди как да оцелее, с какво ще си изкарва прехраната и какво да учи, където е манипулиран изцяло да бъде слуга на системата, така че без да се усети, че всъщност е най-обикновен роб в света на богатите, които крият какви ли не тайни от него, елит, които си мислят, че са по-висши същества от народните профани, а унищожиха цяла планета от алчност.
115
4
 
8
 
! Отговори
Бедните преди 7 години
обикновено са и ***-сами играят по правилата на игра, която автоматично прави богатите по-богати. Като в казино, там баламите също не свършват.
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милионери в ***, с въздух като в мина, с тотално замърсяване на околната среда като цяло и все по-агресивен климат :Д Жалка масонска история, *** на богатите интелектуалци ще достигне нови висоти през този век, нямам търпение да видя, как се самоунищожават!
113
0
 
5
 
! Отговори
Оби Уан преди 7 години
До МилионерАми не купувайте бе!това и се прави, при това - в цял свят. нали затова е тоя рев и сополи и затова е провокирано "захранването" с нова, бежанска, евтина работна ръка и нова "жадни" за "пазаруване в аванс" гърла
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, доста хора се накрадоха от обществените поръчки, от които си прибират чисто 70% от цената на поръчката, да им се радват докато могат, защото скоро нищо хубаво не ги чака, както и цялата държава. С днешните енергии кармата(балансирането на енергиите) е почти моментална.
111
0
 
7
 
! Отговори
.!. преди 7 години
До финансистПразен гаранц.фонд и над 70млд.депозити,които ще бъдат изпарени.-Ами как банките да си покрият "напразните очаквания", съзнателно провокирани, рекламирани и финансирани през периода 2003-2009 г? Как, като "на босия цървулите" няма да им свършат работа.
110
3
 
8
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Ами не може да стоиш по цял ден на пейката на улицата на село с бира Ариана в ръка и да не ставаш по беден.Икономически закон.Някога казваха : За лудо работи , за луда не стой, сега е За лудо не работи ,за лудо стой.Има ли някой не разбрал?
109
2
 
17
 
! Отговори
реалист преди 7 години
След санирането богатите ще станат още по - богати, а беднита все така бедни. Краденето продължава с пълна сила, а прокуратурата спи зимен сън.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забелязвам че статията много ОСТОРОЖНО се ЦЕНЗУРИРА.Типично по сталински.
107
1
 
11
 
! Отговори
финансист преди 7 години
Тази статистика подготвя почвата за нечуван рестарт на цялата, неплатежоспособна банкова система у нас. Който има каквито и да е пари в BG банки има сериозен повод за притеснение.Празен гаранц.фонд и над 70млд.депозити,които ще бъдат изпарени.
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-богатите са в изпълнителното бюро на БСП!
105
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 113"След 9ти септември 44та комунистите избиха цвета на българската нация, затова днес има бедни".Цвета на българскат нация са били група прости селя*ндури еквивалент на днешните Веждички, Батко и братко, Баце, Цецо-пипоня и т.н.
104
1
 
3
 
! Отговори
? преди 7 години
До Капиталисткапиталистическия милионер мисли за работниците и отделя от печалбата си за да могат работниците да получават големи заплати.________________________________________________________________________Trump za tova li se 4udi kak da ozapti milionerite si???