Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!

Ако бързо отстраним нарушенията, ще възстанови плащанията, но с корекции
Обновена: 13 фев 2017 12:00 | 13 фев 2017 11:49,
334
Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!
Снимка: архив Булфото

Европейската комисия спира плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви служебният просветен министър Николай Денков.

Причина за това са констатирани нарушения, които са изброени в предупредително писмо. В него се казва, че на България се спират междинните плащания. Ако страната ни отстрани проблемите в кратък срок, плащанията ще бъдат възстановени, но с финансова корекция.

"Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото "предварително писмо", с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които тя спира междинните плащания“, каза министър Денков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той обясни, че това означава, че ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Денков съобщи, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Докладът се отнасял за начина, по който министерство на образованието управлява дейностите по програмата във ведомството. Министърът уточни, че става въпрос за неясно разпределение на функциите между три вида звена - това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Зам.- просветният министър Ваня Стойнева обясни, че вече са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите. Те предвиждат обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти. Планира се да бъдат привлечени и компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Вариантите ще да бъдат договорени с ЕК.

Стойнева обясни, че Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Тя уточни и че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева. Общо 180 млн. лв. е стойността на проектите, за които ЕК е установила проблем.

Министър Денков обясни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки.

"В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство" , каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
5
 
7
 
! Отговори
Просто намек преди 7 години
Колкото и да си про.ст и облъчен фактите са ,че европа винаги спира парите на социалистите. Казвам ти дъще,сещай се снахо......Дойдат ли Бсп всичко ще спрат и заплатите пак ще гонят 300лв...както и в Гърция сега ги намалят.
216
6
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 7 години
ZAPOMNETE CHE SLED VSIAKO GERBERSKO UPRAVLENIE EVROPA SPIRA EVROFONDOVETE.
215
4
 
6
 
! Отговори
ако,ако преди 7 години
всеки абитуриент студент /даже остават места по държавна поръчка/! ние наште хора нема да ги оставим само на пенсия, ше преподават докато могат да стоят прави, ако требе и максизъ-ленинизъм и тринайстия конгрес на бкп пак да се изучават! заплатите на учителите ще увеличим двойно! - с такива лозунги и обещания 0 европари!
214
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 7 години
Няма комунисти. Всички са капиталисти, просто обслужват различни интереси.
213
2
 
18
 
! Отговори
vlady преди 7 години
В България има два основни центъра на науката на високо ниво - АМВР и НСА. В НСА има уникални учени в световен мащаб като доцент по сумо, доцент по бокс, професор по културизъм, професор по борба, професор по фехтовка, професор по плуване, трима професори по гребане с лъжица и т.н.
212
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Искаме да папаме Европейски при , а Европа нещем. Искаме пари , а контрола нещем - обиждаме се.Българските Юнаци крадът, а на простия народ ,, ЕВРОГЕЙОВЕТЕ " им виновни.Ще позяпате още малко и като спрат ВСИЧКО - ще се оправим.
211
3
 
10
 
! Отговори
wer преди 7 години
Трябва да спрем вноските за тези търтеи.
210
3
 
15
 
! Отговори
Палома преди 7 години
Е, наказват ни, колко да ни наказват ? Може би около ... 3 години, след което еврофондовете ще спрат и тогава няма да ни наказват ! Още малко търпение Български народе, идва светлината в края на тунеля.
209
4
 
27
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Вчера Пръмова по радиото се кълнеше, че нищо не било спряно.
208
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Бойко Борисов предсрочно си подава оставката, значи са му казали, че спират еврофондовете. Така беще и преди, та трябваше да дойде Орешарски да пооправи нещата, за да може Бойко Борисов след това пак да се тупа в гърдите, че при него пуснали еврофондовете. Заради ГЕРБ досега винаги спираха еврофодновете и ги пускаха заради правителства различни от ГЕРБ.
207
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво образование тия склеротирали академичини мозъци, навремето питах един даскал защо две лампи вързани към една и съща ел. верига светят различно и оня не можа да ми обясни. Пълна пародия.
206
6
 
11
 
! Отговори
От 266 преди 7 години
5. В никакъв случай да не се допуска парите, отпускани за Фонд "Научни изследвания" да се дават направо на БАН, както настояват най-корумпираните БАН-аджии. Така сегашната връзкарска БАН би станала монополист като Топлофикация - само те да имат монопол да определят чий проект е с научна стойност. Ще финансират само свои спекулации и ще крадат безочливо ценните идеи на други хора, чиито проекти ще отхвърлят, а после ще представят за свои.ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО да направят предложения хората от бранша
205
8
 
9
 
! Отговори
1. Закрийте БАН преди 7 години
в сегашния й вид.2. Оставете да функционира онова, което предложи една жена - така ще се запазят и работни места, и доста имоти на БАН, но само като научно-информационен център и клуб за научни дискусии.3. Не оставяйте така наречените "учени" без работа - могат да бъдат разпределени в общо 53-те ни висши училища. Който няма знания да е преподавател, сам ще отпадне (ще има такива).4. Воювайте за финансиране на проекти с реални научни приноси - това ще даде простор и пари на истинските учени!
204
2
 
17
 
! Отговори
Кун евала преди 7 години
Тази компетентна дама сътвори чудеса. Сега нейните наместници ще продъжат ,,делото,,.
203
3
 
25
 
! Отговори
до 249 преди 7 години
Конкретния случай е проблем на Кунева! Зам. министърат (който сега е служебен министър) напусна поста след като няколко пътя я беше алармирал че ЕК ше спре средствата. Кунева искаше обаче да лапка и не все мерки (а само лапкаше). Човечеца не издържа и напусна защото му беше ясно че той ще опере пешкира. И сега Кунева от толкова лапкане на Евро фондове - накрая ние го изядохме големия защото договорите с сключени а парите спрени - т.е. ще доидат от бюджета. Не е до чиновници - до Кунева е!
202
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дойдоха комунистите на власт и ведната спряха еврофондовете."Аре ве папагели, ставате смешни с тези "комунисти".Бойко Борисов и компания какви са?! Всичките са по-червени от Ленин.
201
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спирайте всички евро фондове!Тука само хранят мафията. Политиците ги разпределят на свои фирмички, а те цоцат комисионни.По-добре да ги няма тези пари. Ако политиците искат да харчат, първо да направят така, че да имаме собствена икономика.Щото ние имахме огромна икономика и производство... ГОТОВИ след 89та. И какво стана, окрадоха го.Сега се надяваме същите крадци да го постоят наново с рушвети и комисионни от Европа.
200
11
 
17
 
! Отговори
МИглена преди 7 години
Докато не излезем от паразитните организации ЕС и НАТО няма да се оправим! Трябва да започнем да разчитаме на себе си и да работим за себе си!
199
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойдоха комунистите на власт и ведната спряха еврофондовете.
198
19
 
1
 
! Отговори
Вашингтон преди 7 години
Напред с братска Америка и братска Нидерландия.