Чистят Варна от трошките по улици и паркинги

До края на годината градът трябва да бъде изчистен от тях
23 фев 2017 15:37, Анисия Иванова
15
Чистят Варна от трошките по улици и паркинги
Снимка: Черно море

Фирмата "Общински паркинги и Синя зона" във Варна стартира мащабна акция по прибирането на излезлите от употреба и паркирани безразборно коли из целия град. Репатрирането им ще става по силата нова общинска наредба, обясни за Медийна група "Черно море" управителят на фирмата, инж. Младен Иванов.

Т.нар "трошки" по варненските улици са над 2200. Те ръждясват по улици и паркинги, като задръстват междублоковите пространства.

Предишната наредба е била доста тромава и не е позволявала ефективно почистване на Варна. И сега има доста стъпки, които се правят, за да се установи, че автомобилът е излязъл от употреба и може да се извози. Но вече е по-лесно.

Инспекторите първо гледат външния му вид, после се проверява датата на техническия преглед (необходимо е да са минали над 2 г. от крайния срок за извършването на нов), съставя се опис, констативен протокол, правят се и снимки.

От КАТ чрез запитване чие е возилото (ако не се знае) и с писмена заповед общината призовава собственика да се погрижи за автомобила. Той може да направи това или като се свърже с фирма за скрап, или като го премести в частен имот или пусне отново в движение.

Ако собственикът не реагира, "паяк" вдига колата, която се репатрира в паркинг за излезли от употреба превозни средства. Заради липса на срок в старата наредба за престоя на автомобилите там той е препълнен, но сега след 3-ия месец автомобилите могат да се предадат на рециклираща компания, с която общината има сключен договор. Това не натоварва бюджета на местната власт. В рамките на тези 3 месеца собственикът на автомобила може да си го получи обратно срещу такса от 20-ина лева, но отново условието е да не го паркира на общински терен.

Инж. Иванов добави, че във всички варненски райони има стотици такива коли, които пречат на движението и заемат местата за паркиране. А те са сериозно ограничени, особено в центъра на Варна.

Амбициите са до края на годината излезлите от употреба "трошки" по варненските улици да бъдат извозени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Някой знае ли къде се съобщава за такива автомобили, имам в предвид електронно а не да ходя в Общината?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кои ще ги сваля от отчет и данъчното.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София кога???
12
0
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
А София кога ! В ж.к. Дружба ,пред 20 блок повече от половината таралясници не са в движение и ръждясват от години, особенно тези в локалното платно . От тях няма парко места за останалите.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Велизарcall.sofia.bg - тук могат да се подават сигнали за изоставени автомобили с точно местонахождение и снимки. В сайта могат да се подават и други видове сигнали.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много наблягат че фирма взима колите за скрап с която общината има договор. Какъв точно е договора, надявам се че не прибира за без нищо автомобилите?инъче добро начало, 2200 коли тази година , като видят хората че се работи с отстраняването ще докладват други, сега как да им пращам че трошка седи пред блока като преди години е докладвано и "няма къде да я сложат".
9
2
 
6
 
! Отговори
Велизар преди 7 години
Кога ще направят същото и за София? От 1 година опитвам да се свържа с някой, който да разчисти коли паркирани от над 5 години. До момента без никакъв успех.
8
6
 
5
 
! Отговори
Хм преди 7 години
до БаюАми сега е редно да извозят на познатия ти трошката в моргата, служебно му свалят номерата, а на оня в Канада му тръсват една хууубава глоба, та да разбере, че е в "мутроландия" има закони! И ако се опъва да плати, през работодателя му да я вземе държавата, та да мие и в извънработно време чиниите на кенедиънците!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трошките не са проблем. Проблем е състоянието на улици и пътища, както и изключително лошата организация на движението и паркирането почти във всички населени места и особено в София.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #31Кмета хич не е умен ! Така му е наредено да прави, особенно сега пред избори. Предната акция беше без коли в урбанизираната част на морската градина. Същата работа като цената на автобусния транспорт в София
5
0
 
3
 
! Отговори
... преди 7 години
na4i tva i da go vidq nqma da go povqrvam !!! poradi prostata pri4ina 4e se fa6tam na bas 4e ili nqma paqk v varna ili postoqno ne raboti ... sa6toto e kato s policaite ima gi po akciite samo ...
4
4
 
21
 
! Отговори
баю преди 7 години
Тези трошки са все на хора които са напуснали мутроландия преди повече от 17 години. На един познат колата му стои пред блока им вече 25 години а самият той е в Канада с цялото си се семейство. А такива коли са стотици хиляди да не кажа милиони които са изоставени на произвола на съдбата. Не са отписани В КАТ и ги водят действащи а мутрите ревът че не си плащате гражданската. Е как да си платят гражданската като са се изнесли от мутроландия бе?
3
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Умен кмет! Да дойдат и да изчистят и софийските улици.
2
1
 
26
 
! Отговори
Хм преди 7 години
в София, на Фандъка трошките не и пречат на далаверите - нека си седят...
1
1
 
25
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Докато не видя 3-4 коли от квартала да ги няма.........за мен това са врели не кипели. А проблема с трошките както се разбира от статията е почти никакъв (2200 коли за цял град!!!!!) по-големия проблем е, че на чело на регулацията на уличките в кварталите (по-специално Левски) е застанала маймунка, която не може да проумее, че всички малки успоредни улички да са двупосочни е чист идиотизъм.