Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?

В съда стана ясно как е разплетено убийството
Обновена: 25 фев 2017 09:30 | 25 фев 2017 09:28, Елка Василева
287
Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?
Снимка: Булфото

Приятелката на убития в Борисовата градина Георги Игнатов сигнализирала в полицията, че “самотният бегач” от записите и заподозрян за престъплението е Йоан Матев.

Тя научила името на момчето от съученичка на Йоан, пише „24 часа“. Момичето, което се представило като Стефания, се свързало с Лора чрез свой познат. На срещата то съобщило, че е разпознало издирвания от МВР за убийството на Георги.

След това Лора подала сигнал в полицията и така криминалистите започнали да следят 19-годишния Йоан Матев.

Как се е стигнало до разплитането на убийството, извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина, стана ясно в Софийския градски съд в петък, когато се гледаше мярката за неотклонение на Йоан.

Още по темата

Йоан признал за убийството пред по-малкия си брат Марсел още около 12 ч. на 2 юни 2015 г., се разбра в съда. Двамата братя играели тенис на стадион “Васил Левски” всеки ден от 10 до 12 ч. и следобед. На 2 юни обаче Йоан не отишъл с брат си на кортовете, защото искал да се “помотае”.

В края на тренировката около 12 ч. позвънил на Марсел и му казал, че е в района, но не казал защо е там. След разговора Марсел влязъл в съблекалнята да се къпе. Минута по-късно при него дошъл Йоан и го извикал настрани. Казал му, че “станала грешка”.

“Исках да му взема парите, но случайно го намушках с нож”, признал той пред Марсел. После казал, че изхвърлил ножа в шахта, а дрехата си - в кофа до албанското посолство.

Двамата братя и техен приятел тръгнали по бул. “Драган Цанков” към пазара на Римската стена, където яли сандвичи. Минути по-късно минали отново покрай Борисовата градина и видели много полицаи в района на конната база, но не спрели. Продължили по пътя си.
В 14 часа Йоан се появил в частното училище, където учел, въпреки че този ден пропуснал уроците. Негови съученици го видели да си мие лицето. А на дясната страна на челото имал рана.

Ученици, преподаватели и директори на частното училище “Езиков свят”, където Йоан учел, го разпознали на записите. “Те дори коментирали помежду си”, каза съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд.

Дни след убийството преподавателка на Йоан му поискала да представи извинителна бележка за 2 юни 2015 г. В училището нямало практика да се пишат неизвинени отсъствия на учениците и да се носят медицински бележки. Въпреки че всички ученици разпознали Йоан като “самотния бегач”, никой не съобщил в полицията. По време на разпитите криминалистите ги питали защо година и половина са крили истината.

Клетка на мобилните оператори засякла, че по време на убийството джиесемът на Йоан, който той ползвал през 2015 г., бил в района на Борисовата градина. Тя показала, че в 11,42 ч. момчето е било около пейката, където е открито тялото на Георги Игнатов.

В 11,43 ч. Георги говорил с приятелката си Лора, с която имали среща в парка. Успял да ѝ каже, че е наръган. В 11,43 ч. камера в района на убийството заснема момче. Друга камера, отдалечена на 36 метра от мястото на убийството, го заснема да тича, стана ясно на делото.

Според прокуратурата убийството е извършено за около 20 секунди.

Шахтата, в която Йоан хвърля ножа, е само на метри от БНР. Тя обаче попада в мъртва точка за камерите на сградата. Те са заснели Матев буквално на 3 метра от нея, но след това младежът излиза от кадър.

Конкретни факти, че камерите са заснели Йоан, не съществуват по делото, опонира един от адвокатите му Станислав Гюров.

Според него братът Марсел не бил запознат с правата си преди разпита. Криминалистите не му обяснили, че като близък роднина има право да мълчи.

Съдия Манолова му отвърна, че от протокола за разпит става ясно, че 18-годишният младеж е бил добре запознат с правата си.

Другият му защитник Илия Илиев пък изтъкна, че Матев е спортист - тренира бокс и тенис, затова всеки ден е бил в Борисовата градина и било напълно възможно камери да го заснемат.

Според защитниците му момчето не се е укривало.

“Искам по-лека мярка, за да продължа образованието си, уча право, работя в спедиторска компания, искам да бъда до семейството си”, каза Йоан. Родителите му не бяха в залата.

Съдът обаче не го пусна на свобода, защото имало достатъчно доказателства за вината му.

Той може да обжалва пред Софийския апелативен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
30
 
! Отговори
Страх преди 7 години
До Мога да разбера, чеЗа страх става въпрос, господине. Вие обръщал ли сте се към полицията? Знаете ли как (не) действа съдът? Коя е тази институция, която защитава обикновения човек?Много интересно, излиза, че почти 2 години полицията не се е сетила да потърси ножа в шахта на 3 метра от мястото, където е заснет бягащия с окървавено лице убиец и в непосредствена близост до мястото на убийството въобще, а били виновни съучениците на момчето, че не дали сведения за подозренията си.
128
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не споменава в тази статия, че баща му е полицай и то от висшите етажи на МВР, прехвърлен след това от в митниците в Калотина. Ясно е защо убийството е потулвано две години при наличие на много хора които са го разпознали, ясно като бял ден, че е имало политически чадър. Чудя се обаче едно как родителите са живели с мисълта, че синчето и е убиец /защото са знаели/ и как са спали нощем хората които са го прикривали. Според мен много са хората които трябва да го последват в затвора
127
2
 
53
 
! Отговори
Х преди 7 години
Егати психопата.Убива и след малко яде сандвичи... Хора носете си оръжие,че като нищо ще ви утрепят.С тея дето са го крили да ги викат и тях в съда
126
0
 
65
 
! Отговори
Частно школо, елитно преди 7 години
Върви си пращай детето в частно училище. Свободия, който иска влиза в час, на когото му скимне се "мотае", отсъствия на се пишат, учениците все отрочета на заможни родители, поне половината забогатели по престъпен начин. Учителите си мълчат, защото заплатите им излизат направо от портмонетата на родителите.
125
1
 
43
 
! Отговори
62758 преди 7 години
Родителите да се изправят също пред съда, заото Йоан е бил непълнолетен, когато е извършил учийството. Директорката и учителките са съучастнички - и те на съд. Въведете предмет по граждански права и задължения - така и учителите, и учениците ще се ограмотят и няма да се водят по увтини и пошли модели на поведение, а ще са наясно докъде се простира приятелството, откъде започват задълженията пред закона.
124
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е ГЕРБ докато са на власт да укриват престъпниците, защото те самите са такива.
123
13
 
9
 
! Отговори
Конан идва да мъсти преди 7 години
До Анонимен 139 Че,какво лошо има да носиш нож,аз също нося и баща ми и дядовците ми са носели нож,това е стара българска традиция,няма нищо лошо в това оръжието изравнява силите наскоро мой приятел от Пловдив го нападнаха 8 човека с качулки в опит за физическо нараняване платено от негов враг...
122
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йоан и Марсел. Разбира се, няма да е Иван,Петър или Димитър.Ако бяха момичета,щяха да са Каролина-Клер например.Това показва нивото на родителите.Явно майката е кифла,без значение от възратта. Децата са отражение на родителите и подражават на родителите.Грозната истина.
121
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според НК, укриването на доказателства за престъпление,автоматчино те прави съучастник в него.Присъдата е същата,както на извършителя.
120
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, бъркате всички! Обяснявате, че семейството било богато и поради това материално задоволено.Алчниците нямат наяждане! Това, че имат милиони съвсем не означава, че нямат жизненоважна нужда и от двата лева на бедняка! От години наблюдавам такива урроди. Изобщо няма да се учудя, ако наистина го е наръгал за парите му. Алчността е най-страшната болест!
119
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво е виновна учителката?Ако проговори, после родителите на детето ще я бият или убият!Учителите в тая държава вече само ядат бой от родителите.Когато държавата не си върши работата - полиция, съд...всеки се крие и скатава, за да не пострада от мутрите и държавния апарат който служи на тях
118
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се закрие училището
117
1
 
42
 
! Отговори
съд за директорката преди 7 години
най-малкото директорката трябва да се изправи на съд за укриване на доказателства и възпрепятстване на следствието. Това клони към съучастничество в убийство. Какви са тези директори и учители и на какво учат децата ?!?!? То всъщност се видя на какво. Как да хапнат сандвич, разхождайки се покрай мястото където вчера са извършили убийство !!!СЪД ЗА ДИРЕКТОРКАТА И УЧИТЕЛИТЕ !!!
116
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първите два абзаца от тази статия са толкова неграмотно написани, че не разбрах кой на кого какво е казал, коя е Лора, Стефания ли е приятелката и за каква среща става въпрос. Слаб 2 от мен за драскача!
115
1
 
29
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Според пиянката Костов е извършено някакво свръх разследване, а то какво се оказа , година и половина половин училище е знаело , само не и полицията. И добре че все пак някой се е решил да го предаде. Сега ще му дадат 3 години затвор, но понеже ще признае ще му намалят с 1/3 присъдата и след година ще е навън. Добър пример за други потенциални убийци какво ги очаква ако решат да затрият някой ей така.
114
1
 
27
 
! Отговори
прагматик преди 7 години
Син на митничар и журналистка опитал да обере приятел, неуспял и го убил... ами това е безумие, от чувство за власт и превъзходство, мания за връзкарство, едва ли е затова, че е нямал пари, още повече да е нямало кой да му даде.Това само болен мозък може да го стори.-Киро, 142 - не се знае кога децата са съобщили в МВР и колко време е вървяло разследването.
113
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв родител си, да не знаеш, че детето ти системно носи нож! Бащата сигурно е същия паррцал като сккаппания му син! Как може да има толко безотговорни родители !
112
5
 
19
 
! Отговори
Полицай преди 7 години
Естествено,че няма да работим. За такива условия толкова.Трябва да работя до 45 години,после накакви мижави 20 заплати и пенсия 600-700 лв.Когато направят : пнесиониране след 1 година трудов стаж, 50 брутни заплати при пенсия, 2000 лева пенсия,безплатен апартамент,кола и ядене в ресторанти,тогава ще работя.
111
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гроб падна и истина лъсна за тоя гербераст и синчето му!Мачкай герберастката гмежж, Генерале!
110
0
 
20
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
"Въпреки че всички ученици разпознали Йоан като самотния бегач, никой не съобщил в полицията." - това е доста интересен момент, и подозирам не е явление само в българия