Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?

Няма открити лични мотиви за убийството в Борисовата градина
Обновена: 24 фев 2017 10:52 | 24 фев 2017 09:11, Петя Славова
186
Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?
Снимка: "Визаж“

Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина, настоя пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Към момента основната версия, по която се работи е кражба, но няма отнети вещи.

"Тази версия става все по-несигурна. Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения. Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то", отбеляза тя.

По думите й разследването разполага със свидетел от близкото обкръжение на Йоан, пред когото момчето е направило самопризнания.

"Този свидетел ни ориентира до мястото, където е изхвърлен ножа, в шахта, много близко да местопрестъплението. Ножът е изпратен за ДНК експертиза. Категорично няма личен мотив, според нас", обясни Арнаудова.

Още по темата

Появиха се упреци, че разследващите са допуснали пропуск, като не са проверили мястото. 

"Не можем да обвиняваме целия разследващ екип за това, че точно до тази шахта не са стигнали в такава конкретика и детайли. важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството. То е изпратено за изследване в лаборатория, която да установи наличието на ДНК материал, което ще даде най-силното доказателство и за авторството и за механизма на това убийство", поясни Арнаудова.

В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев.

Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции, от видеонаблюденията по основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за убийството на Георги.

Вече стана ясно, че след жестокото престъпление, младежът е променил начина си на живот, външния си вид и навиците си. Той си е пуснал брада и по-дълга коса, станал е по-затворен в себе си.

Бившият директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров вижда работата по криминалното престъпление от друг ъгъл.

"За да се стигне до този момент с обвинението към Йоан, значи са натрупани достатъчно убедителни факти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че би приел нещата такива, каквито са и би разглеждал случая оттам, докъдето е стигнал на този етап.

"По-скоро въпросът е доколко целенасочено и професионално е работено през тези две години. Това е аргументът, по който можем да смятаме дали работата е свършена добре или не. Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Гайдаров.

Адвокат Хаджигенов категорично посочи, че МВР ще реши дали Йоан ще бъде преследван като непълнолетен извършител, ако се докаже, че той е убил Георги преди 2 години, когато е бил на 17 години.

"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.

Проф. Калин Гайдаров смята, че няма как да разглеждаме личността на извършителя като злостна криминална личност.

"Първо, възрастта е такава, че това е трудно или невъзможно да се случи, второ, фактурата на самото престъпление подсказва, че става въпрос по-скоро за случайна среща", каза той.

Според съседи от общежитието на Йоан, той не е създавал проблеми. "Изглеждаше симпатично момче", каза председателят на домсъвета в Благоевград. Момчето не приличало на това от снимката, бил с 30-40 кг повече.

Според момичетата, които живеят в съседната студентска стая, от стаята на Йоан не се чувал никакъв шум.

"Поздравявахме се като се засечем, но това не беше много често. Той беше по-висок, с брада, по-пълен от това, което е на снимката. Много се изненадахме”, казва неговата съседка Виктория пред bTV.

Йоан е приет студент по право в Благоевградския университет миналата година. Не се е връщал в общежитията от края на миналата година, когато се прибрал при семейството си за празниците и прекъснал учението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, трудно е да издадеш детето си. Но ако си беше признал веднага, нямаше ли присъдата да е по-лека? Сега какво, цял народ е настръхнал срещу него и родителите му. И ще иска адекватно наказание. Да не забравяме и другото семейство, това на подло убития Георги! Той е нямал нож.
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три детайла: 1.След произшествието с трагичен край и разпространението на видеото Йоан спрял да ходи на училище. 2.Веднага започнал да променя външността, обкръжението и навиците си. 3. Полицията е получила информация за него през декември. След празниците Йоан изоставя следването си и напуска общежитието. Дали не са усетили вкъщи, че са под наблюдение?
129
1
 
9
 
! Отговори
Яяя преди 7 години
Майката едно време спеше с един грък Спиро, за който се носеха легенди че бил много надарен. За съжаление той пушеше постоянно трева.Момчето много прилича на него и годината на раждане съвпада, така че може да е негов син и заради тревата момчето да е имало психични проблеми.Сребрина тогава беше репортер в Нова и беше изключително надменна и арогантна, с ужасна изрусена коса.Ако съм на местото на официалния баща, ше искам ДНК тест....
128
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А спомнете си кой беше шефа на МВР тогава и до преди два месеца- некадърната Румяна Бъчварова, най-неадекватният вътрешен министър, бивша секретарка на ББ, една от тежките му артилеристки
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този алкохолик главния секретар *** лъжеца биле разкрили убийството ,добре че брат му го е предал и сега лъжат хората по тв
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Шоп(159)Не е така, за жалост.Но ДНК-то не е единственото доказателство.
125
1
 
12
 
! Отговори
до Шоп преди 7 години
ДНК-то остава и след 1000 години .Дори да заровиш Труп и след 10 години да го преместиш почвата ще бъде пропита от неговото ДНК.АКо ножа не е бил с белина почистен преди да бъде изхвърлен със сигурност ще разберат дали това е оръжието на убийството но само толкова .Отпечатаци или други следи няма да има и няма как да установят извършителя.Но поне ще намерят оръжието на Убийството
124
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам тези хора които го защитават. Млад бил неадекватен бил но аз искам да ги попитам - ако убитото дете беше вашето .....
123
7
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Аз не съм специалист, но един нож ако престои две години в мръсния канал по него не може да има никакво ДНК...
122
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да посегне синчето на 15-годишен ученик явно е за нещо сериозно.Нещо не се е отчел както трябва ученика.Бащата на границата като полицай,синът някакъв в ерархията по разпространение на нещо си,убития вероятно краен в звеното.След случилото се може би е под угрозата създаден канал дасе осветли и да се вдигне огромен скандал.На нас тревопасните се тиражира някаква правдоподобна история далеч от истината.А известна от върхушката може би са знаели истината за случилото се .Това че семейството с висок стандарт е знаело и мълчало говори че работата е била много ама много дебела.Колкото повече ж
121
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъвто бащата такъв и сина
120
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали не е бил дрогиран?Ако е наркоман и са му трябвали пари те стават много опасни.Не е бил от бедно семейство.Учил е в частно училище,така че ако има нещо такова,все някой трябва да знае.е
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хммм.
118
0
 
7
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
До УНССКолега,аз не се целя по плейметки и компаньонки,всичко до 100 клиа беше добре дошло.
117
2
 
51
 
! Отговори
RUMI преди 7 години
Не може родителите и близките да не са го разпознали на снимките и видеото. Но и ние сме родители пази боже да не ни се случи такова нещо. Дали ще го издадем на полицията или не? Нека всеки сам си отговори. Учители, съученици не може да не са го разпознали. Защо са мълчали. Освен това след убийството той не се е явил в училище.
116
0
 
29
 
! Отговори
УНСС преди 7 години
До СтавриНе знам кога си бил студент ,но вече колежките само с чичко паричковци си лягат или с известни.Пара,хапове или шума и тогава гума.
115
9
 
23
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
Модели ли са били(под снимката пише Визаж) ,има ли гей ревност изнудване?Момичетата в общижитието не го познавали,че за кво отиваш на обжежитие ,аз като див селянин първи курс всичко що мърда опраших.Нищо против гейовете ,може и дда е друго ,но го има като версия...
114
1
 
28
 
! Отговори
Градил Илия Килия преди 7 години
Ще е е най-красивата булка в панделата
113
1
 
11
 
! Отговори
до 145 преди 7 години
Нямаш никаква правна грамотност!Това да не ти е САЩ та да събират срокове на присъди за всички доказани обвинения.В България всичко влиза в най-дългия предвиден по НК размер.Както казват пандизаджиите голямото *** малкото!
112
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Shto za chovek shte si krusti deteto Marsel ??! Vsichko trugva ot roditelite.