Ефектът ТКЗС: С колективизация към оселянчване на градовете

Сталинската колективизация съсипа българското село
Обновена: 27 фев 2017 19:27 | 27 фев 2017 15:00,
404
Ефектът ТКЗС: С колективизация към оселянчване на градовете
Снимка: архив, Булфото

Съветският трактор "Сталинец" от края на 40-те години е тежал четири пъти повече от внасяните преди това германски трактори. Но точно неговата безсмислено голяма маса се оказала много полезна за изпратените от комунистическия режим в селата агитатори, които трябвало да убеждават земеделските стопани доброволно да дарят земята, добитъка и инвентара на изгражданите по модела на съветските колхози ТКЗС-та.

Освен изселванията и затварянето в лагери на непокорните, като доста "убедително" се утвърдило едно специално издевателство за публично сплашване: къщите на селяните, които отказвали да се превърнат от стопани в послушни надничари на комунистическия режим, били опасвани със стоманени въжета, а след това дърпани от въпросните съветски трактори, за да ги поразтресат малко. Наблюдаващите отблизо наказателните акции активисти на колективизацията услужливо подавали на ужасените стопани за подпис декларация за "доброволно" влизане в местното ТКЗС.

Независимо от бруталните методи за пролетаризиране на "буржоазното" село, акцията за лишаване на селяните от собственост и повторното им, след края на османското владичество, закрепостяване отнемат на режима 14 години. Мизерията и огромните тегоби принуждават два милиона души да се преселят от селата към градовете в търсене на минимални условия за оцеляване във фабриките и строежите на провежданата по сталински образец допотопна индустриализация, пише "Дойче веле".

Подчиняване на селото

Апологетите на завземането на земята и труда на българските селяни от комунистическата номенклатура и до днес тръбят, че благодарение на българските колхози –ТКЗС и АПК - животът на село се бил подобрил, а механизацията спасила селяните от тежкия труд. В монографията си за колективизацията и социалната промяна в Северозападна България, историкът Михаил Груев доказва, че обитателите на селските райони по време на комунизма са платили огромна цена за "благините" на народната власт. Вероятно много малко българи знаят, че за да се прокара електричество в селата, техните жители са били принуждавани сами да правят електрическите стълбове - в рамките на така нареченото "самооблагане". Допълнително всяко домакинство трябвало да предава по 5 кг медни съдове за жиците до дома му.

Лозунг от недалечното комунистическо минало на България

Съпротивата в селата и засилващото се горянско движение накарало властта да преразгледа някои от най-драконовските мерки. На малка част от насила вкараните в ТКЗС им е било позволено да го напуснат. Достатъчно било да се съгласят земята им да остане за псевдокооперациите. Под угрозата за налагане на жестоки глоби, "освободените" трябвало задължително да полагат труд на "общите" ниви.

Въпреки това терорът срещу селото продължава чак до края на 1962 година. В доклад на ДС от март 1951 г. за допуснатите "извращения и безобразия" при изграждането на ТКЗС в с. Раброво край гр. Кула се  посочва, че отказалите да подпишат заявление за членство в кооператива са били заставяни да вадят по 10 кубически метра камъни.

Плодовете от колективизацията

Заченатата с нечувани насилия "социалистическа модернизация" на българското село започва да дава отровните си плодове още в края на 60-те и началото на 70-те години. Обезлюдяването на селските райони десетилетия наред тече с невиждани в световната демографска история темпове от 2-3%  ежегодно, а в някои райони то надхвърля 4% . Разкъсаната вековна връзка между селяните и земята-кърмилница заедно с мизерните заплати и пенсии от 30 лева на месец икономически демотивират бързо застаряващото селско население. Кражбите от "общото" стават ежедневие - далеч преди съвременните набези по полетата.

Към края на комунизма България внася много земеделски продукти, които преди това сама е произвеждала

От 1980 г. до края на комунистическия режим селското стопанство на НРБ окончателно минава на дотации и търпи ежегодни загуби от над 800 милиона лева, сочат отчетите на БНБ. Когато в края на 1989 г. новият първи в БКП - Петър Младенов - нарежда да бъде спрян всякакъв износ на български храни за "братските" страни, за да не се допусне глад в разпадащата се НРБ, корифеите на социкономиката Андрей Луканов и Огнян Дойнов с почуда му отговарят: "Какво да изнасяме? Че ние вече нямаме натури!"

Страната, която някога е била прочута в цяла Европа със своето селско стопанство, в края на комунизма се оказва вносител на най-необходимите за населението хранителни продукти и селскостопански суровини. В редица случаи те идват от Полша, където обединената съпротива на селячеството и католическата църква осуетяват в зародиш плановете на местните сталинисти за тотална колективизация. Днес полското село процъфтява стопански и демографски, а България продължава да внася значителни количества полски домати, картофи, ябълки, лук, месо и млечни продукти. Съвземането на българското селско стопанство става факт едва след влизането на страната в Европейския съюз и благодарение на фондовете на Общата земеделска политика на Обединена Европа.

И селяните станаха граждани

Колективизацията има и още един немаловажен ефект – масовото преселение в градовете на милиони селски жители погребва създадената след Освобождението уникална градска култура. "Българските градове се оселянчиха", пише историкът Михаил Груев по повод на повсеместно възникналите бетонни гета, заселени с бивши селски жители и техните наследници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да бе даАко сме 10 млн на територията на България това някак си ще ти помогне да живее по добре ли ?!
247
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TPE3BEHХората избягаха от село далеч преди 1990 г. Към 1944 г 70% от населението е селско. След комуноидното ограбване собствеността на българите, към 1989 г 70% от населението е градско.
246
3
 
25
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Селата опустяха след 1990, защото хората бяха поставени в ситуация да почнат от начало. А градската работа е доста по-лека от земеделието.Познавам хора, които дедите им са били заможни земевладелци и са обработвали земите си, продавали са си продукцията. Взето им е всичко - имоти, пари, техника.И после като на внука му върнат земята и той никога не е хващал мотика през живота си как да стартира?Повечето хора продават нивите и бягат към града да работят на бюро. Затова нямаме земедели...
245
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешка е развалянето на селата и селското стопанство,тя се е случила на два пъти,един път в началото на комунизма,след това в началото на "демокрацията".При демокрацията са искали ниски цени и хората са си изхвърляли продукцията и се отказват от земеделие,а и поради рекет.Сега селяните се страхуват от престъпници,кражби и не могат да развиват земеделие,дори и да имат желание.И не лъжете,че са били на загуба,бригадирите работеха безплатно и продукция се изнасяше за половин Европа и в Азия.
244
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да и не.Градовете не само се оселянчиха,но и селяните си вкараха всички познати и роднини където успеят и превзеха управата и важни постове в някои градове.И тъй като те са солидарни помежду си,действаха шуробаджанашки.За селското стопанство съм чувала(от баба си),че в началото е било зле и поради невъзможност да плащат такси за земята хората се отказват от нея,дори и гражданите,но след време селското стопанство се съвзема и България се превръща в райска градина.Какви заплати?А бригадите?
243
10
 
16
 
! Отговори
Да бе да преди 7 години
Вие с тази статия кого лъжете?По долни сте и от пропадналите комунисти,които съсипаха нашата държава за жълти стотинки.Простаци е меко казано.Преди бяхме 9 а сега нямаме и 5 милиона истински българи.Вие сегашното живот ли му викате?Аз му казвам съществуване без душа.Плитки сте и това е
242
6
 
24
 
! Отговори
Село преди 7 години
Пълни глупости! Сега всички са събрани в няколко по - големи града в страната и си скачат по главите. Селата опустяха след идването на демокрацията и не само те, но и малките и средните градове. Ако това, за което пишат им се струва страшно, то през последните 25 години е още повече. Всички дават мило и драго и се загробват с кредити за килийка в София. Честито на реститутите - малкото доволни :)
241
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова лош беше социализмът, че станахме 9 милиона. Толкова е хубав капитализмът, че имаме най ниската раждаемост и изчезваме!!! Продължава "голямото настъпление" на средствата за масова дезинформация и промиване на мозъци.
240
1
 
0
 
! Отговори
321 преди 7 години
До Голата истинаСравнявам каквото съм видял. И не говорех само за права и свободи. Дадох и пример със заплати. Да не давам и примери с технологии, че няма да стигне мястото
239
2
 
8
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Изоратете това материалче на *** за да може да се подготви ТВ дебата с .... , ами който и хуйдиса на акъла......
238
5
 
12
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
*** статия! Той и бай Тошо казваше, че каквото е създал не можете го боядиса само. И те не можаха, затова го разрушиха
237
6
 
7
 
! Отговори
Голата истина преди 7 години
До АнонименДругарю развит капиталист!Аз съм последния дето ще ти защитавам кумунизма в чистия му вид.Просто статията е една пропаганда куха дето и един факт верен няма.От историческа гледна точка 50-80г преживяваме икономически бум.За човешки права и свободи дума да не става.Да сравняваш Запъдна Германия с НРБ е като да сравняваш Швейцария с Шриланка.Хитлер строи аутобана 36г а Бойко 2014та.Защо не сравниш заплатите 1940?А за тогаз няма данни щот 50% от българите са били буквално роби-нали!
236
2
 
9
 
! Отговори
До 313 преди 7 години
Спейса , и с рентата от двайсетината декара земя по 30 лв. на декар какво можеш да си позволиш сега? Да отидеш на зъболекар или лекар - тогава беше безплатно. Да платиш 1 семестър в университет или да запишеш детото на курс по математика? Също беше безплатно, както напр. и лекарствата за деца. Да си пратиш детето на лагер, тогава беше 2 лв. Или да си платиш парното за 2 м? Тогава беше 20 лв. Да платиш 2 наема на гарсионера -тогава беше 5 лв. на месец.
235
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Голата истинаНефтохим храни Русия. Справка НАП. 0 лева корпоративен данък от както е Лукойл.
234
4
 
7
 
! Отговори
Голата истина преди 7 години
образованието е било изцяло преоритет на богатите.Над 50% неграмотност.Дядо ми чорбаджийския син с 10ти клас образование е бил най-изучения в околията.Кумунизма е тоталитаризъм,но преде 1944 какво е било?Ами същото,само че една шепа народ и най-вече чужденци са владеели 80% от имането а след тава се разпределя насилствено горе долу по равно.Язовири,заводи електроцентрали.Та всичко което днес работи и носи някъкъв БВП е строено тогаз.Кое метрото на бойко ли ни храни днес или Нефтофим и АЕЦ???
233
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Голата истинаФактите са следните. Към ден днешен няма нито една развита комунистическа държава. Като толко плюете кажете една комунистическа държава където хората живеят по добре от от старите либерални демокрации в Западна Европа. Няма. В периода който хвалиш в БГ заплата 200-250 лв при курс 3 лева за долар. Западна Еврова заплати над 1500 марки. Ти си сметни кой колко е бил развит. Ако Зап Германия е кукувала нещо от нас е било заради цената, най вероятно са си хранили прасетата
232
3
 
7
 
! Отговори
Голата истина преди 7 години
говорят,пребоядисаните кумунисти мълчат.По разказите на хора живели по царско време си правим извода че всъщност България влиза в 20 век чак 50-те. Ток и автомобили е имало само в центъра на София и в по няколко богаташки фамилии в големите градове.Селяните са били по зле турско.Тогава е имало десятък, а през 30те от банкови лихви полвината фермери са ставали просяци.Един работен ден на полето се е плащал с една тиква с която цялата челяд се е изхранвала.Лекар са ползвали само богатите.И още и
231
1
 
13
 
! Отговори
Бай Евро преди 7 години
"Българските градове се оселянчиха" - то пък едни градове...
230
7
 
14
 
! Отговори
Голата истина преди 7 години
Да си *** не е презумция на пещерния антикумунист,но явно е основна характеристика.Сталинските трактори били 4 пъти по тежки от немските?Е и?Колко трактора е имало у нас до 1950та?Колкото и танка-15-20. При 80%селско население до 1950 глада е бил познат на 50% от населението.ТКЗС е повишило добивите 3 пъти.Хранили сме полвината СИВ.Урудливите плодове са показателни.55% ръст на населението за 45г. А днес при великата демокрация за 25г. сме на път да достигнем бройката от 1945.Когато фактите...
229
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, истинатта е жестока.