Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?

През март те се познават, по мартеничките на ръцете си
Обновена: 1 мар 2017 20:17 | 1 мар 2017 11:52, Елка Василева
142
Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?
Снимка: БТА

Какво свързва българите в чужбина? По какво си приличат? По бяло-червения "белег" на ръцете им. По езика, на който мълчат, пише Мария Илчева в редакционния блог на "Дойче веле".

През януари не сме знаели, че съществуваме.

През февруари не сме разбрали, че сме се срещнали. На чаша вино на Трифон Зарезан.

През март се познаваме. По конците на ръцете. Не се поздравяваме, правим се на разсеяни.

През април ще знаем къде сме били, когато са разцъфвали дърветата. Ще гледаме самодоволно другите. Само ние ще знаем. Кой е накачил конците по клоните.

През май ще се сближим. По спомена. За 24 май и буквите. За връзките, манифестациите и другарките. Клас равнис, ноктите и кърпата.

През юни ще презираме лятото. Германското. Ще броим облаци вместо овце. Ще ни мокри един и същ дъжд. Който ще опушваме със скарата. В очакване на юли.

През юли ще си допаднем - покрай мечтите. За истинското. Предстоящото. Идния месец у дома. Истинско само в мечтите и спомена. Разочароващо, щом стане реалност. За жалост?

През август ще се засечем на летището. Ще запечатаме образите. За да се разпознаваме и в града. И не само през март. Или за да мълчим. Когато се видим. За да не се разпознаваме по езика, който ни свързва.

През септември ще си приличаме. По завръщането. По носталгията. По опушените лица. По куфарите, пълни с луканка, лютеница и ракия. Сусамки, вафли, джунджурийки. Сега, Дневник, Труд. Наблъскани в ръчния багаж. До родните солети.

През октомври ще потънем в есента. Може би няма да се срещнем. От понеделник до събота. На седмия ден - вероятно. Друг няма да има. Освен нас. По улиците. Които тук не се будят. Не и в неделя.

През ноември ще бързаме. Да догоним деня. По светло да сме вкъщи. Да включим мрежата. Световната. На чашка вино и наздраве от екрана. Безплатно е. Че друго трябва ли ни? През ноември?

През декември ще се видим по опашките. В магазина. Турския. Ще се познаем по корите за баница, червените чушки и сиренето. Ще се усетим по миризмата. На баница и кисело зеле. Ще се срещнем на свещи. В гръцката църква. И ще се подминем. За да разпознаем лицата си през следващия януари. И да търсим "белега" по ръцете си. През новия март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: чужбинабългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
До PetrovПетров ,половин век подреждахме Родинта според "гаварит Масква" ,за това сме на този хал. Ти май още се ослушваш за рублички?
74
4
 
8
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До АнонименВие, госпожо без бъларски паспорт, с което явно се гордеете, явно дори след години в "цивилизацията", не правите разлика между режими, държава, народ, българщина и т.н.Не ни обяснявайте колко сте изстрадали, можеше да не сте жива сега, нали?А нашата "скапана" държава ви е подарила дъха и силата да имате време сега да бълвате злоба срещу България.Добре, че сме се оттървали поне от вас!Само не разбирам защо четете сайтове на български и се интересувате от тази скапана държава?
73
2
 
16
 
! Отговори
от Берлин преди 7 години
До Живял в чужбина Да, за някои неща си прав! НО, зависи в каква среда си се движел... Тук в последните 5 години, такава *** е плъзнала от кубински алкохол, и провинциални ***...! Да те е срам да кажеш, че си българин... ! А, за групите ни във фейсбук да не коментирам на какво книжовно ниво са тези ни ,,сънародници" ... Пак ви го казвам, скъпи сънародници-никой от вас, не може да ми забрани да обичам Родината, и да я забравя! Вината е във всички нас
72
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТОТО 48Нито синовете ми, нито внуците ми, нито аз самата имаме, сме имали или искали български паспорти, уважаеми Господине ! И нямаме намерение да имаме.Ааа, забравих, аз лично имах български паспорт - еднопосочен, изселнически, който ми позволяваше да бъда прогонена от Родината и да я напусна завинаги.Имате ли представа какво преживяване е това, та пишете минуси и отрицателни изказвания ? И да давате уроци по морал ?
71
4
 
29
 
! Отговори
друг българин в Герм преди 7 години
Браво, добра статия. Една от редките ви такива :) Днес сутрнта се запознах във фитес ФитЕкс Аденауерплатц, Берлин с едно момиче от България, носихме мартеници. После в съблекалните и със едно момче от БГ. Това мисля че е месеца в който можеш да намериш толкова сънародници. А тези в БГ моля уважавайте ни и нас, нямате си представа какво е да си тук и всички да са ти чужди. И колко е хубаво да срещнеш сънародник, страно чувство. Поздрави на всички българи от Берлин!
70
5
 
14
 
! Отговори
ХМ преди 7 години
ДОйче веле не бяха ли *** медия, опитваща се да внуши колко сме нецивилизовани ние, че строим ограда на границата с/у пришълците?Явно вече и еничарки са наели да обясняват колко е нормално да си българин в чужбина и да се криеш от сънародниците си и да се срамувате да си срещнете погледите.Има българи в чужбина, които играят народни танци и помнят България!Другите, забравилите я, слабо интересуват България и българите. Те вече са чужди...
69
4
 
17
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
Честита Баба Марта, да сте живи и здрави.
68
5
 
23
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До до ТОТОНе брат, не ме е прогонила Германията, просто отидох да уча немски език :)Сега си го ползвам с кеф, но за 1 година разбрах, че не ми се целуват немски ***, не ми се слуша колко те са умни и добре, а ние сме зле.Ако някой го кефи, моля, да целува!А бачкам за английска компания, защото тя инвестира, ама плаща английски заплати в БГ, а не робски в Англия.Български компании има, но са малко, защото вашите бащи с червените куфарчета изнесоха парите, затова.България над всичко!
67
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PetrovВижда ти се червената руска рубашка през форума!
66
4
 
14
 
! Отговори
Жив е Той... преди 7 години
Добре, че българите едно време не са били като съвременните "емигранти", дето вече след 10-20 години престой нищо не ги свързва с България, че иначе нямаше да има Априлско въстание, Ботев и другите нямаше от чужбината да мислят единствено и само как да умрат за родината си.Иначе, мили съотечественици, избягали по широкия свят, сега щеше да ви се налага да казате, че сте от Турция, а не българи.Макар, че вие и от България се срамувате и лужете, че сте местни :(
65
2
 
25
 
! Отговори
Българин в Германия преди 7 години
Харесва ми! Поздрави на всички инстински българи, онези които навсякъде носят България в сърцата си.
64
13
 
4
 
! Отговори
Циник до 65 преди 7 години
Много просто - кофти мат'рял! Както Славейков е казал : "Не народ - а ***!"Всякакви пройдохи (като този под теб) се мъчат да оправдаят голтащината , и мизерията си с едното РОДОЛЮПСТВО , че какво иначе им остава? Да се погледнат в огледалото, и да си повърнат червата!
63
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и този хубав народен празник успяхме да развалим със спор помежду си - кой бил патриот и кой бил предател. Що пък другите нации не спорят за такива неща? Някой отива да живее в друга държава, но само при нас българите се разразяват такива словесни битки, които никой не печели. И за какво?Хайде, честита Баба Марта, където и да сте.
62
4
 
28
 
! Отговори
разплака ме преди 7 години
Толкова много Българи се надяват да се върнат в Родината - няма по-хубава от България за нас ! Малко ни трябва да я промениме ,за да стане нормална държава - Здравиопазване,Доходи,Закони,Справедливост.
61
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тези българи съм които пътувах до Германия и се прибирах в Бългавия Тогава се изискваха визи.В Германия се научих да бъда по добър в професията си.Сега прилагам наученото тук.Германия е велика.
60
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотно есе.
59
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Тотов, няма значение къде си, след като си там по свое желание. Важното е да си човек и да се чувстваш на мястото си. Земята е на всички и сме за малко на нея. Поздравам всички българи и небългари носещи България в сърцата си завинаги и на китката си през март. Бъдете живи и здрави!!!
58
2
 
24
 
! Отговори
Scheisskopf преди 7 години
Носталгична статия, ама както се вика в мъка се познава човека сам.Жалко, че надолу пак се разразила вечната дискусия между българите в чужбина и в България.Приятели преди да ни се лустрира обществото и не си прибереме най-големите престъпници на топло, ще се репчиме по между си и ще се оплакваме. Едните на високо, а другите на ниско ниво...Не е в проблема хората /изключвам на тези, които им липсват първите 7 год./, а в средата, в която живеят. Имаме като нация още обаче голяяяям път да върви
57
11
 
11
 
! Отговори
до ТОТО преди 7 години
ТОТКО, що не работиш за българска компания, а за английска? Нали си голям родолюбец? Работи за собствената си страна, недей само да приказваш колко обичаш България, а пък да слугуваш на чужденци тук. И лозе ли копаш за тия англичани?
56
6
 
11
 
! Отговори
Били преди 7 години
Това е цветът който прогони кадърните млади хора и ги накара да се пръснат по целия цивилизован свят.