Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?

През март те се познават, по мартеничките на ръцете си
Обновена: 1 мар 2017 20:17 | 1 мар 2017 11:52, Елка Василева
142
Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?
Снимка: БТА

Какво свързва българите в чужбина? По какво си приличат? По бяло-червения "белег" на ръцете им. По езика, на който мълчат, пише Мария Илчева в редакционния блог на "Дойче веле".

През януари не сме знаели, че съществуваме.

През февруари не сме разбрали, че сме се срещнали. На чаша вино на Трифон Зарезан.

През март се познаваме. По конците на ръцете. Не се поздравяваме, правим се на разсеяни.

През април ще знаем къде сме били, когато са разцъфвали дърветата. Ще гледаме самодоволно другите. Само ние ще знаем. Кой е накачил конците по клоните.

През май ще се сближим. По спомена. За 24 май и буквите. За връзките, манифестациите и другарките. Клас равнис, ноктите и кърпата.

През юни ще презираме лятото. Германското. Ще броим облаци вместо овце. Ще ни мокри един и същ дъжд. Който ще опушваме със скарата. В очакване на юли.

През юли ще си допаднем - покрай мечтите. За истинското. Предстоящото. Идния месец у дома. Истинско само в мечтите и спомена. Разочароващо, щом стане реалност. За жалост?

През август ще се засечем на летището. Ще запечатаме образите. За да се разпознаваме и в града. И не само през март. Или за да мълчим. Когато се видим. За да не се разпознаваме по езика, който ни свързва.

През септември ще си приличаме. По завръщането. По носталгията. По опушените лица. По куфарите, пълни с луканка, лютеница и ракия. Сусамки, вафли, джунджурийки. Сега, Дневник, Труд. Наблъскани в ръчния багаж. До родните солети.

През октомври ще потънем в есента. Може би няма да се срещнем. От понеделник до събота. На седмия ден - вероятно. Друг няма да има. Освен нас. По улиците. Които тук не се будят. Не и в неделя.

През ноември ще бързаме. Да догоним деня. По светло да сме вкъщи. Да включим мрежата. Световната. На чашка вино и наздраве от екрана. Безплатно е. Че друго трябва ли ни? През ноември?

През декември ще се видим по опашките. В магазина. Турския. Ще се познаем по корите за баница, червените чушки и сиренето. Ще се усетим по миризмата. На баница и кисело зеле. Ще се срещнем на свещи. В гръцката църква. И ще се подминем. За да разпознаем лицата си през следващия януари. И да търсим "белега" по ръцете си. През новия март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: чужбинабългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 99: "не и в Америка"Ако пуснат автобус до Америка - и в Америка !
94
4
 
20
 
! Отговори
художника преди 7 години
Българина в чужбина е като българина в България- тарикат на дребно без чувство за отговорност. ПРИМЕР:1. Давам капаро за изработка на реклама, идва време да се монтира и го намирам на морето, хванал по-скъп обект и заминал там без да ме предупреди.2. Правих услуги на целия вход, кой за к,во се сети и е у нас. Дойде време жената да ражда... никой не си отвори вратата в 2ч. посред нощ. Виках кой съм, звънях, чуках.. ЙОК ! По него време още нямахме дом. телефони, а най-близкия уличен беше разбит.
93
1
 
5
 
! Отговори
хм преди 7 години
До Анонимен 97не и в Америка.
92
3
 
12
 
! Отговори
да преди 7 години
Разчувства ме. Дали е само български феномен, или хората сме си такива? Засичаме се по различни краища на света, дори се чуваме, че говорим на децата си на български, за да не го забравят и едно кимване ни е срам (срам ли е?) да направим с глава към наш сънародник...
91
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите на Запад се познават през цялата година по пушенето - видиш ли някой да слиза от автобус или върви по улицата и пуши почти сигурно е, че е българин
90
4
 
24
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 7 години
ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ РАБОТИМ И ЖИВЕЕМ. И АЗ СЪМ БИЛ 12 ГОДИНИ ПО ЦЯЛ СВЯТ, НО ПАРИТЕ СИ ГИ ХАРЧА В БЪЛГАРИЯ И ПОДДЪРЖАМ ВСИЧКИ РОДНИНИ. КОЙ ТОГАВА Е ПО-ПАТРИОТ?
89
4
 
18
 
! Отговори
Мими преди 7 години
До До НИ аз така я разбирам тази статия, но ми е странен авторът - хем му е криво, че не общува с българите, хем не личи да прави нещо, за да поправи това. Истината е, че сме царе на мърморенето и все някой друг ни е виновен! Ами, усмихни се на сънародника си, поздрави го и ще видиш, че ще ти отвърне. Просто много скептицизъм сме събрали и все очакваме нещо лошо. Сигурно затова го и получаваме...
88
4
 
17
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До Анонимен 85България е на всички, които са родени тук, говорят и пишат на български и с гордост се наричат българи. Ако с последното изречение отправяш заплаха, знай, че ще си остане наша. Наша е от 681 г., въпреки, че много народи са се опитвали да ни я отнемат. Не са успели. А , ако не е заплаха, прочети отново първото ми изречение.
87
4
 
18
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
Поздравления. Очевидно, че Е. Василева умее да се изразява с думи.А дали така се държат българите, когато живеят и работят в други държави - не мисля. Не мисля, че ние сме нещо повече или по - малко от всички други хора по света.
86
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
85, за тебе, чалмосана ***, ще направя изключение от добрия тон! просто трябваше да ви *** тогава. Грешка на онзи дърт комунистически ***. Една добра работа да почне и да не я довърши. ДА! БЪЛГАРИЯ Е НАША! И това е единственото, за което бих се върнал - за да ви УНИЩОЖИМ! Вiliyor musun? С удоволствие ще се пожертвам дори, ако преди това 100 пингвина отидат право при Аллах!
85
10
 
6
 
! Отговори
до 87 преди 7 години
Еми нали си патриот, нали България над всичко, що работиш за англичани, бе?!
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така, 86! :)))) Наздраве! Свети Валентин не е никакъв светия. като протестант ги рабирам тез работи:))) Светии по принцип няма. Човешка креация, ерго - грях!
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хммм, нямам никакво намерение да оправям никого и никаква държава. Не си струва. Теоретично погледнато, остатъкът там е тотална щета без едни 15%, на които искрено завиждам на стоицизма! Като нация сме минали точката, от която може да се възстановим. Няма шанс. Сори, екскюзе муа, еншулдигунг, скуза ми, препач те и т.н.На българите, които празнуват - да сте живи и здрави!
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работи в Българска фирма, така печалбите ще си остават в България,---за да ми подхвърлят 400 кинта на края на месеца и за изкарам на шефа ваканцията набахамите ли ? или за да може да купи на синчето си гъзарска кола ? ко ? не !
81
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТОТО 77Сигурна съм, че имате диплома по психология, истинска или фалшивам окачена в рамка, с която много се гордеете !Това заплаха ли е, че е било възможно да не остана жива, помилвана от хуманния комунистически режим ? Явно добре сте запознати с това, което се практикуваше.А в България идвам. С моя чужд паспорт. На погребения на близки и обичани които повече не останаха. Моите родители останаха в оная България. Погребани. Малко преди да напусна. И защо мислите, че България е ваша
80
5
 
16
 
! Отговори
хммм преди 7 години
хора престанете с това вече бе. Тия които са в БГ са големи патриоти и всички напуснали са предатели и бла бла. А тия навън понеже са усетили какво е наистина живот убеждават останалите колко са зле. Помнете какво са казали предците ни, България ще се оправи един ден от българите които живеят зад граница, огън гори в кръвта им, имат непоносимост към власта и унищожението на народа им. Те действат, а не просто да се оплакват на комшията. Един ден ще смажем всички останали. Българите помнят.
79
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите сме странни птици. Православни, но умиращи за езически обичай! Днес не съм се окичил като *** по две причини. 1. Аз съм протестант и следователно Баба Марта не съществува. 2. Не ми се иска да ме разпознават по никакъв начин. И на децата не сложихме мартеници.
78
7
 
9
 
! Отговори
до ТОТО преди 7 години
Е, сега целуваш английски з...ци, но в България, вкъщи, което е още по-унизително. Ти не предаваш, ти продаваш България. Работи в Българска фирма, така печалбите ще си остават в България, няма да ходят до Англия. *** не щеш, нали, нищо, че за теб България е над всичко.А мислил ли си какво ще стане с хубавата ти работа в английската фирма след Брезита?
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Берлин, ме винаги ме е било срам да кажа, че съм българин. особено по летищата. Сега просто си показвам друг документ и се правя, че не разбирам смрадливците по анцузи:)))) Много българи сме така. Има и нормални групи за контакт, но са скрити именно по причините, които сам сте посочил:)
76
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
75, много се раджа за вашето напускане. Малко напуснахте. трябваше всички да напуснете...До авторката на материала - ракия не пия, лютеница, ако толкова ви се яде ще си направите лесно. Австийския шпек не е по-лош от луканката. Никаква носталгия не ме мъчи, обратното - всеки път като се наложи да се ходи до БГ ме заболява главата.Последно, до един по-долен коментар - българите в чужбина са по-трудолюбивата част от останалите. Нито по-добри, нито нещо повече. Събираме се и толкоз.