1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна отиват на боклука

Според Българската хранителна банка годишно 670 000 т. храна се хвърлят
4 мар 2017 14:45,
76
1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна отиват на боклука
Снимка: архив Reuters

670 000 тона храна се унищожават у нас всяка година, предаде Нова телевизия, позовавайки се на данни на Българската хранителна банка.

Изхвърленото количество може да изхранва в продължение на година и половина всички българи, живеещи под прага на бедността, които са повече от 1.5 млн. души.

Цанка Миланова от Българската хранителна банка разказва, че въпреки отпадането на ДДС за дарените храни хората даряват все по-малко, защото три министерства не са изготвили необходимите нормативни документи, които до улеснят даряването на храни.

МЗХ трябва да определи кои храни могат да бъдат дарявани, МТСП - кои хора подлежат на подпомагане, а МФ - как ще се отчита дарението.

От 1 януари догодина от ДДС трябва да се освободят хранителните стоки, които са дарени 30 дни преди изтичането на срока им на годност. За да не се начислява данък, стойността на даренията на година не трябва да надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице.

Промените бяха въведени, за да се стимулират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Grae преди 7 години
Po-dobre gladni i jivi....Otkolkoto otroveni i umreli...ot razvalenite hrani na offshornite mafioti..
51
0
 
1
 
! Отговори
Afma преди 7 години
Koito proizvejda brakuvani stoki da plasta po-skapi taksi za recicling i smet, naprimer 300 procenta po-skapo. I da ima globi za zamarsiavane na planetata.Bednite bulgari - na vlaka i pri Junker v Luxemburg.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сектор плодове и зеленчуци що фира отива,вместо на салата префолирана с цена и дата се изхвърля. Прораснали картофи, вместо задушени, на салата оставят ги да прораснат на склад. Губят им се хранителните качества и са отровни. За каква печалба ми говориш, като хвърлят и "сметка, без кръчмар" въртят. Дори не печелят от това, добрия начин е да дарят, а не в контейнерите. Да пълнят" гушата" на фирмите по чистота. А хората в неравностойно положения м а. й н а т а. Народа стана поголовно бездушен.
49
0
 
3
 
! Отговори
И какво ще стане? преди 7 години
Ще намерят начин да изнудят големите търговски вериги да даряват храни в количества, достатъчни да изхранят на първо място онези трудоспособни, които не желаят да работят, но цвъкат деца като на конвейр. Ако нещо остане, може да стигне и до сираците, истинските инвалиди и бедните пенсионери.Търговските вериги обаче няма да допуснат да се накърни печалбата им и полека-лека ще вдигнат цените.Или, казано с други думи, държавата ще намери още един начин да ни изнуди да хрантутим маалата.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото производители и продавачи са алчни ! Ако я продават няколко дни по - рано на 50%намаление пак ще са на печалба !!! Ама не !!!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова много заведения има за бързо хранене, ако 50% деликатеси и колбаси бъдат пласирани на 30% от цената в тези заведения, пак няма се изхвърля продукт. Минава, през топлинна обработка, хората са сити храната е вкусна и топла.
46
0
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 7 години
Това си е твой проблем, че не можеш да пласираш едно прясно мляко. Ми вземи му направи една бисквитена торта на малкото да яде. Хората са ти го пуснали на промоция ти пак се оплакваш. В Кауфланд редовно пускат продукти с 4-5-6 и повече дни до края на срока на годност - явно трябва да се печели от всякъде. Богатите в България също хвърлят храна. Работата е там, че в провинцията дори и просията не върви и тези гладуващи възрастни хора, освен че са ограбвани от мааанетата живеят в пълна мизерия.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Софтуера на големите вериги е такъв, че ако от даден продук трябва да има в склад 5000 бр., примерно кликваш кисело мляко за поръчка и ти доставя 5000 бр., независимо дали има търсене от масовия потребител. Другото е колучество оставено, но има срок на годност трябва в един момент да се изтегли от мрежата. И се изхвърля, ако огрничат бройките, като количество ще се изхвърля по-малко, а другото ще се пуска на промоция - 50% от реалната цена, така останалото количество ще се продава, и дарява.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Radina, на - 50% от цената, префолирани с пренабита дата. Млечните продукти се изтеглят от хранителната мрежа, преди датата на годност. Що възрастни хора могат да бъдат нахранени. Изхвърлената храна не се преработва, като пласмасата тя се рециклира.
43
0
 
1
 
! Отговори
джам джам котаки преди 7 години
До Анонименти да не би да си Пимп на околовръсното ? Колко тираджии от сектора Газа обслужи докато станеш формен пале ?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"защото три министерства не са изготвили необходимите нормативни документи, които до улеснят даряването на храни." Сигурно, "хора" от тези министерства не знаят какво е гладът.
41
0
 
11
 
! Отговори
сачма мяус преди 7 години
"Изхвърленото количество може да изхранва...всички българи, живеещи под прага на бедността". Тук има грешка и думата "изхранва" следва да се замени с думата "унищожи" защото то тая храна дори да е годна тя от производство излиза ***.Те какво ли не слагат вътре само циан калий дето няма.И с лекарствата същата работа ще боядисват таблетките с вредни бои някои от тях и рак причиняват като червения оцветител направен от смлени насекоми Е120.
40
0
 
7
 
! Отговори
Минимална заплата преди 7 години
Могат стоките като мине определен срок да се пускат по-тънко както правят някои чужди вериги магазини. Дето му казват "примоция". Ама нещо това количество ми се видя много което сме хвърляли. То не останаха заводи да произведат толкова. Могат много неща да се направят за да са доволни хората, само трябва да се изрине мафиотското мислене на българина. Ако хората са доволни, правителството от което са доволни ще бъде преизбрано и ще може спокойно да си краде пак. Вижте Вишеградската четворка
39
17
 
2
 
! Отговори
реалноста преди 7 години
Пенсионерите хиляди левове -- мятат през балкона бракуваме тонове храна така е в ЕС а в руската ко4ина ло4ат боряшник и канибализъм в москва
38
2
 
3
 
! Отговори
Radina преди 7 години
Не, не е вярно, че се изхвърля повече храна - може би на някои места. При нас всички продукти се предлагат на 50 % ( дори и в скъпите супери) и можеш да си купиш перфектни стоки 1-2 dena преди да изтече срока на годност и например да си ги замразиш и да ги използваш,по -късно . А от ресторанта след банкет останалата храна се дава на "obdachlose", hora,koito nqmat podslon.Изобщо цени се храната, парите за нея и дори да я подарят - всички са доволни, защото същите хора утре ще бъдат пак клиенти
37
1
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 7 години
1,5 милиона българи гладуват, а милиони левове в банката... (хазарт), (имоти), (жени), (коли)... Направете минимални заплати за длъжности бре! бензинджия-1100бруто,общ работник - 900бруто и т. н. лесно е!
36
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия е ке,*** без бъдеще
35
22
 
1
 
! Отговори
реалноста преди 7 години
руско семейство изяде двете си деца от глад Москва 2017
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същото е и с парите, парите отиват при едни и същи хора, а другите кучета ги яли.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофиле, в Германия се изхвърля многократно на квадрат повече храна!!!!!Стига сте възхвалявали западняците.