Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс

Документите от България не ни вършат работа, заявили й от болницата
Обновена: 9 мар 2017 11:07 | 9 мар 2017 11:07, Веселина Йорданова
232
Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс
Снимка: Нова тв

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Още по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Александрина Кръстева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
7
 
! Отговори
няма име преди 7 години
Явно са си патили нашата "любима" здравна каса. Парен каша д'уха.
125
2
 
14
 
! Отговори
Хотел Звездоброй преди 7 години
До Анонимендо 142По морето никой не признава никви карти само кешовица и туристически застраховки.96% от лечебните заведения по морето нямат договор с касата...
124
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо в uk като те вече не са в ес и отделно мразят до смърт българи? израел казаха го вече
123
2
 
17
 
! Отговори
Арнаудов преди 7 години
За парите ,които са събрани в израелските болници в Турция ще направят трансплантацията на костен мозък. В Турция има картотека на над 10 милиона доброволни донора на стволови клетки.Поголяма част от парите отива именно за откриване на донор.Понякога едно на 10 милиона е вероятноста за откриване на подходящ дарител на стволови клетки.Процедурата за донора е като обождане от игла -напълно безопасна ,но сие разход тестванетои прочие .Дано се излекува детето!
122
2
 
10
 
! Отговори
до 141 преди 7 години
Цялата вина е на НЗОК, нека си чакат по тая логика, защо някой да те лекува ако си искаш си плащай ако искаш недей, твоя си работа, никой не те е викал насила в Англия пращат те там от НЗОК, но се оказва че НЗОК искали някакви гаранции ами нека си искат, ама аз живея в Лондон и ще ти кажа не си ли платиш никой не те поглежда дори англичанин да си. Нямаш ли здравните осигуровки платени или плащаш и се лекуваш или си търси други лекари. Всичко е много стриктно за да няма измами както става в НЗОК
121
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквато омраза /безпричинна/ съм видял от нагличани в Наглия /1995-1996г., преди "нашествието"/ към нас, никъде другаде не съм го видял. Тези хора ни презират, меко казано. Дали заради наследството на оня охранен *** Чърчил, дали щото сме ги мляли като маче у дирек по време на войните, дали щото просто са си расисти, не знам.Като хора не биват, но отмъщението на съдбата, за золумите, които са натворили по земното кълбо е близо. Произходът му е централна Азия и Африка.
120
6
 
4
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
До Анонимен(139)Турция прие закон за близки роднини на турски граждани-майки,баби,деца да се лекуват в Турция безплатно,а не за всички турци извън Турция .(които са 300 милиона души-тюркско говорящи нации)
119
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък се прибирам в бг-то за отпуска, получих инфекция на ухото от чистата вода в морето ни, отивам в близката поликлиника да търся мед обслужване, вадя европейската здравноосигурителна карта и лелката на регистратурата ми вика - аааа, тея карти не ги признаваме, ще я показваш като се върнеш в европата. Е, след като гактът че не сме в европа се признава и от двете страни какво ревете тогава не разбирам
118
7
 
6
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До АнонименНЗОК нямат никаква вина! Плаща се за свършена работа окончателно! Като вземат парите предварително, защо им е да се стараят по същата логика , която демонстрират за някаква си българка. Затова се плаща оокончателно на свършена работа. Има си и регламенти . които явно са спазени. Просто някои англичани явно са вече извън ЕС сами за себе си.
117
4
 
21
 
! Отговори
Дизайнеро преди 7 години
Те Англичаните идват в Бг да се лекуват и да правят зъби .Англичанина е колонизатор и е свикнал само да взема за товане им понася ЕС...
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" I TURCITE PRIEHA ZAKON S KOYTO SEGA 6TE BALGARSKITE TURCI 6TE SA 4AST OT TURSKATA ZDRAVNA SISTEMA I 6TE SE VAZPOLZVAT BEZPLATNO KAKTO VSEKI TURSKI GRAJDANIN SAMO SRE6TU 50 LIRI GODI6NA ZDRAVNA VNOSKA."Е това важи само за балканските турци, а ние българите къде ще ходим...дали Русия или ЕС ще ни даде тази възможност пък на нас!
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България може да отговори по достоен начин на всички тези обиди, които англичаните ни подлагат. Има ЕС и там всяка държава членка има право на вето по много въпроси. Англия ще задейства чл50 и ще има толково много теми по които може да налагаме вето ( въпреки че то може да бъде преодоляно), но все пак всички ще разберат, че не може да се отнасят с нас като втора или трета ръка хора.
114
3
 
21
 
! Отговори
Испания преди 7 години
Истината е , че в западна Европа ни имат за роми , крадливи и лъжливи същества . В Канада без да има роми , смятат българите също за крадци , гадни и дребни душици . Май сами си правим рекламата ... хората в белите държави ги е страх от такива племена с право .
113
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧЕРВЕН ВОЙВОДА 122: "Това през комунизма не можеше да се случи, дойдоха демократите и започна геноцида срещу българският народ отново......."ДА, НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ЗНАЕ ЗА ГОРКОТО МОМИЧЕ И ДОСЕГА ЩЕШЕ ДА Е МЪРТВО ОТДАВНА (да не чува господ).Ега ти комунистическите ***. Нямате ли срам от хората и страх от ГОСПОД. Лудото Коле от Пловдив няма да ви спаси от божия гняв.
112
4
 
5
 
! Отговори
Бочаков преди 7 години
Като гледам коментарите, тук е пълно с калпави космонвати на които ракетата ЕС им е виновна. Едно нещо или го можеш или не. Няма значение в какъв съюз си.
111
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всякакви индийци, пакистанци, араби, танзанийци, сомалийци и прочие граждани на Грейт Британ се имат за нещо повече от нас, българите, които сме имали държава докато те още са живеели по клоните на дърветата и са имали опашки. Те поляците ги имат за трета ръка хора, какво остава за нас.Иначе са много толерантни и си носят бурките и хиджабите.
110
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво са виновни англичаните НЗОК чакали гаранции и докато НЗОК чака детето не може да се излекува, защото в НЗОК здраво се краде. Hо да излекуват някой не могат и да намерят парите не могат, докато не хванем брадвите и да счупим нечии глави тая държава няма да влезе в пътя.
109
7
 
17
 
! Отговори
До бау преди 7 години
"Ромите ни съсипаха реномето по света. Сега ни смятат за второ поколение хора, крадци и просяци."АБЕ НА ВАС ВСЕ НЯКОЙ ВИ Е ВИНОВЕН...РОМИТЕ И ТУРЦИТЕ ЛИ ВИ СПРЯХА ПРОИЗВОДСТВОТО, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, ЗАРАДИ ТЯХ ЛИ НЯМА РАБОТА В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ???
108
6
 
4
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До АнонименКои са тия съсипане болници бе? Знаеш ли какви частни болници има открити през последните 2-3 години?! Виж в Панагюрище например каква болница имат Асарел (как се казваше - Унихоспитал беше името) виж Св. Марина в Плевен!Толкова са съсипани горките, че вътре искат да докарат на часпром богати европейци за здравен туризъм! Дрън-дрън че пляс! Просто тука има малко свястни доктори и става за здравен туризъм - да ти излезе евтино и да си къташ примерно паундите за лондонските барове
107
2
 
10
 
! Отговори
до 119 преди 7 години
А защо ние си плащаме здравните осигуровки не може ли като ни излекуват и си получим гаранциите тогава да си плащаме. Преди 1-2 седмици лекари забравят марлята във гърлото на пациентката и тъй я зашиват, същата едва не умира по пътя за Испания, където е отишлa да види какво става след операцията. Те разбира не са виновни никога, виновни са хората задето търпят подобен произвол.