Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс

Документите от България не ни вършат работа, заявили й от болницата
Обновена: 9 мар 2017 11:07 | 9 мар 2017 11:07, Веселина Йорданова
232
Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс
Снимка: Нова тв

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Още по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Александрина Кръстева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AMI NEKA HORATA DA VIDAT HAZARSKTA POLITIKA NE SI LI CHEREN BEJANEZ TE DESKRIMINIRAT I IZVARSHVAT NAD VAS RASIZAM NALI VSASHNOST TOVA E ZELTA UNISHOJAVANE NA EVROPEISKOTO NASELENIE I ZAMIANATA MU S DRUGO SOROSIDNA POLITIKA
45
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНикаква силна аримия не сме имали, и Гърция и Турция по отделно можеха да ни сдухат за един ден.Целта беше да удържим фронта поне докато дойдат украинците.
44
2
 
3
 
! Отговори
Бай Брадван преди 7 години
Кой ви спира да създавате световни върхови технологии и хайтек продукти? Друга качествена и евтина продукция? Ако ги можете тези неща ще бъдете уважавани и търсени, иначе чистачи и берачи има предостатъчно във всяка държава от третия свят.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен. Продължавай да плюеш по Русия и да се пръскаш от яд.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще ги настигнем, като *** за зеле не става от нас.Докато едни печелят технологичен Оскар, други гласуват за Бойко и циврят, че не ги уважавали.
41
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали точно другарят ви фашист путин беше казал:"Има един братски народ, който няма да оставим в беда"Е хайде де, другарю фашист путин, дарете за тази девушка.Поне малко от милиардите си, дето придворните ви олигарси ви снасят за правото да правят "бизнес".
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България никога не е предлагала и никога не е искала да става 16та република на СССР, всичко е спекулация на медиите на Сорос върху думите на Т. Живков - "когато дойде комунизма всички ще бъдем като СССР, ще бъдем едно". Когато бяхме "най-послушните" в СССР България имаше най-силната армия на Балканите и една от най-силните в Европа, когато сме най-послушните на Брюксел България е разграден двор, подиграват ни се и ни третират като слуги и хора втора категория.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нали много въздишате по европейските ценности? Това хуманно отношение ли е към човек, който е болен? Нали уж се опитваме да ги настигнем тези от Европа? Пълни нещастници. Личи си и по туристите им дето идват в Бг-то.
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До RUSSIA the bestИ на нас не ни пука за такива фашаги като другаря ти путин.За нго сме просто една задунайска губерния, пълна с *** и рубладжии.Както и православието и славянството за него са просто инструмент за имперската му политика.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ви управлява 7 години от 10-те в Ес, та искате уважение? Ще ви тупат по рамото, ще ви галят по главата, после ще ви се смеят зад гърба, а вие си мислете, че ви зачитат и уважават. Пропадането е пълно.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Монетата има две страни . Англичаните не ни обичат още от 1вата световна войнА, смятат ни за втора категория хора и ДНЕС, но и много нашенци, правителството ни с действията си се постави в това положение. Вкараха ни в ЕС, а вътре не може да се каже, че сме член. Нова форма на владение, където си мислиш, че си свободен, но реално си с огромна икономическа верига на шията. Това е положението.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46Еднл време когато нашите искаха да стават съветска република дори руснаците не ни искаха понеже за тях бяхме само буферна зона при евентуална война. Ако се чудите и защо ни даваха оръжие ей така. Никога не им е пукало за нас. Дори освобождението ни беше помежду другото докато гонеха турците.
34
3
 
4
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Е, те англичаните, ако не се направят на луди... то кой? За тях по принцип не само България не означава нищо, ами и целия ЕС... Един ден и те ще плащат за цялото си високомерие и безчовечност, ама кога ли ще е... Като се задейства Brexit-a, и станат изолирана островна държава, ще има да се чудят за какво са гласували да се махат, макар че те са си *** нация... Може и да не им пука.
33
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Били сме уважавани някога, преди 1944 г. После пак станахме известни, като най-послушната на СССР държава, че искахме и 16-та република да бъдем.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като ви казвам, че никой не ви смята за хора по света вие го удряте на патриотизъм. Благодарете на *** за това.
31
6
 
5
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
41 - На другаря ти Путин хич не му пука за такива като вас. Бяхте уважавани тогава , ама - не , искахте ЕС ! Ето ви го ЕС , където никой ви няма за нищо .
30
2
 
25
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Защо се учудваме на отношението към девойката ? Ние години наред работихме срещу България , срещу авторитета и. Компрометирахме страната си по всевъзмжен начин, правехме я за смях .За последно е примера с Е. Поптодорова, а Б.Б, К.Георгиева и др.редовно карикатуриха родината ни.Не уважаваме себе си ,затова и нас не ни уважават.
29
2
 
6
 
! Отговори
До Български бизнесм преди 7 години
Дреме им на англичаните за теб и твоите тарифи. Голяма работа че ще излъжеш няколко човека.
28
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайДругаря ти путин що не излекува той момичето, а?О да. Той ни е обиден.Обиден ни е, че ни освободиха, а ние, видиш ли, искаме да сме свободни.И вляохме в ЕС и НАТО.Другарят фашист путин го приема за предателство и неблагодарност.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давам пример.Идва един ден шефката и вика "Dude, тука има едни момичета от твоята държава. Дай да им помогнем да намерят жилище"Когато отивам - три момичета, целите в сълзи. Целият град обикаляли и всички българи им тръшвали вратата. "Няма тук ни работа, ни жилище, махайте се!".С шефката (американка) им намерихме мотел, колкото да преспят, а тя им даде координати в друг град, където да ги наемат на работа.Извод - докато ние помежду си се делим на категории, нищо няма да се промени.