Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс

Документите от България не ни вършат работа, заявили й от болницата
Обновена: 9 мар 2017 11:07 | 9 мар 2017 11:07, Веселина Йорданова
232
Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс
Снимка: Нова тв

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Още по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Александрина Кръстева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже Русия си има всичко, вече един век не може да построи магистрала между Москва и Санкт Петербург :D
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България пълноправен член на ЕС - смях в залата.
64
8
 
17
 
! Отговори
Nadia Nikolova 85 преди 7 години
Здравето не е и не може да бъде бизнес и разменна монета!От Господ страх нямате ли?Това ли са лекарите в днешно време?Нима парите са по важнирот един човешки живот?
63
3
 
10
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Е , това сте българите - статията е за болно момиче и пак злорадствате - силикон имала. А после , защо никой не ви уважава ... Ами то няма как да станат нещата.
62
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНаши братя са англосаксонците, не руснаците.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е тъжно за момичето. Такива неща обаче в Англия не бива да се правят. Там са безчовечни диваци. За подобни процедури Германия е правилното място. Реда и правилата, които са там, няма да допуснат подобни едностранни своеволия.
60
4
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 7 години
Ти пък къде го видя този силикон?
59
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ светът няма нужда от вас, пукай се от яд рубладжийче.А сросоид ще викаш на малкото, фашистко дерьмо в кремъл, понял?
58
2
 
0
 
! Отговори
Горан преди 7 години
До 69: А, ти от името на албионците ли питаш? :)
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
80% от българирте са Русия.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим ваш, весь мир - наш.Пукай се от яд ти, рубляр.------На Русия не и трябва останалия свят, има си всичко, а Крим е руски. Въпросът е затворен. Продължавай да повръщаш кръв соросче.
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До RUSSIA the best"56 - Вие от години не сте вече братски народ ! Може би ти се иска да сте , но никой не обича предателите!"Никога не сте ни били братя и приятели.Винаги сме били ваш инструмент за налагане на имперската ви политика на Балканите.И не ни трябват "братя" като вас.
54
4
 
0
 
! Отговори
До Горан преди 7 години
А ти като си толкова умен, къде са ти парите?
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКой те излъга, че Гърция и Туция могли да ни сдухат. България имаше една от най-силните армии в Европа. Днес има жалка наемническа банда, няколко стари самолета които не може да ремонтира.
52
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕ те нали са "сорсиди" и "еврогеове", защо да даряват?А другарят фашист путин нали щял да ни пази от тях?
51
4
 
10
 
! Отговори
МДААА преди 7 години
Албиона умира... лекувайте си там пакистанците и идийците и цялата папла..ч която намерите защото това е вашето бъдеще... нямам търпение да излязат от ЕС
50
2
 
7
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Никак не е случаен факта, че точно английски туристи са най-запалените по балконинга, а това колкото и да си пиян, ако не си достатъчно кух няма как да ти е занимание. За тяхната глупост даже е трудно да се намери достатъчно точно определение.
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕ хайде де, другарю фашист путин, дарете за тази девушка.А Жан-Клод Юнкер и Ангела Меркел които се прегръщат с Бойко и го тупат по рамото, че България е отличник по навеждане и свалени ***, те колко дариха за лечението на Александрина?
48
4
 
5
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
56 - Вие от години не сте вече братски народ ! Може би ти се иска да сте , но никой не обича предателите!
47
4
 
3
 
! Отговори
До Социопат преди 7 години
Дивия капитализъм който ти изповядваш,никъде го няма,а най-малко пък в Западна Европа!Даже и в Русия не е чак така.Именно колективния дух е движил човешката еволюция и е направил човека това което е днес,и му е помогнал да пребори всички трудности.На запад държавите са социални,хората са добри и състрадателни.Така че много си се объркал,с егоистичното си мислене си някъде за Африка,където племената се избиват едно друго и взаимно се осакатяват.Момичето е страхотно-хора да му помогнем!

Спонсорирани публикации