Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс

Документите от България не ни вършат работа, заявили й от болницата
Обновена: 9 мар 2017 11:07 | 9 мар 2017 11:07, Веселина Йорданова
232
Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс
Снимка: Нова тв

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Още по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Александрина Кръстева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е единствената болница в света , в която може да се направи трансплантацията ? Аз лично след такова отношение не бих се върнала там като пациент.
25
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е, че здравната каса дължи мисля над 150 милиона евро на различни болници в Европа. Та като ги прецака с плащането веднъж, втори път не се хващат...
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ще продължават да гледат, докато сме едни ***, които само подлагат коремче, за да ги погалят.Ако се държиш като червей, няма как да се оплакваш, че си бил настъпен.
23
5
 
14
 
! Отговори
горо преди 7 години
Не можахте да разберете, че в чужбина гледат на вас като втора ръка хора. Особено в колониалните държави англия-франция.
22
5
 
8
 
! Отговори
Рочо преди 7 години
Работата е там, че ако момичето не беше Източна Европа, ами от някъде другаде, то въобще нямаше да попадне в тази ситуация. Имат ни за втора категория хора, това е самата истина
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито ягоди съм брал, нито *** съм чистил и мога да ти кажа едно - няма как да уважаваш народ, който прецаква другарчето си за 20 евро (пък и за нищо, просто ей-така, да му е гадно) и само се надява някой да го оправи. Ако имаш самочувствие, образование и се държиш на ниво - уважават те.Ако ходиш с анцуга из града и единственото, което можеш да правиш, е да слушаш Слави - е, няма как да те уважават. И да, ще береш ягоди, защото за друго не ставаш.
20
6
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
Даа братя българи - много ни обичат новите ни съюзници.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е едно пряко доказателство, че човешкия живот има цена ! Чудно ми е ако Айнщайн беше българин и хипотетично беше попаднал в същата ситуция преди да напише фундаменталните си трудове къде ли щеше да е светът днес ? И както е казал авторът : "Във фермата всички животни са равни, но някои са по-равни" !
18
6
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Европа и на 10 скорости може да има!Ей чуждопоклонниците разберете ,че тия на които им чистите и берете ягодите не ви мислят за човешки същества.Българин е *** дума на запад.Цялото им фалшиво съчувствие ,толерантност и средства са за ре*заните и забулените "бежанци" .За нас ,румънци ,поляци и тн.има само робски труд ,обиди и лошо отношение.Жалко ,че момичето няма възможност да се лекува и е дискриминирано защото е българче.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДемократНаписал си само глупости. Но за съжаление не притежаваш достатъчно гънки, за да го осъзнаеш.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Би трябвало да се заведе дело в Европейския съд той да отсъди в полза на момичето, макар че докато текат делата, то ще изгуби ценно време... Дано господ е с него и се намери решение на проблема!
15
5
 
17
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Защото така се прави - превежда се част от сумата (150к евро) и като се извърши операцията/лечението се превежда останалата (100к евро). За което касата и евродирективата гарантират че ще се случи. Т.е тук зад това момиче стой цялата държава България. И за да не стане "човека взе парите, каза чакай малко" се плаща една част преди и една част след. За всичко е така - никога не се плаща цялата сума преди извършване на услугата. Тук НЗОК не са виновни, а болницата в Лондон.
14
4
 
14
 
! Отговори
Т преди 7 години
До ДемократПрав си, демократче, и интересното е, че никой по света не те пита и не се интересува как са ти изкарани парите. Всички гледат само тях и на никой не му пука как си се сдобил с тях. Това е тъжната истина на този свят. Няма значение дали си честен, добър, кадърен и т.н. човек, важното е да имаш пари и само те са от значение. Имаш ли ги - отворени са ти всички врати и никой сметка не ти търси дали си затрил сума ти хора за тях.
13
18
 
13
 
! Отговори
ИНА преди 7 години
В Англия има ред и закони,които се спазват.Или отговаряш на всички законни изисквания,или не си допуснат до нищо и никъде.Такова нещо-ще доплатя,ще донеса след ден-два,както е в България-няма.Никога не се прави разлика откъде си,защото е наказуемо.Никога не се връща пациент от болница,но ако имаш законното право да бъдеш лекуван.Лекарите лекуват,а не са търговци,както в България.
12
8
 
22
 
! Отговори
Ато преди 7 години
Сега им праща 2 *** адвокати че ще ги съди в брюксел и болнеицата ще реши че лечението е за неина сметка...... С тия в англия разбират само от дебелия край на тоягата
11
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното младо и хубаво момиче, което ще се мъчи заради корупцията и бюрокрацията! Наистина ли, когато бяха митингите през 1989-1996г. мечтахте точно за тази България?!
10
5
 
44
 
! Отговори
:( преди 7 години
Източна Европа е тотално окрадена и плячкосана, вече не им трябваме. Убиха бизнеса, примамиха младите и взеха концесиите и предприятията без пари. Който е бил "приятел" със западняците, добро не е видял.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЗОК като е трябвало да покрият част от лечението , защо не са превели сумата ? Какво чакат , да се влоши състоянието на момичето ли ? И въобще имали ли са намерение да плащат нещо , защото и това не става ясно !
8
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление, най-вероятно болницата има валидно основание, като види България- да се съмнява, сигурно се е парила вече!
7
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да има късмет в неразбориите и да се пребори успешно!И едни по-специални поздрави до бюрократите и търгашите...