Манолова предупреди: Да си велосипедист у нас е опасно

Колоездачи искат проблемите им да се решават от администрация
9 мар 2017 15:32,
33
Манолова предупреди: Да си велосипедист у нас е опасно
Снимка: архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че карането на велосипед в България е опасно.

"Този спорт няма как да стане по-масов без да се вземат мерки. Няма подходяща инфраструктура в големите градове. Колодрумът в Борисова градина е занемарен, има и редица законови неуредици", каза Манолова.

Тя органзира днес дискусия по проблема на велосипедистите. Дебатът идва малко след поредната трагедия с велосипедист на пътя - на 24 февруари загина, пометен от ТИР, един от най-добрите ни шосейни колоездачи Мартин Гачев.

Още по темата
Според статистиката през 2015 г. са станали 428 катастрофи с колоездачи, а миналата година са 394. Поне 30 души са загинали.

Велоклубове поискаха по време на срещата ревизия на инфраструктурата за велосипедистите. Според тях от години за колоезденето у нас не мисли никой. "Да се справим с проблема със задръстванията е лесно, стига да се ползва велосипед", смятат велосипедистите, цитирани от БТА.

Представители на велоклубовете настояха и да има администрация към ресорен заместник-министър, която да се занимава с проблемите на велосипедистите.

София е проектирана за 80 автомобила на 1000 човека, а сега са по две коли на семейство, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Заместник-кметът Евгени Крусев припомни, че до края на годината се очаква в София да заработи система за колела под наем.

Шефът на столичната полиция Тенчо Тенев предложи да се монтират камери на ключови позиции, за да се глобяват шофьори, които паркират на велоалеи. "От друга страна всеки ден има велосипедисти, които пресичат кръстовища на червено", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
6
 
! Отговори
Не сме забравили преди 7 години
И това го казва Мая костонбродската,не не сме те забравили и теб и Барека
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто трябва да намалеят колите.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ден на ден тази жена става все по-отвратителна. Имам чувството, че е способна на всичко за поддържане на фалшивият си имидж.
9
1
 
7
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Адвокатката на мутри пак се изказа!!!..хахааа..народа проЗДЪ,живота весел!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото разумно решение за София е да се забранят каруците и велосипедите, но както е тръгнала фандъкова ще стане обратното - ще се возим на каруци, а по-младите и на велосипеди.
7
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Има си улици, има си булеварди и на почти всички тях е разрешено преминаването с велосипед, ама нормално преминаване, а не както са свикнали велосипедистите в София, минаване с нарушаване на всички възможни правила. Това им е проблема и искат отделни велоалеи, а тези велоалеи няма откъде да ги вземем, освен да направим цели улици на велоалеи и колите да не могат да минават по тях.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за какво ще глобяват паркиралите шофьори? За това, че 50-100 години са паркирали на това място, но идва фандъкова и им казва, йок, няма да паркираш повече тук, без да има друго място, където да паркират. А пък са велоалеите на фандъкова дето отнеха тротоарите от пешеходците и ги пратиха на улиците, просто нямам думи.
5
3
 
7
 
! Отговори
Заможен БГ пенционер преди 7 години
А !!! Аз си джиткам с Поршето...
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият замисъл на Фандъкова и ГЕРБ за велосипедите в София е изначално сбъркан и като краен резултат движението и паркирането в София ще стане да-три пъти по-трудно.
3
3
 
7
 
! Отговори
само питам преди 7 години
Е то има ли нещо, което да не е опасно на тази територия?
2
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
На разположение на велосипедистите са почти всички улици, но ... те искат да карат по тротоарите. Факт!
1
0
 
7
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Този път съм съгласен с " На всяка манджа Мая"!