Ниските пенсии изкараха третата възраст на протест на "Дондуков" 2

Настояват за безплатни лекарства, очни прегледи, поне 350 лева...
159

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В разгара на предизборната кампания, когато всички партии обещават, че ще се погрижат за тях, пенсионерите излязоха на протест пред президентството.

Още по темата

Те поискаха минималната пенсия да стане 350 лева и през следващите четири години да достигне 500 лева, безплатни лекарства и безплатно лечение за пенсионери над 65 години, както и медикаменти и медицински изделия на по-ниски цени за всички.

Освен това искат безплатни очни и стоматологични прегледи.

Възрастните хора настояват и за преизчисляване на старите пенсии по формулата за изчисляване на новоотпусканите на основата на средния осигурителен доход за предходните 12 месеца или предходната календарна година.

Мотото на протеста им беше "Да спрем геноцида на българските пенсионери", защото по думите им не заслужават жалкото съществуване, което им осигуряват пенсиите сега.

Недоволните внесоха своите искания в Президентството и в Министерски съвет и искат държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени проблемите им.

Според представителите на пенсионерските организации в България има тих геноцид, който се води по отношение на хората в трета възраст.

Унизително е българските пенсионери да получават два пъти и половина по-малка пенсия от албанските и от македонските пенсионери, каза академик Ганчо Попов, ректор на университета за възрастни хора.
 
По думите му над 66 на сто от 2 158 885 пенсионери в България живеят под критичния праг на бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
23
 
6
 
! Отговори
До 55-Пенсионер преди 7 години
Абе пенсионере ти гдето,,мреш като заек",работил ли си или си на социална че ще мреш.И как не умря от глад при Виденов? И с каква пенсия си купи лаптопа и си плащаш нета?
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Костати ако си си клатил краката в партийната централа и си получавал голяма заплата,на която да те осигуряват, аз работих в строителството за една двустайна панелка и сега съм с 300 болести и 280 лв. пенсия. не се обаждай от коневръза,нахалник - номенклатурчик !
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коста, твоята е толкова, защото не си се пенсионирал по времето на великият финансист другарят Иван Костов. Хората за това го благословият от сърце и споменават в благословиите и майка му.
47
5
 
11
 
! Отговори
До Коста преди 7 години
Пенсионирах се през 2012 година.Пенсията ми е 618 лв. През 1969 започнах с 78лева заплата.Пенсионирах се с 1300.Майка ми е още жива 90 годишна.Пенсионира се през 1985 със 180лв заплата.Сега точно толкова и е пенсията. Така че има пенсии и пенсии. А тролчетата е смешно и доста глупаво да участват в този ,,дебат",като измислени ,,съвременици"Не сте в час дечурлига.,,Боко няма нищо общо с тази тема,положението е следствие а не причина,като попорастнете ще проумеете.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо го казвате,от като е минал протеста. обявете го ден-два преди това,да можем да отидем всички,които все още можем да ходим !
45
8
 
9
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 7 години
Аз призававам всички пенсионери да не гласуват за кродците от БСП,ДПС,Герб и Атака. Тия хора бяха на власт и всички видяхме как те станаха милионери а ние мрем като зайци...Хора разберете ,че колкото видяхте до сега толкова ще видите и в бъдеще. Затова гласувайте с бюлетини 4 , 14 или 16. Това са хората ,които наричат крадците-крадци и много по0-нормални .Вие си изберете за кого ще гласувате ,но не гласувайте за тези досегашни крадци !
44
20
 
8
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Нали много хвалихте времето преди 89 коли с колко си заплати къщи с незнам си колко заплати работа за всеки евтини стокиБи трябвало да имат спестявания за поне няколко десетилетия
43
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе ненормалници, повечето от тия хора са се пенсионирани малко след 1990 какви според вас какви доходи са получавали та да се осигурават на макс 2100, но не са ги крили като вас - соц кво да правиш взема си данъка няма честни частници, животът от тогава се промени много и трудно живеят с тия пари - това са вашите бащи, майки, баби и дядовци бе урунгели ***
42
4
 
13
 
! Отговори
До 42 преди 7 години
Ако си се осигурявал на 2,100 значи взимаш в момента 910 лв. Ако ми кажеш нещо друго или не си пенсионер или си бил с 210лв.Абсолютно прав е Георги-38. Новите пенсии нямат нищо общо с тези на най-възрастните пенсионери.
41
26
 
13
 
! Отговори
Коста преди 7 години
Моята пенсия е 650 лв. - винаги съм се осигурявал!!! Тия за какво протестират? Двама приятели - бивши колеги, еднакъв стаж, възраст, заплата. Виках им:дайте да се осигуряваме, а те: е..л съм им м....Сега ми реват- може ли така? Както виждате - може!!! Аман от Андрешковци - ако мине ...
40
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Напълно съм убеден , че множеството , протестирало днес е успяло да стресне управляващите и пенсиите ще бъдат вдигнати още другата седмица.
39
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека тази новина стигне до Гърците, че преди няколко часа четохме колко е добре тук.Имали сме висок стандарт...Нека видят истинското лице, на живота в БГ.
38
26
 
12
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Гледам на един плакат пише "много сме". Напомня ми на "ние сме на всеки километър". Това са същите комунисти които обраха мандрите и изядоха кашкавалите! Никакви увеличения на пенсии не трябва да има. Напротив. Трябва да ги намалят. Имаме нужда от стабилна икономика. Не може бюджета да се "мята през терасата".
37
19
 
14
 
! Отговори
До 32-Анонимен преди 7 години
Който е работил и се е осигурявал ще получи достойна пенсия ,Който е бил п.р.ост както казваш и се е пенсионирал с 300лв лв.заплата,няма как да получи 400 лв. пенсия.А от теб се съмнявам да са събрани много пари,щом така яко ругаеш.Не казвайте че 2 и половина пенсионери умирали от глад,а всеки ден трима-четирима хвърлят хилядарки от балконите.Аоколо милион нямат стаж,или са укривали доходи.Не обобщавайте.
36
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 34но съм се осигурявал повече ото 20 година на 2 100 лвба ти групостите пишешдо 38После се наложи Бойко в продължение на години да плаща високи пенсии.и колко високи са пенсиите на тия хоре, бе герберче просто
35
9
 
12
 
! Отговори
Избори преди 7 години
15 от БСП с досиета хах по БТВ го показаха Най големите измамници се готвят да управляват
34
12
 
14
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
ГЕРЕНАЛ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ ГИ "ОПРАВИ" !НАЛИ ПЕНСИОНЕРИТЕ ГЛАСУВАХА ЗА НЕГО !
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато българските политици и тяхният слугинаж не разбере ,че ЗЛОБАТА на народа към тях расте и няма да е далеч деня когато тя ще избие....Нямало пари за народа ,за работещите българи, за пенсии а за всичките глезотии на политиците винаги се намират пари ,Цацата само като свирне за още пари и веднага се намират пари , за охрана на политици и крадци пари пак се намират. Не може да искате хората да внасят непрекъснато пари за държавната хазна а когато се налага на този народ да ползва тези пари вс
32
13
 
22
 
! Отговори
Георги преди 7 години
За ниските пенсии може да сме благодарни на комунистите. БСП където приказват, че ще се грижат за пенсионерите , същите те им ограбиха спестяванията в началото на 90те. Цял живот са карали българите да бачкат за по 20-30$, докато съседни страни са вземали 20 пъти повече. В началото на демокрацията си слагаха какъвто искат курс на долара, фалираха всеки ден банки. За няколко години обраха парите на цялата държава. И сега пак карат пенсионерите да гласуват за тях.
31
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали си гласуват от както се помнят за БСП да им ги вдигат те! С предизборни обещания не става трябва икономика