Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!

Католическият свещеник получил заплахи за живота си
10 мар 2017 13:45,
305
Отец Кортези след напрежението в Белене: Чао, България!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Енорийският католически свещеник Паоло Кортези, който приюти семейство сирийски бежанци в Белене, след което местното население се противопостави на решението му, си тръгва от България. Свещеникът напуска страната поради отправените заплахи към него и църквата му, информира bTV.

Още по темата
След възникналия сблъсък в Белене, сирийското семейство също напусна града.

Част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, смятат, че отец Паоло трябвало да попита жителите на Белене за това дали са съгласни с настаняването на сирийски бежанци.

В отговор отецът каза, че не се е допитал, тъй като действието му е съобразено със законите в България и посочва като пример това, че ако някой човек реши да отиде да живее под наем в Плевен, например, няма да пита плевенчани дали са съгласни с това.

Отец Паоло се сбогува с българите във Facebook. В обръщението си той споделя, че си тръгва, защото "началниците" му са решили да го приберат в Италия. Пише още, че напуска страната с чест и вдигната глава и призовава хората, които се борят за доброто, истината и ценностите никога да не се подчиняват, страхуват и срамуват от действията си.

"Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее", писа в свое становище Католическата църква в България по повод настаняването на семейството в града.

След случилото се църквата спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Отец Кортези пък отмени богослуженията в храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бягат в Саудитска Арабия нито в Катар, а бягат към християнския свят. Защо ли?
182
2
 
12
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Те, хубаво са си католици, и щом им харесва да си останат такива, това не значи, че щом свещенник католик е решил, че ще приюти бежанци, всички трябва да са съгласни.
181
3
 
8
 
! Отговори
до Горан преди 7 години
Ама те в Белене бяха католици.В самото Белене 1/3 са католици и затова имат храм .Никой не е дошъл да ви католицизира.Католиците по тия места са от векове. Това е.
180
3
 
16
 
! Отговори
Горан преди 7 години
По принцип българина не е твърде религиозен човек! Навремето християнството му е насадено принудително, насила! А, не со кротце, и со благо! Всеки е свободен да си вярва в каквото обича, но най-важно е с това да не пречи на останалите! В случая хората са прави да не желаят бежанци, от такъв произход! И не заради изповядвания от тях ислям, а за това, че установят ли се те, много скоро и други ще ги последват, и ще са многочислени! И съвсем не всички ще са добронамерени!
179
11
 
2
 
! Отговори
до Горан Благоев? преди 7 години
Какъв православен свят бе Горанчо .От 1453 г официално православието е турска институция на отчет при великия везир .........Прочетете малко истинската литература и наука .Прочетете за да разберете ,че вашето православие отдавна го няма . Това дето исляма не го направи го направи комунизма за 70 г .
178
7
 
4
 
! Отговори
до 214 преди 7 години
Ти май и Платон и Августин ще наречеш псевдоинтелектуалци ......За вас май само предателя Стефан Цанев е интелектуалец или пияницата Калин Терзийски .Не всички българи са глупави като атакистите...Пък и пак не схванах ,кой е врага Кат Църква водила безброй войни с исляма и спасила няколко свои от Сирия или исляма,който истински ислямизира страната чрез ДПС.Кой бе атакити?
177
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За комуниста с гангренясал мозък ЗЛОБАТА е кумир!
176
4
 
14
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Нашата религия е Православна, а не католицизъм. Българските духовници са патриоти и не допускат замяна на един народ с друг. Духовенството е изиграло силно положителна роля в Национално Освободителното Движение през 1876-1878 год. НЕ НА ИСЛЯМИЗАЦИЯТА на БЪЛГАРИЯ !!!
175
4
 
12
 
! Отговори
Горан преди 7 години
А, че кой го е канил него да дойде в официално изповядваща православието държава? Има предостатъчно католически свят, да си беше стоял там. И да си проявява милосърдието там, както му диктува съвестта! Тук с чужда пита помен прави! Той действително не е оторизирано лице, което да решава дали да даде статут и убежище на бежанци. Това определено се решава от други, не от него в случая!
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да де, и те си мислеха, че с мантри Слънцето ще изгрява от запад, ама не стана. Нещата имат естествен ход.
173
4
 
3
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Анонимен 214 Ми комунистите защо искат да накарат реките да течат наобратно , та да си върнат социализма ?
172
2
 
6
 
! Отговори
Много просто преди 7 години
Не бягат към Русия по същата причина, поради която и българите ;) Който успява се спасява в цивилизованите европейски държави, който не - предпочита спокойствието и мизерията тук.
171
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Сирия до Судан е почти колкото от Сирия до България. В Судан са мюсюлмани, ама "сирийците" не бягат натам. Защо ли, чудя се.
170
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези бежанци защо не бягат в необятната Русия ?
169
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"понастоящем живеят в Румъния, Молдова, Украйна" Падна ли ми, ***.Значи, българи, ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ, бягат при.... ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ.В нашия случай - КЕЛЕПИРАДЖИИ, прикрити НАШЕСТВЕНИЦИ, идват НЕКАНЕНИ и са МЮСЮЛМАНИ.Загря ли, или не ти пасва на опорните точки?
168
1
 
12
 
! Отговори
Според нашите преди 7 години
`евроатлантици`, патриотът днес трябва да носи турско знаме на 3-ти март, да приема арабите за братя по ценности и да плюе на руснаците, които ни дърпат далеч от европейския рай.
167
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже сме евро-гей-хатланти, ще се позова на една нагло-сакска поговорка:Бетър сейф дан сори. По-добре играй на сигурно, отколкото да съжаляваш. Баш хатлантите са го рекли това, и ние, прос.тите балкански диваци слушаме албионското свещено слово, и изпълняваме.
166
14
 
9
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
На тия, които плюят безогледно на бежанците от воюващи страни, които са проверени и приети като наистина търсещи спасение от войната, да припомня колко българи, по същите причини, понастоящем живеят в Румъния, Молдова, Украйна. За тях искаме български училища, български църкви, книги, запазване на език и култура. И в същото време имаме друг аршин към хората с много по скромни искания, но не са българи.
165
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен до 212 преди 7 години
В този ред на мисли има къде да отидат, има общности където да ги приемат, няма да са сами. Защо не бягат към Русия ? Защо техните събратя по-религия не им предложат убежище ? Въпроси, на които няма отговор или никой не иска да отговори. Защо не останат в Турция там изповядват същата религия, защо бягат при гадните християни ?
164
3
 
11
 
! Отговори
Католическата църква преди 7 години
плаща на Белене, за да се самоубие, приемайки арабска ***. Колко глупав трябва да си, за да съжаляваш за изгубените пари?