България харчи шампионски за сигурност! А в сигурност ли сме?

Страната ни дава най-много пари от бюджета за опазване на реда
14 мар 2017 07:00,
77
България харчи шампионски за сигурност! А в сигурност ли сме?
Снимка: архив Reuters

България има най-големите разходи от бюджета за опазване на обществения ред в сравнение с всички страни от Европейския съюз.

По този показател държавата ни е абсолютен шампион и поставя своеобразен европейски рекорд, показват последните данни на Евростат.

У нас почти 7% (6.8%) от всички бюджетни разходи отиват за опазване на обществения ред - т.е. за полицията, пожарната, затворите, съдилищата, пише в. "Сега".

Данните излизат около месец след резултатите от друго проучване, направено  от български социолози, което показа, че българите масово живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление.

Още по темата

Според данните, които Dnes.bg писа, през февруари 61% от българите са се страхували да не станат жертва на някакъв вид престъпление.

За сравнение Германия отделя едва 3.6% от бюджетните разходи са за издръжка на органите на реда, показват още данните на Евростат.

България се набива на очи и с високи разходи за отбрана - те са 3.4% от бюджета при средно 2.9% за ЕС. Тук обаче страната ни не е шампион, защото Гърция, Естония, Великобритания, Полша и Латвия отделят още по-високи проценти от хазната за военни цели.

"Много интересно, българската държава харчи повече за отбрана, полиция и съдебна система, отколкото за образование. Само две други страни имат подобна политика - Гърция и Румъния, при всички останали европейски страни образованието е с приоритет", коментира икономистът Георги Ангелов.

Данните на Евростат показват, че у нас само 9.8% от бюджета отива за просвета, докато повечето страни от ЕС отделят двуцифрени проценти за сектор "Образование".

Всички членки на Евросъюза отделят най-много средства за социална защита и България с бедно и застаряващо население не е изключение. Близо 1/3 от всички бюджетни разходи у нас са в тази графа. Но това се оказва малко на фона на държави като Германия, Дания, Унгария, които отделят над 40% за социална защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието ни може да е в пъти по-добро, ако не се месят интересчии, които хал хабер си нямат, но пък трябва комисионни да прилапат. Полиция също няма, шири се ц-ка престъпност и беззаконие. Съдиите пък са най-корумпирани от всички и изобщо не трябва да вземат заплати.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Siiguurnoo e sun
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сигурноста най много се краде, гражданите не са в сигурност, тях ги ограбват.
13
9
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
Тази статия е пълна манипулация, ние че не се чувстваме сигурни е ясно, че полицията не става също, че армията я затрихме също...НО в абсолютни стойности, в реални числа, а не в проценти от бюджета. България харчи най малко за сигурност. Стига глупости, гърците имат 90 хилядна армия без за броим флота, и заплатите им почват от 2000 евро нагоре...Ами Франция-третата ядрена сила в света, собствен самолетоносач...и тя сигурно харчи по малко от нас
12
1
 
20
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Аз се чувствам много сигурен!Сигурен съм ,че много скоро ще се евакуирам от кочинната!
11
5
 
6
 
! Отговори
Отровиха униформени преди 7 години
Nad 39000 служители в МВР са поразени трайно от мръсните мафиоти .Освен с ХЛОР ТОКСИЧНИ разтвори с които тровят целия народ /подават ги вместо питейна вода/ нашите момчета са зобени с зомби озверяващи спец наркотици които да гарантират обемно обсебване от терористи.Пробват и обсебване през мирко чипове подавани с бира и напитки.Подобни има снимани поразили униформени във франция и белгия.
10
0
 
11
 
! Отговори
Ханку Брат преди 7 години
Ханку Брат
9
3
 
12
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Много лесмщно е да со обясни.Трябва статуквото да се пази на всяка цена.Тези еничари имат еднс единствена работа,да пазят мафията от народа.Мафия ,рязбирай политици и държавен апарат.Трябва да са добре заплатени за да пребиват Скпенсионери,студенти,учители Босия,всеки изказал с протест несъгласието си с *** в парламента.Избитатжси ги добре,прости,неграмотни без морал и угризения.Така че,като окупитана държаеа бананов тип,си имаме и еничари "да пазят светлото ни евроатлантическо бъдИщи"!!
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли социален и граждански ред, не можем да говорим за обществен такъв. Ченгетата са следствие на проблемите, а не причина. Може би са единствените държавни служители, които правят някакви опити да вървят нещата. Сложните проблеми са в социалното осигуряване, образованието, съда и здравната система. В полицията най-зле са следствието и икономическа. Но полицаите на улицата нямат пряка вина за проблемите със сигурността и реда в държавата.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За сравнение Германия отделя едва 3.6% от бюджетните разходи са за издръжка на органите на реда"И виждаме резултатите- изнасилвания, атентати.
6
0
 
17
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Пазят се от народната любов.
5
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родината на милиционернте. Гарантирано от герб. Така е с диктаторските режими, както Северна Корея, където управлява същия ***.
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и всичките пари да харчим за образование,като на никой не му се учи......и като ни е скапано образованието....
3
2
 
26
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Единственото сигурно е ,че никой от нас освен така наречените политици нямат сигурност и за това са виновни всички управлявали ни ,но гербавите направо ни закопаха ,а уж тиквата и пинокио бяха спецови и мнооооого разбираха от МВР.
2
15
 
18
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Айде стига с този ГЕРБ бе - коя от предишните управляващи партии беше по-малко крадлива, или корумпирана? БСП..СДС(казвам го с болка защото им бях привърженик) НДСВ,ДПС...? КОЯ??!! Иначе България "със застаряващото, и бягащо население" , ще цъфне и върже като изберете ***(пак!) Малко ви е мизерията!!! По корем ще се влачите - да изберете най-големите престъпници за последните 80 години история! Само след половин година ще храчите жлъчка по КУ*Рнелия, и Стани-шеф!
1
2
 
29
 
! Отговори
българинът преди 7 години
не живее в страх, а е непрекъсната жертва на престъпления. Парите се дават от мафиотите-политици, за собствената им сигурност. Полицията и УБО, пардон НСО пазят само тях. Ще става и много по-зле когато *** чума тръгне от обезлюдените села към градовете и когато няколкото млади останали мутрета останат без пари от проституция и дрога. Тежки времена чакат всички бедни тук.