От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!

Заради шоковото поскъпване таксиметровите компании готвят нови цени
396
От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!
Снимка: Булфото, архив

Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.

Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.

Още по темата

Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре.

От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.

"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.

"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.

Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.

Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.

Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.

"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.

Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.

От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.

"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
17
 
5
 
! Отговори
Tobi преди 7 години
Нали руснаците са ни ''братушки'' и тем подобни глупости.Само да ви светна - това увеличение,както и вс досегашни идва по искане на газпром,защото те са единствения доставчик на въпросната суровина за БГ.Руското посолство трябва да бъде обградено и пометено,но това никога няма да стане,защото сме стадо ......
268
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След решението на КЕВР трябва да се излезе на улицата и да се пометат тия ***. Протест който всички трябва да подкрепят, защото това засяга всеки.
267
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко бе. Ще купуваме газ от Ердоган паша и ток от новата Руска АЕЦ, която е пред завършване до границата на България е обещал да ни продава. Пък ако Турската граница се премести до Дунава може и по-евтино да ни излиза!
266
2
 
5
 
! Отговори
лиленцето преди 7 години
Всички се карат с всички- по телевизията и навсякъде.Всички са много сърдити и говорят само за войни и мигранти.И Русия се кара с Америка и Европа се кара с тях и ние.Защо не спират?чао, че мама ще ми се кара пък на мене.
265
2
 
19
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Няма страшно. Преди година и нещо Бойко обяви че "почваме да дупчим в морето и съм сигурен че ще има газ". Пък и газовия хъб край Варна има перспектива, и Брюксел го подкрепи. Ако има сирене, ще направим попара. Ама няма хляб. Южен поток, ако стане, ще е доста по южен. Чак турски. Ток от ТЕЦ-овете ще се закрива от Брюксел, като не екологичен. В атомната енергетика стискаме палци за 5 и 6 блок да не ни ги спрат. За нови мощности дума не става. Е, това е переспективата, която ГЕРБ ни очертава.
264
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лиленцетоза пари кой ще стане милионер на чужд гръб
263
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересно, след като всичко зависи от световните пазари, по всички държави ли поскъпва с 30% газта или само у нас?
262
4
 
6
 
! Отговори
лиленцето преди 7 години
Газът не е намалял, нито е свършил.Значи, няма истинска причина да поскъпва.Поскъпва само, защото се карат.А защо се карат?
261
1
 
3
 
! Отговори
лиленцето преди 7 години
Всички се карат, кой е виновен,а газта все поскъпва.Да не би да поскъпва, защото се карат?
260
5
 
11
 
! Отговори
Защо е скъп преди 7 години
Газът е скъп, защото дори да се купува евтино, има високи акцизи и ДДС в БГ. Просто българските фирми са алчни и не им пука за хората. Един Южен Поток ни осигуряваше половин милиард приходи само от транзит на газ, да не споменавам и цените. Понеже другаря Борисов е голям приятел на Турция, каза че Руската газ била неприемлива. Фактът че ББ и Дянков удрят шамари на Русия, го плаща народът. ГЕРБ не плати 1 милиард неустоики за Белене, нито ще плати по-скъпият газ. Те са приятели на Турция.
259
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано ЕС създадат механизъм, чрез който всички членки да плащат еднаква цена. В противен случай нашите национални предатели-комунистите ще доят България в полза на азиатска Русия до като народа не ги вкара до един в дранголника. Няма отърване от тази пасмина!
258
0
 
2
 
! Отговори
лиленцето преди 7 години
Аз питах.
257
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тази скъпата откъде я купуваме?
256
2
 
2
 
! Отговори
лиленцето преди 7 години
А защо не си купим отнякъде евтина газ?Няма ли?
255
1
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 7 години
Преди 2-3 год. имаше интервю с представител на Газпром. Оказа се, че Русия не увеличила цените, а акзити са ни в пъти по-високи от Германия. Газпром не е увеличавала цените. Сега като закрият доставката през Украйна, ще внасяме газ от Турция в пъти по-скъпа.ББ се фалеше как закрил ЮП и Белене. Не му трябвали 500 милиона от транзитни такси. А зимата се молеше за ток от Румъния и тя ни отказа. Молеха и Турция. Шефа на КЕВР беше назначен от ГЕРБ 2015. Вече сме зависими от Турция. Машалла на ГЕРБ
254
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно пък на нас всичко ни е на газ. Поредните глупости. Да си ги ядат баничките сами и сами да си се возят в такситата. Ще намалим потрблението на баници и таксита и ще има да си бъркат пак в носовете
253
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гроб трябва да възвърне парата де потроши да купува гласове ... иначе цената на петрола пада, та няма кой знае каква друга причина.
252
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иванов от ДКЕВР беше избран с гласовете на ГЕРБ и РБ а те бяха избрани в 2014 г. от умните и красивите.
251
7
 
6
 
! Отговори
борис преди 7 години
Ние газ не добиваме, купуваме го на пазарни цени.Само преди 3 години природния газ беше два пъти по-скъп,дори повече.Когато го намалиха,всички ползватели мълчаха като бити зад ници.Някой да е забелязал намаление на цени?Хляб , банички или каквото и да било там.Е сега международните цени се повишават, у нас също.И следва вой до небесата.Пак на всички Бойко им виновен.Че той не е на власт половин година,имате си льотчик на власт,герджиков и подгъзурниците на ***,питайте тях...
250
0
 
13
 
! Отговори
лиленцето преди 7 години
И защо газът трябва да поскъпне?