Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.

КТ "Подкрепа" иска и 5% ДДС за хляба, по-нисък данък за лекарствата
125
Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.
Снимка: Булфото, архив

До края на мандата на следващото правителство минималната работна заплата да стане 1000 лева настояват от КТ "Подкрепа".

"Минималната работна заплата трябва да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда", написаха от синдиката в експертно становище адресирано към бъдещите управленци.

Още по темата

"Традиционно минималната заплата в България е най-ниска в целия ЕС и не е вярно, че производителността на труда на българския работник е толкова ниска, че не изработва дори собствената си заплата", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис.

Според него производителността тук е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, но разходите за труд обаче са 4-6 пъти по-ниски от средноевропейските.

Той отбеляза, че в момента на първо място по минимална работна заплата в ЕС е Люксембург с 2000 евро, което прави разлика от 1800 евро с нашето минимално възнаграждение.

"Ако караме с темпове от 40 лева годишно увеличение на минималната заплата, след 90 години ще достигнем нивото на Люксембург, но те също няма да стоят през това време на едно място", допълни Партениотис.

От 1 февруари в Румъния минималната работна заплата е 320 евро - на нивото, на което нашите политици обещаваха през предизборната кампания да е след 4 години, припомни той.

Според него, ако производителността на труда е 2 пъти по-ниска от средноевропейската и заплащането е пет пъти по-малко, то ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство.

КТ "Подкрепа" настояват също за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

От конфедерацията искат и график за диференциране на ДДС за учебници, учебни помагала и научна литература - 7 на сто за 2018 г., 5 - за 2019, и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Синдикатът предлага и определяне на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медикаментите, както и диференцирани ставки от 5 процента за хляба и за храни от първа необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С 1000 минимална ще е още по-скъпо защото това ще е предпоставка цените да скочат в пъти......
53
2
 
9
 
! Отговори
О НЕРАЗУМНИ И ЮРОДЕ преди 7 години
... 40% СКОК НА ПАРНОТО... ОЩЕ 400 ГОДИНИ ЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ НЯКОЙ КАТО ПАЙСИИ ДА НИ БУДИ? ПОСЛЕ -ОЩЕ 100 ГОДИНИ ДО АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ? ВРЕМЕ Е ЗА НОВО АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ! ДНЕС!
52
5
 
7
 
! Отговори
нормално обещано преди 7 години
Минимална пенсия 300 лв, мин. заплата 1000 лв. ,но след като хляба стане 5 лв. бензина 5 лв. трамваен билет 5 лв. чаша вода 5 лв градска тоалетна 5 лв.... вервайте ми.
51
2
 
7
 
! Отговори
бивш преди 7 години
поздрави от Дойчланд :)
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо многи рехаво откъм новини от Парламента! Да няма медейно затъмнение по поръчка на Борисов за съставянето на правителство? Да не би да се пазят в тайна договорки и преговори между ОП и Герб?
49
4
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
До *** народи като си бил във всички европейски държави, защо само си "бил" а не си още там? :) нали пачките валят от небето, всички са богати и имат прислуга, и дори прислугата има прислуга?
48
7
 
3
 
! Отговори
Часника среднис преди 7 години
Както и да се въртите, пак я че съм отгоре :)
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези ГЕРБ-аджийски нeщacтници... какво замазват положението. Вдигат сметките шоково с 30% и ни общават след 4 години минимална заплата 1000лв. Сигурно тогава ще са ни вкарали в Еврозоната и с тези 1000лв ще сме по-бедни от колкото сега с 460 минимална заплата.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До CrossFireЧудесно, изработете си САМИ, това което сте РИСКУВАЛИ.
45
1
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
ми ако става така, да я направим направо 10 000, какво си играем на дребно?
44
0
 
9
 
! Отговори
До сидней преди 7 години
До анонименАве Сидни, как гледаш синьото небе в Сидней като там в момента е 22:28 вечерта ве :)мухахах
43
2
 
16
 
! Отговори
Делта Русе преди 7 години
Значи, в Германия за да караш класен автомобил трябва да си пето поколение фабрикант. В Русе, след 5 години караш ауди за 200 000 евро и си вече стоителен предприемач. Така де, работниците ти получават 400 лева. Да, да, толкова.
42
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че евтиния труд е несъвместим с високата производителност на труда. Казано по друг начин, ако искаме висока производителност на труда в България, трябва да оскъпим няколко пъти човешкия труд за мутрите-бизнесмени, вкл. и като се вдигне минималната работна заплата, на примерно 1000-1500 лева. За всеки нает работник мутрите да плащат на държавата данък - примерно по 100 или 200 лева на ден, независимо дали официално работника им работи 8 часа, 24 часа или 1 час за този ден.
41
3
 
21
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Мутрите-работодатели в България, няма доброволно да започнат да плащат нормални заплати. Това може да стане, само ако насила бъдат накарани да плащат както трябва. В нормалните държави това го правят най-вече синдикатите, но нашите мутри-демократи-бизнесмени побързаха да разтурят съществуващите форми на организация на хората в България след 1989-та, за да няма кой да им пречи в грабежа. Затова хората намериха друг изход - Терминал 1 или 2 и по-достойно заплащане за същия труд.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тия заплати всички трябва да се пенсионират като полицаите и военните 20 год стаж и и си пенсионер отиваш си на село и си гледаш къщата не до 90 год да се тътриш по градовете и да бачкаш нещо Така също ще се отварят постоянно работни места. От какво е стресиран един военен дето по цял ден мете градинките из поделението ?
39
1
 
26
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
1000 лева минимална заплата може да се въведе и сега и да няма особени проблеми. Това с ниската производителност на българина отдавна е мит,който се използва от бизнеса за натиск да не вдига заплатите.Истината е че бизнеса ще иска колкото се може по-ниски заплати,а работниците колкото се може по-високи.Работата е там,че страната се управлява от бизнеса,а не от работниците.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните партенки обещават нещо което няма как да стане един вид КНСБ отчитат дейност.
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzНискоквалифицираните /включително и тези, които нямат нито образование, нито професия/, не рядко си докарват по 1 000 лв месечно, дори и повече. Достатъчно е да са от определен етнос, да нямат сключен граждански брак, но да са си създали минимум 1-3 деца.У нас проблем с доходите има по-голямата част от онези, които разчитат на труда си, а също и тези, които честно са изработели пълен стаж за пенсия и почтено са се осигурявали.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 49 ognyanz ....пак спекулация на тема комунисти.....Изобщо не е спекулация! Както експлоатираха работниците по времето на комунизма , така искат да продължат и сега. И понеже са некадърни и не могат да работят в конурентна среда си служат с мантрите, че производителността е толкова ниска, че не позволява да се вдигнат заплатите. Целта еда продължат да получават свръхпечалби.
35
11
 
6
 
! Отговори
CrossFire преди 7 години
До АнонименПърво - никой не ти е опрял пистолет в главата и никой не те кара насила да работиш.Второ - колкото по-производителен си, толкова повече печели фирмата и се развива, наема хора. Трето - не очаквай заплатата ти да е колкото на собственика. Нито си поел риск, нито си инвестирал собствени пари в машини и оборудване.Четвърто - "митът" с производителността е чиста математика, доказуема от всеки първокурсник. Замисли се колко би изкарвал един шофьор с каруца и с един модерен камион.