Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...

38% от тях са категорично против приема на бежанци у нас
6 апр 2017 18:00,
156
Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...
Снимка: Архив, Reuters

Доверието към Турция и турския президент Ердоган расте сред българските мюсюлмани. То е достигнало до 69% отпреди пет години, но не е така еднозначно, тъй като и недоверието е нараснало с 6 пункта и сега то е 13%. Част от мюсюлманите са критични към управлението на Ердоган, но въпреки това одобрението към него е високо –  49% (при 19% неодобрение). Фетхуллах Гюлен няма голямо влияние сред българските мюсюлмани – събира общо 39% неодобрение и 9% одобрение.

След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия (65%), Русия (52%) и съответно канцлерът Ангела Меркел и президентът Владимир Путин. Ясно се забелязват антиамерикански нагласи в общността, като доверието към САЩ е значително по-ниско.

Това са данните на проучване на "Алфа рисърч" и НБУ, което е направено пет години след аналогичното изследване "Нагласи на мюсюлманите в България – 2011", с финансовата подкрепа на Фондация "Конрад Аденауер". Анкетирани са 1200 пълнолетни граждани, които са заявили, че са мюсюлмани по произход, за нагласата им към държавата, обществото и религията.

Мнозинството от мюсюлманите в България твърдо отричат тероризма и 89% смятат, че трябва да бъде осъден при всички случаи. Това мнение е нараснало с 10 пункта спрямо 2011 г., а само 1,1% смятат, че терорът при определени обстоятелства може да бъде оправдан. Високо е и неодобрението на терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%).

Мнозинството от мюсюлманите в България са общност с ясно изразена религиозна идентичност. 86% смятат религията за важна в техния живот. Въпреки това делът на тези, които не спазват част от религиозните изисквания, продължава да е висок. 54% не се молят, 41% не посещават джамия.

Като най-религиозни се определят хората в гетата, където бедността е най-дълбока. 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот.

За петгодишния период има ясно очертана тенденция на по-голямо придържане към правилата. Тези, които не постят по време на Рамазан, са намалели с повече от 10 пункта и са 30% през 2016 г.; тези, които ядат свинско, са намалели с повече от 10 пункта (25% през 2016).

54% от мюсюлманите ни не одобряват жените да покриват лицата си и да носят бурка или никаб, а 21% го одобряват, но само ако жената го иска.

Въпреки придържането към исляма, сред мнозинството мюсюлмани надделяват общочовешки критерии за добро и зло. В изследването е направено сравнително измерване, отнасящо се до три прегрешения в исляма – мюсюлманинът да се покланя и на други богове освен Аллах (многобожие), убийството и прелюбодейството. Според мнозинството /65%/ най-осъдително е убийството. Само 24% отговарят "многобожието" (което е най-тежкият грях според исляма) и само 5% - "прелюбодейството".

За мнозина от общността продължава да е характерен религиозен плурализъм, но е налице спад в сравнение с 2011 г. 47% сега смятат, че няма само една вярна религия, а във всички големи религии се съдържат някои основни истини. Според 20,5% ислямът е единствената вярна религия. Този краен възглед е характерен най-вече при мюсюлманите в гетата и имащите под основно образование.

На междуличностно равнище се запазва доброто отношение към "другите" – 74% отговарят, че имат приятели християни. В междуобщностен план обаче се наблюдава известно обособяване. На въпрос как да се изучава предметът религия в училище 78% смятат, че децата от различните вероизповедания трябва да изучават всеки своята религия.

Друг измерител на междуобщностна дистанция е отношението към смесените бракове. Противниците на брак между мюсюлманин и християнка са 33%, а между мюсюлманка и християнин –  40%.

Дистанция е налице и по отношение на бежанците. 38% от мюсюлманите у нас са настроени рестриктивно – "България да не приема никого". 39% са по-умерени и са съгласни с приема на бежанци, но той да бъде регулиран чрез квоти от ЕС или чрез ограничения от страна на държавата.

Мнозинството от мюсюлманите подкрепят светското устройство на държавата и виждат в съдебната власт необходимия механизъм за уреждане на отношенията. В същото време обаче нараства делът на тези, които не се интересуват от политика - от 30 на 52%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами голяма част от живеещите в България харесват и Путин. Защо някои да не харесват Ердоган? Някои харесваха Обама.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Противниците на брак между мюсюлманин и християнка са 33%, а между мюсюлманка и християнин 40%.Мдааа искат да боднатакува някоя християнка.
44
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живеят в България а подкрепят сатрапа Ердоган и Турция????? Какво правите тук тогава? Взимайте си дебелите и безформени ханъми и в Анадола. Там се дупете ако искате и по 20 пъти на ден. В Анадола място много. На мен нищо Турско не ми харесва, не ходя в Турция, не харесвам нищо там. На тях като не харесва в България, кой ги спира? Долно племе, продажно и примитивно.
43
1
 
6
 
! Отговори
поредната преди 7 години
Фалшива новина
42
2
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
И аз не знам,кой стои зад този сайт, но ще ти споделя нещо интересно.В последните няколко години ми прави впечатление, че масово навсякъде се ползват цветовете на нацистите: черно, бяло и червено!Това просто не може да е случайно според мен!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мммда, 64процента не харесвали ИДИЛ...значи ли, че другите 36пр го одобряват?Ами то в Саудитска Арабия съотношението е същото.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дпс лека полека ще залезе. Губят много чрез действията си. Особено след вчерашната декларация за референдума ще загубят още избиратели от Българските Турци които живеят в България. Имаха 38 депутата. Сега са 26 или 27. Следващия път ще имат 15.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
89% отричат тероризматогава 11% са потенциални терористи ли?колко % от християните отричат тероризма..?
38
4
 
10
 
! Отговори
факти преди 7 години
Българските,руските и германските мюсюлмани са враг номер едно на белия човек навсякъде по света.И докато ние все пак ги търпим заради 500 века присъствие следствие на завоеванието на една азиатска орда ,то европейските *** ги поканиха доброволно при тях .
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм български турчин. Накратко:Преди 6 години ненавиждах Ердоган. Тогава Ердоган беше с Гюлен. Не харесвах и Гюлен защото по телевизиите му постоянно се излъчваха глупости. Промиваха мозъци чрез религията. Харесвах САЩ и ЕС. Бях яростен защитник на ДПС. Мразех Русия.Днес, Ердоган за мен е съвсем различен. Харесвам го. Не подкрепям ДПС. Не вярвам в САЩ и ЕС. Отношението ми към Русия е положително. Не съм религиозен. Вярващ съм. Идил и Терора като цяло са създадени и подкрепяни от външни сили.
36
2
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 години
Минах обслужих 3-*** роми, сега ще намина към мароканците и афганистанците да живее ЕС да живее демокрацията и евроатлантизма.
35
5
 
5
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 7 години
До 37Това, че не съм съгласен да бъдат избивани християни и от това да изразявам негодувание не е насаждане на омраза. Никъде не съм писал за насилие над мюсюлмани така, че си спести жалките опити да ме изкараш закононарушител. Защо нищо не казваш за извършените атентати от мюсюлмани по света? Те престъпници ли са или според твоето разбиране не ? И това, че не ви понасям също не е закононарушение. Никой не може да ме принуди да ви уважавам.
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тошо, Тошооооо, що не изрита цялата тази продажна па&&смина???
33
6
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Това са потенциалните сепаратисти!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мнозинството от мюсюлманите в България твърдо отричат тероризма и 89% смятат, че трябва да бъде осъден при всички случаи. Това мнение е нараснало с 10 пункта спрямо 2011 г., а само 1,1% смятат, че терорът при определени обстоятелства може да бъде оправдан." Според мен 11% го оправдават щом 89% го осъждат, но както и да е...Веднага след това обаче виждаме: "Високо е и неодобрението на терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%)."Е, what the ***, Алфа Рисърч?
31
4
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 7 години
Ами какво чакаш потурко, тръгвай да събаряш джамии и да колиш, какво чакаш? От какво те е страх? Или мама не дава?
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога е правено 2011 години такова Проучване , повече прилича на Дезинформационен материал
29
1
 
6
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 7 години
FAKE NEWS
28
6
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Да скокнат бе шалв//арко, както ми е писнало от гнъсният ви език и наглостта, от отвратителната ретроградна култура, от кривите ви глАви и грозни дзурли, поне след това България ще е чиста! И си мислиш, че българинът ще стои и чака? Колко пъти сме ви млатили като шкембе у дирек, ще го гризнете пак. България на българите, България в християнска. Една джамия няма да остане! Както направиха сърбите в Босна, сринаха ги до една.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се кой контролира теа сайтове въобще , измислени истории колкото искаш

Спонсорирани публикации