Минимална пенсия от 200 лв.? Нужни са 145 млн. месечно

Една пета от българските пенсионери вземат до 161 лв.
109
Минимална пенсия от 200 лв.? Нужни са 145 млн. месечно
Снимка: архив, БулФото

23% от пенсиите са до 161 лв., а 39% – до 200 лв., посочват от Българската стопанска камара в рубриката си "Стига вече".

Темата е актуална във връзка с преговорите за коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти. По-рано днес стана ясно, че те са се разбрали по спорната тема за увеличение на минималната пенсия, но точна сума не бе обявена. 

5,4% от пенсионерите у нас получават пенсия над 800 лв. Максимална пенсия от 910 лв. вземат едва 2% от възрастните хора.

Делът на пенсионираните по чл. 69 от КСО - заети в МО, МВР и МП, е 4,9%, като 28,1% от тях получават пенсия над 800 лв., а 11% – максимална пенсия.

Според изчисленията на НОИ през 2017 г. ще са необходими допълнително по 145 млн. лв. месечно, за да се увеличи минималната пенсия на 200 лева.

Тази сума скача на 520 млн. лева, ако тя стане 300 лв., за колкото първоначално настояваха Патриотите.

Изчисленията сочат, че през годините от 2018 до 2020 г. ще са необходими по над 6 милиарда лева годишно за пенсии, ако се приеме увеличение на минималната пенсия до размер от 300 лева и около 1.8 млрд., ако ръстът е до 200 лв.


109
Още по темата: ГЕРБпенсиипатриоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До "DiesIrae": По принцип рационална идея: въвеждат се индивидуални партиди. Но откога? Тези, които сега са пенционери не са имали индивидуални партиди. Ако сега се въведат за всички пенсионери, трябва НОИ да създаде на всеки пенсионер индивидуална партида и отнякъде трябва да се вземат пари и да се изсипят в тези партиди.
Няма как да стане. Това може да се направи само за тези, които сега започват да работят и да им се превеждат осигуровки.
89
0
 
0
 
! Отговори
В СУПЦ -Варна! преди 1 година
В СУПЦ Варна има много фалшиви ТЕЛК решения за младежи с умствена изостаналост, които не са учили в Помощно училище, за да се източва хазната на Община Варна и държавния бюджет! Иска прокуратурата да влезе със социлните и да останови реалните проценти на инвалидност! Всичко това е продектувано от ГЕРБ - Варна, за да се източват социалната програма на общината!
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типична платена джурналистка
- не може да прави изчисления
но това не и пречи да драска статии.
87
0
 
2
 
! Отговори
До ББ преди 1 година
Нали като се спре контрабандата на цигари в държавата влизат 2 миларда повече лв.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако спрат едни 240 души да крадат ще има за всички и за пенсии и за заплати.
Ама не, сега вместо всички да взимат, едни се гушат.
85
3
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Ако искаш по висока пенсия по високи вноски, по ниска по ниски вноски. Това е без лихвата която трябва да се начислява за това, че през всичките години държавата разполага с парите ти. Всеки ще взима колкото е внесъл и точка. Няма да има социални, паразитни и всякакви други придатъци който без да са внесли нещо ползват за без пари, а ние плащаме и за тях. Това е, на който не му харесва да си спестява, да заделя, да инвестира или каквото друго иска да прави, но да не реве накрая защо е без пенсия
84
1
 
7
 
! Отговори
ГРОЗЕН ГАРВАН преди 1 година
АМИ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ МОГАТ ДА СЕ ВЗЕМАТ ОТ СЛЕДНИТЕ МЕСТА- КОНЦЕСИИТЕ НА ЗЛАТОТО НИ, ПЛАЩАНЕТО НА ЛУДИ ПАРИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК1 И ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 3, А ЗА ДА ТРЪГНЕ ИКОНОМИКАТА КАТО ХОРАТА ТРЧБВАТ 2 ПРОСТИ И ТРУДНО ИЗПЪЛНИМИ НЕЩА- ДА СПРЕ КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА, ДА НЕ СЕ РЕКЕТИРАТ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИТОРИ, НО ЗА ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ И ПРИЛОЖИ ЗАКОН, КОЙТО ДА ЗАБРАНИ НА ВСИЧКИ ОТ БКП И ДС ДА УЧАСТВАТ ВЪВ ВЛАСТТА И ДА СЕ КОНФИСКУВА ВСИЧКО ОТ ТЯХ.
83
0
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Стига вече с всички тези глупости! Въвежда се ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ (който колкото е внесъл толкова има да взима, ако умре преди да си е взел всичко преките наследници взимат останалото) и точка. Така премахвате всички паразити който не са внесли и 1 лев, но цоцат. Какво толкова сложно има. Плащал си 46 години по 120 лева и на база средната продължителност на живота от 75 години ще взимаш от 64 годишнина (когато се пенсионираш до 75 годишна възраст по 500 лева пенсия.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
170 лв пенсия са резултат от 45 години развит комунизъм + 25 години управление на наследниците на ДС.
Защо в Германия и Франция пенсиите са по 1000 евро? Защото докато ние произвеждахме компоти и компютри с крадена технология, на запад се развиваше капитализъм. Сега си берем плодовете на комунизма
81
0
 
6
 
! Отговори
777 преди 1 година
145oooooo делено на 40 лева е равно на3625000 пенсионери с минимална пенсия. Нещо не е както трябва.
80
3
 
2
 
! Отговори
Васо преди 1 година
Комунистически мурафети. И какво ли друго да очакваме от бивши комунисти и техни агенти. Въвеждат ни социална вместо справедлива държава. В справедливата държава пенсията се определя според годините труд и внасяните осигуровки. Другото е ликвидиране на пенсионната система. Преценили са, че при 200лв мин. пенсия ще замажат очите на гласоподавателите си и ще попречат на преизчисляването на всички останали пенсии нагоре. ГЕРБ смаза "реформаторите", ще стори същото и с "патриотите".
79
0
 
5
 
! Отговори
kiko преди 1 година
Защо никой и никъде не обръща внимание на факта, че България е единствената държава в ЕС в която пенсията се изчислява върху част от трудовия стаж. А именно, годините преди 1997г. които едно лице е работило само 36 последователни месеца се вземат за определяне на коефициента при пенсиониране, а останалите години се признават единствено за трудов стаж без да се отчитат внасяните осигуровки при определяне на този коефициент от който има най-голямо значение размера на пенсията.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***

Пропускаш местните индийци.
Отдавна беше изчислено, че ако спрат помощите, които им дават залуду, пенсията на всеки трудов пенсионер може да бъде вдигната с по около 200 лв. Но това изчисление е отпреди няколко години.
През това време онези са се наплодили още и парите, давани за тях са станали повече!
77
0
 
4
 
! Отговори
Сапа преди 1 година
Ще намерите, и за заплата ще намерите, иначе сапа. Само мъничко спрете с кражбите и ще има пари. Даже и ще ви преизбираме с кеф
76
0
 
4
 
! Отговори
ПИПИ преди 1 година
Как намират пари да правят само избори така ще намерят и за пенсионерите .Защо пенсионерите да не са по глупави от тях много от тях са учили и дори може да са по умни от тях но за жалост не са били на такива заплати като тях за да взимат голяма пенсия .
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИ 32 Г. СТАЖ КАТО ШИВАЧКА ВЗИМАМ 190лв. ПЕНСИЯ.ТЕЗИ ДЕТО СИ ЧЕШАХА МАКАРИТЕ С МНОГО ПО-МАЛКО РАРОТА ОТ МЕН ЩЕ ВЗИМАТ ПО-ГОЛЯМА ПЕНСИЯ.ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАТИЧНАТА ДЪРЖАВА.МАЙНАТА И НА ТАКАВА ВЛАСТ И ДЪРЖАВА.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсия до 161 лева е нищо - това са 80 евро.
С тези цени ако не са близките на пенсионерите незнам как ще се справят пенскионерите.
73
0
 
12
 
! Отговори
malo преди 1 година
а защо никой не задава въпроса от къде се намират пари за депутатските заплати , които много често се ''актуализират''....от къде има пари за финансирането на партиите........., да се откажат от субсидиите си , да се намали броя на депутатите, да се спрат служебните коли, ведомствените жилища да отпаднат и още , и още..............
72
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тия само тояга ги оправя,излекува мръсни
71
4
 
20
 
! Отговори
Stepenwolf преди 1 година
До хейтърите 75 и 76
Пенсионерите живеят със 170 лева, заото имат деца, които да им помагат, и да им пращат пари от чужбина!
Които нямат
- ровят по кофите!
А на вас, човеконенавистници, пожелавам гладна, самотна старост!!!