Слави и Васил Иванов: За тв войните, ДАНС, спрени разследвания...

Журналистът извади записи срещу колегите си
Обновена: 19 апр 2017 16:19 | 19 апр 2017 16:00, Александър Попов
259

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Виж други галерии »

Журналистът Васил Иванов отправи тежки обвинения към Дарина Сарелска - директор на новините в Нова тв. По думите му, той е получил по време на свое разследване срещу кмета на Неделино бележка от ДАНС, че тя е "къртица" и информира разследваният за журналистическите материали. Това е само част от неизлъченото предаване "Шоуто на Слави" снощи, което бе спряно от bTV.

Васил Иванов и Слави Трифонов свикаха днес обща пресконференция, на която изясниха какво са пропуснали зрителите.

Преди няколко дни се срещнахме с Васил Иванов, който заяви, че се чувства цензуриран. Естествено, попитах го защо не го направи в ефира на Нова, но ми каза, че няма да има възможност. И е избрал да ги каже пред мен, започна Слави Трифонов.

"Журналист съм от 24 години и имам представа какво и къде мога да кажа. Длъжник съм на хора, които ми пращат сигнали за корупция, а аз нямам възможност да правя своите разследвания. Сарелска спря няколко мои предавания", заяви от своя страна разследващият журналист.

След което разказа каква е цензурата според него.

"Снимах нагласени обществени поръчки и корумпирани кметове, 98% от тях са такива. Преди изборите през 2015 г. трима кметове бяха махнати заради мои репортажи. Бяха от различни партии... Цензурата си я обяснявам с това, че не трябва да снимаме кметове само от една партия. Но когато един кмет е крадец, той е крадец, независимо от партийната принадлежност", смята Иванов.

Той пусна запис от свой разговор с Марин Николов – също разследващ журналист в Нова, в който обсъждат въпроса със свалените предавания. От записа стана ясно, че и Николов недоумява и не намира логика защо им се цензурират разследванията.

За да потвърди тезата си, Васил Иванов представи запис и с координатора на разследващия екип Антон Събев, който също се съгласява, че има цензура.

Конфликтът между Дарина Сарелска и Васил Иванов има и друга предистория.

"Сарелска не питае добри чувства към мен и по други причини. Снимах кмета на Неделино. Получих информация, че ще прави обществена поръчка за 1,5 млн. за ремонт на детска градина и всичко ще мине по фактури - само ще мацнат малко боя. Маркирахме дограмите на градината преди поръчката, после бяха изплатени парите. Когато отидохме да видим какъв е бил ремонтът маркерите си седяха. Кметът има огромен замък за 15-20 милиона. В последствие разбрахме, че и ДАНС са го разработвали по други сигнали. Прокуратурата реши, че и нашите материали стигат. Отидохме на среща със Силва Зурлева (шеф на борда на директорите в Нова тв) в специализираната прокуратура да предоставим нашето разследване. Оказа се, че телефонът на кмета е бил подслушван от ДАНС, а прокурорката ни каза, че в екипа ни има къртица. Попитах кой и пред нас с г-жа Зурлева сложиха лист с името на Дарина Сарелска. Тя му е съобщавала докъде е стигнало разследването ни. Тъй като материалите по делото са секретни - готов съм да се подложа на детектор на лъжата", заяви Иванов.

"Наложи се да направя разследване срещу собствената си шефка. Дебнат ни, бият ни, спя с пистолет до главата, а тя говори с разследваните хора. От нашите материали излизат проблемите за телевизията", каза още Иванов.

Журналистът посочи и роднински връзки на Дарина Сарелска и Недялко Славов - депутат от ГЕРБ.

"И двамата са от Златоград. Тя му е снаха - братът на депутата е неин мъж. Докато не е депутат - по времето на Орешарски, той регистрира фирмата "Арнед Пойнт" ЕООД през 2013 г. Следващата година получава обществена поръчка за малко над 57 000 лв. Тънкият момент е, че до 60 000 лв. се възлагат от кметовете. Дал му я кметът на Златоград Мирослав Янчев, на когото е кум", разкри Иванов.

На въпрос защо сега разкрива тези подробности, Иванов заяви, че близо година се е борил и дори е стигал до скандали заради спрените репортажи. Взел решението да пусне предизвестие преди две седмици, когато бил спрян негов репортаж за корупция в съда.

Сарелска от своя страна отрече част от обвиненията на Иванов, "които са лесно доказуеми".

"Никога не съм разговаряла с кмета на Неделино, не го познавам този човек. Васил изговори много лъжи, но в част от думите му има и зрънце истина. Да, имам девер, макар и да не съм омъжена както твърди той", заяви Дарина Сарелска пред телевизия BiT.

Слави Трифонов пък бе категоричен, че не може да прекрати договора си с bTV заради двете свалени предавания. Трябвало да има трето свалено, за да има систематичност. Той очаква това да се случи тази вечер, тъй като неговият екип е подготвил разследване за един от лидерите на Патриотите - Валери Симеонов.

"Не съм служител на bTV и затова не могат да ме спрат да произведа едно предаване. Но имат правото да не го излъчат. Аз спазвам договорните си отношения с телевизията, за да не прекратим договора си по моя вина", каза Трифонов.

Той допълни, че не го притеснява ако скъса отношенията си с телевизията, имал предложения. Но тях щял да ги коментира "ако и когато му дойде времето".

Междувременно от Нова телевизия разпространиха своето официално становище след пресконференцията на Слави Трифонов и Васил Иванов.

"Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души. Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики".


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двамата да потърсят защита от Съюза на Българските Журналисти.Не се ли получи .От Агенцията за борба с корупцията. Ако и там не се получи.Да се обърнат към Акенцията за защита на свободното слово . Ако и това непомигне . Да се захванат с нещо друго.
199
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастията е прояла България като проказа. Началото постави Боко Тиквоко. Милионите които дава ма Бурса ТВ и НОВА са с една цел, да се контролира лраденето т.е. грабежа на българина. Публична тайна е, че ако ГЕРБ не крадат така жестоко ще има пари за пътища, пенсии, болни деца. Най-много краде Боко, крадат и под него. Какво да остане за хората, трохите ли? "Избирането" му за трети път е Национална катастрофа. Поддръжниците му ще разберат това с първите сметки за тока и парното през Декември.
198
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двамата са злобни комплексари, които се смятат за недооценени величия.
197
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 234 Дългия още при бай Тошо щом е правил такива промоции, значи нашите и чуждите хранителни вериги да ги обвиним днес че правят промоции? Да кажем че те са тарикати?Като знаеш че това е тарикатство що къупуваш от такива хора и вериги, бе интересен Бай ганьо? Слави Трифонов си е бил винаги тарикат- знае кое искат хората и знае техните интереси! затова е на върха на шоубизнеса вече 25 години!А ти бачкай за 1000 лева, папагал!
196
25
 
8
 
! Отговори
наивен преди 4 години
До Bg.Годината е 1991...подлеза на ЦУМ,продавач на мартеници,сургуч 2 м. ...направи ми отсъпка,като казах че купувам 50 бр. за едно сиропиталище в Драгалевци. Дотук няма нишо лошо,даже повече от добро . Но сургуча неще да продава повече мартеници,става известен не с това за което е учил /виола???/ ,а със вроденият му манталитет на селски тарикат от Учиндол...после Плевен /дъ ге/.Търгаш си е човека,и туй и то ...
195
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 220Този от екипа на Дългия Филип Станев, като го отрежат и им вика благодаря, а Сашо Диков след такова отрязване им викаше зад гърба иронично"...Само такаа...ей така се правии..."Има много още да учи тоя от Диков спрямо пренебрежителното отношение на политици в кулоарите на парламента към журналисти.
194
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на касовия бон в хотела излиза фирма СКАТ..Ааахахахах...а той СКАТ не е изобщо на Валери Симеонов! Уахахахха...Имаш много да се учиш от Доган, Валерчо- оня няма нищо на негово име! Уахахахахахахахахах...
193
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 229 Не, тъпото е, че не че няма хотели тоя Симеонов, а че лъже най- нагло в ефира на Нова телевизия че той и семейството му живеели с 1200 лева заплата!
192
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадецът вика Дръжте крадеца! И глупавият народ му приглася.... Тъпо! Нека и Слави докаже как е придобил екстрите си, само от заплатката си в БТВ ли?
191
14
 
10
 
! Отговори
Bg. преди 4 години
Не знам какво толкова е станало, че Симеонов има хотели!?Той ги има от преди това, а всички *** които влязоха от време оно, бяха гладни мишки и ги вижте сега какво притежават, не си знаят парите и имотите.
190
26
 
14
 
! Отговори
annoying преди 4 години
Тази песен сме я чували милион пъти от Трифонов - за личните му врагове(Сидеров, В. Симеонов, патриоти и т.н. ), които иска да избута от Парламента, за да разчисти място за себе си, понеже те са заели нишата която той би искал да заеме СЕГА! А Слави какво, свещена крава ли е, че няма кой да се заеме да разследва неговите всеизвестни далавери с офшорни банки, имоти, апартаменти, джипове, яхта придобити по втория начин от "спонсорства" на мутри и олигарси, познанства с властимащи и т.н. Не трябва ли да има една операция Чисти ръце и за него?! Нека и той да докаже доходите си и само от заплаткат
189
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ знае госпожата връзкарка сарелска, но цяла България знае Васил Иванов! Колкото до Ани Цолова, Салич и другите, които побързаха да пишат в профилите си срещу Иванов - жалки са!!!
188
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 22 И къде да е? В канал 3 кабеларката или в БИТ кабеларката? БНТ НОВА И БОСФОР са ефирни. затова е там в една от тях.
187
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
223 Репортажът бе на Кулеков за Турция преди малко!
186
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кулеков е голям в момента!
185
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно признавам на Слави от това предаване- за репортажа му сега за фанатика Ердоган!
184
13
 
5
 
! Отговори
19 . 04 23h преди 4 години
ми Славиту си върви по БТВ -то , ако беше борец против властта , нямаше да е там
183
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави, Е И? Като разкри че бокклука Симеонов има хотели в България, к'во постигна? Че той един 5 годишен го знае това, бре! Нещо гледаш да драпаш за внимание с всички средства вече? Жалко!
182
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз брадатия от екипа на Дългия нещо като Сашо Диков в рубриката му Стажанта ли започна да го играе? В крайна сметка Валери Симеонов беше нассран! Факт!
181
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аахахахахахаха...Сидеров: Знам, че Симеонов е собственик на Хотели, Мотели, той бизнесмен!Иначе Симеонове: Живея с 1200 заплата!Ахахахахахаха...нас.ра го Слави!