Слави и Васил Иванов: За тв войните, ДАНС, спрени разследвания...

Журналистът извади записи срещу колегите си
Обновена: 19 апр 2017 16:19 | 19 апр 2017 16:00, Александър Попов
259

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Журналистът Васил Иванов отправи тежки обвинения към Дарина Сарелска - директор на новините в Нова тв. По думите му, той е получил по време на свое разследване срещу кмета на Неделино бележка от ДАНС, че тя е "къртица" и информира разследваният за журналистическите материали. Това е само част от неизлъченото предаване "Шоуто на Слави" снощи, което бе спряно от bTV.

Васил Иванов и Слави Трифонов свикаха днес обща пресконференция, на която изясниха какво са пропуснали зрителите.

Преди няколко дни се срещнахме с Васил Иванов, който заяви, че се чувства цензуриран. Естествено, попитах го защо не го направи в ефира на Нова, но ми каза, че няма да има възможност. И е избрал да ги каже пред мен, започна Слави Трифонов.

"Журналист съм от 24 години и имам представа какво и къде мога да кажа. Длъжник съм на хора, които ми пращат сигнали за корупция, а аз нямам възможност да правя своите разследвания. Сарелска спря няколко мои предавания", заяви от своя страна разследващият журналист.

След което разказа каква е цензурата според него.

"Снимах нагласени обществени поръчки и корумпирани кметове, 98% от тях са такива. Преди изборите през 2015 г. трима кметове бяха махнати заради мои репортажи. Бяха от различни партии... Цензурата си я обяснявам с това, че не трябва да снимаме кметове само от една партия. Но когато един кмет е крадец, той е крадец, независимо от партийната принадлежност", смята Иванов.

Той пусна запис от свой разговор с Марин Николов – също разследващ журналист в Нова, в който обсъждат въпроса със свалените предавания. От записа стана ясно, че и Николов недоумява и не намира логика защо им се цензурират разследванията.

За да потвърди тезата си, Васил Иванов представи запис и с координатора на разследващия екип Антон Събев, който също се съгласява, че има цензура.

Конфликтът между Дарина Сарелска и Васил Иванов има и друга предистория.

"Сарелска не питае добри чувства към мен и по други причини. Снимах кмета на Неделино. Получих информация, че ще прави обществена поръчка за 1,5 млн. за ремонт на детска градина и всичко ще мине по фактури - само ще мацнат малко боя. Маркирахме дограмите на градината преди поръчката, после бяха изплатени парите. Когато отидохме да видим какъв е бил ремонтът маркерите си седяха. Кметът има огромен замък за 15-20 милиона. В последствие разбрахме, че и ДАНС са го разработвали по други сигнали. Прокуратурата реши, че и нашите материали стигат. Отидохме на среща със Силва Зурлева (шеф на борда на директорите в Нова тв) в специализираната прокуратура да предоставим нашето разследване. Оказа се, че телефонът на кмета е бил подслушван от ДАНС, а прокурорката ни каза, че в екипа ни има къртица. Попитах кой и пред нас с г-жа Зурлева сложиха лист с името на Дарина Сарелска. Тя му е съобщавала докъде е стигнало разследването ни. Тъй като материалите по делото са секретни - готов съм да се подложа на детектор на лъжата", заяви Иванов.

"Наложи се да направя разследване срещу собствената си шефка. Дебнат ни, бият ни, спя с пистолет до главата, а тя говори с разследваните хора. От нашите материали излизат проблемите за телевизията", каза още Иванов.

Журналистът посочи и роднински връзки на Дарина Сарелска и Недялко Славов - депутат от ГЕРБ.

"И двамата са от Златоград. Тя му е снаха - братът на депутата е неин мъж. Докато не е депутат - по времето на Орешарски, той регистрира фирмата "Арнед Пойнт" ЕООД през 2013 г. Следващата година получава обществена поръчка за малко над 57 000 лв. Тънкият момент е, че до 60 000 лв. се възлагат от кметовете. Дал му я кметът на Златоград Мирослав Янчев, на когото е кум", разкри Иванов.

На въпрос защо сега разкрива тези подробности, Иванов заяви, че близо година се е борил и дори е стигал до скандали заради спрените репортажи. Взел решението да пусне предизвестие преди две седмици, когато бил спрян негов репортаж за корупция в съда.

Сарелска от своя страна отрече част от обвиненията на Иванов, "които са лесно доказуеми".

"Никога не съм разговаряла с кмета на Неделино, не го познавам този човек. Васил изговори много лъжи, но в част от думите му има и зрънце истина. Да, имам девер, макар и да не съм омъжена както твърди той", заяви Дарина Сарелска пред телевизия BiT.

Слави Трифонов пък бе категоричен, че не може да прекрати договора си с bTV заради двете свалени предавания. Трябвало да има трето свалено, за да има систематичност. Той очаква това да се случи тази вечер, тъй като неговият екип е подготвил разследване за един от лидерите на Патриотите - Валери Симеонов.

"Не съм служител на bTV и затова не могат да ме спрат да произведа едно предаване. Но имат правото да не го излъчат. Аз спазвам договорните си отношения с телевизията, за да не прекратим договора си по моя вина", каза Трифонов.

Той допълни, че не го притеснява ако скъса отношенията си с телевизията, имал предложения. Но тях щял да ги коментира "ако и когато му дойде времето".

Междувременно от Нова телевизия разпространиха своето официално становище след пресконференцията на Слави Трифонов и Васил Иванов.

"Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души. Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики".


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
15
 
! Отговори
Х преди 4 години
Сарелска затова е внедрена в Нова ,да предупреждава разследваните наши.
159
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ти смятааай...човека прави разследване в ущърб на властта и не му дават да си излъчи предаването му. Това ли ви е демокрацията и свободата на словото? Диктатурата на Тиквата обаче значе че не върви при Слави Трифонов и затова този безстрашен журналист намира в негово лице единствения вариант да покаже гнусотиите на управляващите. Тази вечер Валери Симеонов от 22.30 на какви успокоителни ще е?
158
4
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 194Това не променя казаното от мен. Зуека и Рачков са водещи. Разследванията на 'Господарите' не ги правят те. Но, когато народа закъса заплашва с тях (господарите). Слави се опитва да повтори това. Де се превърне в героя на народа и да остане в ефир. Референдума, скандалните предавания, които знае, че няма да бъдат излъчени и т.н. Не е лоша идея и може да е полезно, но не мисля, че го прави от добро сърце или патриотизъм.
157
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ще ми е интересно когато Г-жа Сарелска един ден ще бие шута на марионетките си и те тръгнат със сълзи и сополи да се оплакват от телевизия на телевизия.Всички знаем, че женското приятелство е до време и не е вечно. А когато са намесени и пари става страшно.
156
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, Васил Иванов не е просто един клоун като Зуека и Рачков, а пипа много надълбоко без страх. Неслучайно му взревиха апартамента преди няколко години за да си трае.
155
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Босфор тв не разбраха ли че Дългия даже техния господар Тиквата не може да го спре за да си пусне каквото си иска в собственото си предаване? Не си ли научиха урока като преди няколко седмици му спряха едно предаване и на другата вечер мишките му пуснаха в крайна сметка онова предаване? Сега същата история. Сякаш са някакви деца тия от Босфор тв. То бива слугинаж... но техния е инфантилен на тия.
154
8
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Слави разбра, че ако продължава да кани гости и да прави смешки ще изчезне от ефира. За това избра номера на 'Господари на ефира'. Борба с/у лошите и корумпираните. Така се опитва да се превърне в героя и защитника на народа и съответно ще бъде гледан непрестанно в, която и телевизия да иде. Като разбира се значи реклами и пари. Хитро е, не мога да отрека.
153
6
 
22
 
! Отговори
Истински мъже преди 4 години
Едни от малкото хора, които се опитват да говорят свободно, без цензура и без да се страхуват от върхушката. Евалата, продължавайте така.
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Г-н Симеонов с реална фамилия Балевски. Много ми е интересно защо крие комунистическата си фамилия.Интервю с бащата на така нареченият СимеоновСимеон Балевски интервю.youtube/watch?v=6MxUI4xxHn0
151
1
 
30
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Проверете колко милиона субсидии получават тези *** БТВ и НОВА, държави пари, наши пари. Няма нищо чудно в проституцията на тези две медии пачаври
150
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биещият бабички..порноолигарха на СКАТ след 2 часа ще е нас.ран в предаването на Дългия!
149
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е за президентска държава и тук писна ми от партии идват само да крадат и лъжат и когато им е кеф избора
148
1
 
42
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Аз вярвам на Васил Иванов
147
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше заглавието да ви е: Днес от 22.30 ще бъде много интересно с разкритието на Иванов в Шоуто на Слави. Визира се Валери Симеонов...усещам, че Валери вече е напълнил гащите след като излезе какъв *** е всъщност в това предаване след 2 часа.
146
5
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България 04.05.2017 г.Пред Парламента!Ти Решаваш!
145
2
 
14
 
! Отговори
край преди 4 години
Васко е борец -наивник против системата. Васе па то демокрацията и корупцията са НЕРАЗРРИВНО свързани. Закона на ИНТЕРЕСА е по-силен от Конституцията. Така функционира света бе човек. Как се купува кола с обществена поръчка Обективно - ми никак - кой даде повече ресто това е избора.
144
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо необичайно?Пак ГЕРБ
143
1
 
17
 
! Отговори
Щерев преди 4 години
Щур вой от сегашното "Работническо дело" (разбирай "24 часа"). По партийна поръка всички кокошки се редуват да оплюват довчерашния си колега! Защо ли?
142
1
 
25
 
! Отговори
Рали преди 4 години
Турците ги търпятме 500 години сега тези предатели колко ще ги търпим? Крайно време е да вземем сопата
141
12
 
18
 
! Отговори
РЕЗИЛ преди 4 години
СТАРАТА ДЪВКА ЗА КМЕТА НА НЕДЕЛИНО. ЗАЩО НЕ РАЗСЛЕДВА ПАРИТЕ И ИМОТИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ВРЪЗКИТЕ МУ С МАФИЯТА, НАРКОТИЗИТЕ, МИТНИЦИТЕ, РАЗСТРЕЛИТЕ НА ВИСАДЖИЙСКИ БОСОВЕ ПО ВРЕМЕ НА МАНДАТА МУ НА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР. А ДАЛИ ВСИЧКО ТОВА НЕ Е МЪГЛА, ЗА НЕ СЕ КОМЕНТИРА ПРИДОБИВАНЕТО НА МАЛКАТА НА БАНКА НА КТБ, БАНКА "ВИКТОРИЯ' ОТ ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА ТИЯ ДНИ. ВАСИЛ ИВАНОВ Е МЕКЕРЕ ОТ КЛАСА, ПОРЪЧКОВ "РАЗСЛЕДВАЩ" ЖУРНАЛИСТ. ОЩЕ ЕДИН ПУДЕЛ НА БОКО ЗАЕДНО СЪС СЛАВЧО УЧИНДОЛСКИ.