ОмбудсМая и синдикати на война срещу модерното робство

Манолова не веднъж гасила пожари между работодатели и служители
78
ОмбудсМая и синдикати на война срещу модерното робство
Снимка: архив, Bulphoto

Омбудсманът Мая Манолова и лидерът на КНСБ Пламен Димитров още в първия редовен работен ден на депутатите внесоха законови промени, с които да се сложи край на практиката на работодатели да не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд.

Още по темата
Ако парламентът одобри предложенията им и те станат факт, щяло да се приключи с експлоатацията на труда и модерното робство в 21 век.

Манолова обясни, че има поне 20 сигнала, на които лично се е отзовала заради проблеми с неспазени ангажименти от страна на собственици на фирми. Наложило й се да "гаси пожари", като драмите били свързани с експлоатация на работници от шивашката индустрия до минната.

"Това са случаи на експлоатация, на "модерно робство", работникът работи безплатно, не му се плаща, а семейството и децата му гладуват", заяви тя.

Омбусдманът призна, че често се оказвало, че и тя е безсилна, защото собствениците на фирми ги продават на безработни и така избягват последиците от това, че са били некоректни спрямо наемниците си.

Заради това тя и КНСБ искат промени в седем закона.

С тях трябва да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници, да се даде възможност на служителите да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност.
 
Според Манолова трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки.

Тя настоява и да се разширят контролните правомощия на Инспекцията по труда.

Омбудсманът се зарече, че още утре ще внесе жалба в Конституционния съд срещу член от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения.

Според нея за положения труд се дължи пълно възнаграждение, а не само малко повече от половината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
9
 
! Отговори
Крюгер преди 7 години
До 21Капитализма не е съвършена с-*** или добра, просто е по-разбираема и логична.Капитализма е нестабилна с-*** с кризи през 7-9 години, инфлация, дефлация, кредити,инвестиция,фалити и т.н.Когато българина е запознат и знае рисковете, има подготовка нищо страшно. Просто българина не е подготвен, няма познания и затова страда днес. Печелят не по умните, а по приспособимите и гъвкавите, като едни наши съграждани, нали?
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капиталистите и банкерите забогатяват на гърба на робите.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният проблем на България сега е, че се прехвърлят фирми на клошари. Трябва да се изчистим от прехвърлянето на фирми на клошари ако искаме да дръпнем. Полша, Чехия и Унгария се изчистиха от прехвърлянето на фирми на клошари и дръпнаха, и ние ако искаме да дръпнеме като Полша, Чехия и Унгария трябва да се изчистим от прехвърлянето на фирми на клошари, иначе никога няма да дръпнеме.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 1989 г. приеха капиталистически закони срещу работниците и в полза на робовладелците.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Умните и кадърните отварят фирми, правят бизнес и печелят пари,"Посмали малго- всички знаем как станаха и все още стават нещата.
23
3
 
4
 
! Отговори
Хуманист Демократ преди 7 години
Мая Манолова най-добра да предложи един хуманен закон да се евтаназират всички клошари, какво е това да им забранява да имат фирми, клошарите вече не са хора, щом си неудачник и веднъж си изпаднал зад борда на никой не си нужен, а умните и кадърните продължават напред в живота!
22
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Прехвърлянето на фалирали фирми на клошари е толкова лесно за разрешение, но някой трябва да седне да следи за това и да да предприеме мерки. След тези избори които се състояха не виждам решение на проблема следващите години в която и да било сфера.
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализмът е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра. Ние живеем в най-добрата система. Умните и кадърните отварят фирми, правят бизнес и печелят пари, некадърниците и неудачниците стават в 6 сутринта да работят за фирмата и да изкарат надника с който едвам покриват разходите си по жилище и храна, пък на по малко неудачниците остава нещо поевче да могат с таралясника да пътуват по празниците в Гърция и да правят тапи на грамицата и да се радват.
20
3
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 7 години
Е какво имате против модерното робство? Да не би да предпочитате старомодното робство?
19
1
 
7
 
! Отговори
Крюгер преди 7 години
Капитализма е просто нещо,някой има капитал и наема труд срещу заплащане... Разликата е за капиталиста,който разпределя излишъка. При феодализма-феодала разпределя. При социализма - излишъка се разпределя от министерски съвет,председател. Нужни са синдикати и активно гражданско общество за да се следи излишъка и да се борят за права
18
0
 
14
 
! Отговори
ЗАЩОООО? преди 7 години
ЗАЩО НА МАЯ, КОРНЕЛА И ДРУГИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ МАС*ТИИ ДЕЦАТА ИМ СА СИТУИРАНИ НА ЗАПАД, ЧАК В САЩ??? ЗАЩО НЕ ЖОВЕЯТ, УЧАТ, РАБОТЯТ И СЕ ЛЕКУВАТ тук в България??? Нали майките и бащите им са съградили и утвърждават МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ??? ЗАЩО СЪЩИТЕ ГЬОН СУРАТИ ГЛЕДАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ И ИЗУЧАТ ДЕЦАТА СИ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ, А СЕ ПОДИГРАВАТ И ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ ВЪРХУ НАС??? КАТО СА ТОЛКОЗ ОТГОВОРНИ ДА СИ ВРЪЩАТ ДАМАЗЛИЦИТЕ И ПАРИТЕ ТУК, ПЪК НЕКА И ТЯХ БГ ДЕМОйКРАЦИЯТА ГИ ГАЛИ!
17
6
 
10
 
! Отговори
Срамно! преди 7 години
"С тях трябва да се забрани продажбата на фирми на клошари"Тая каква е била преди да стане депутатка - фермерка или учителка по трудово! Има ли Мая Манолова елементарно понятие от право и закони, чела ли е някога поне една книга по право! По какъв закон ще докажеш, че някой е клошар, че да му забраниш да има фирма! И какво сега, човекът изпаднал, наритал го животатът и няма право да има фирма, така ли! Цялата държава се е напълнила с хора които хал-хабер си нямат от това което работят
16
0
 
6
 
! Отговори
кухи лейки преди 7 години
Всеки народ си заслужава омбудсмана!..питайте гАлеви ако не вярвате.
15
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Урана е в Хасково и Първомай а те са в Тракийската низина не в Добруджа ! И стига с този уран ,че светна !
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има два вида капитализъм - единия е който се прилага там където векове наред са владеели и ограбвали богати на ресурси колонии, това са само няколко капиталистически страни. Останалите капиталистически страни са страните от третия свят които работят и слугуват на първите и там винаги ще има съвременно робство - такава е системата. Мая Манолова би трябвало да го знае, толкова време е в политиката, и може би го знае, но само си прави ПиАр, да и се възхищават колко е добра и да си храни егото.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кой го налага това ОмбудсМая, ама хич не е забавно.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фантастико бяха на Нора Ананиева
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те плащат когато си искат и по колкото искат ! А искат качество на труда ! Ами за минимална заплата минимална работа !!!! Карат последни модели коли ,нямали пари за заплати ! Ами спри се !!!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добрютру това с клошарите да не от вчера както и това с тел.измамници обаче висшите не знаят и затова така си изчезваме .Имаше съградена икономика която си разрушихме и сега някои се опитват да съградят същите заводи които имахме -на тях Браво а на ползуркувците на т.нар Европа която беше само княжества на фона на Велика България какво ще речем нищо щото на нас ни харесва .Кога ще имаме самучувствието ние сме единствения народ пленил рицар на Европата и затова не ни обичат
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"с които да се сложи край на практиката на работодатели да не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд."Ми що так бе, България нали е деморкатична страна членка на ЕС и НАТО?