Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!

АИКБ настоява да се фиксира минимум работни дни в годината
2 май 2017 14:00,
235
Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!
Снимка: архив Булфото

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година ще са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България.

"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година", изчисли председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, подаряването на почивни дни трябва да спре.

Още по темата

"Трябва да определим прагът за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251", предлага Велев.

Според него в зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, могат да се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни.

"Нещо повече - подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък", разви идеята си шефът на АИКБ.

Той обясни, че бизнесът ще настоява да се промени Кодексът на труда и това ще бъде предложено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Анкета сред членовете на АИКБ за поредицата почивни дни през май показва, че повече от тях, 53%, са работили на Международния ден на труда. В същото време работодателите признават,  че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%.

Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни.

"При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15%  загуба.", аргументира се той.

Анкетата показва, че всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май и че над половин милион души са имали нормален работен ден.

"С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни още Велев.

Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилит на пълен работен ден на по празниците. Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват – прекалено много поръчки - 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
8
 
! Отговори
за нищо не ставате преди 6 години
лош матрял, искат пари без да работят! млади-неграмотни, стари-неспособни, някои които дават надежда-не можеш да им затвориш устата! бе, аре, бийте си камшика, където искате, папла1 не наяла се!
182
4
 
9
 
! Отговори
Ей чшшшш преди 6 години
Тя работата да не е заек, че да избяга? Ще си починем, а после ще му мислим!
181
0
 
21
 
! Отговори
Емил преди 6 години
До леля ПенаКакто вече казах, като са им виновни работниците, да си внесат от Германия и Франция и тогава никой няма да им пречи да стигнат стандарта на немските фирми. :)
180
21
 
9
 
! Отговори
леля Пена преди 6 години
Ние понеже сме най-големите тарикати се среавняваме с Германия и Франция само по заплати,а що е това производителнст,ефективност-тук не се сравняваме,защото тук сменякъде в Африка .Ако може да получаваме заплати без да работим,май ще ни е най добре,а?
179
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Киро Домуса е настъпил здравата със строежи в Младост явно иска бачкаторите му да работят и в неделя осигурявайки ги на минималната заплата.
178
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А форумните *** плюят по обединението на работещите. Не разбрахте ли, че колкото повече се делим, толкова повече ще ни клатят/надупват/
177
0
 
8
 
! Отговори
За Кон преди 6 години
До КокоТо закон има, но не се спазва. Корупцията е проблем.
176
4
 
30
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
До seiraОчевидно не си и помирисвал въпросната Европа. В момента България е с по-малко празници от водещите Германия и Франция. Да не говорим за задължителният минимален отпуск там който е 30 дни.
175
0
 
25
 
! Отговори
Емил преди 6 години
Ей, голямо мрънкане от КРИБ,МРИБ и други мутренски организации. За тези почивни дни .. как ги сметнаха че губят 1 млрд ? това прави по към 600-700 млн на ден ? По тези сметки, брутния ни продукт трябва да е като на Гърция поне :) И що не ги отчитат тези печалби като губят толкова много за 3 дни ?Като са им криви работниците, ми да си вкарат от Германия :) Там производителността им е голяма :)
174
0
 
21
 
! Отговори
Миро преди 6 години
Бизнеса да си гледа бизнеса и да спре да лансира *** идеи
173
0
 
20
 
! Отговори
asd преди 6 години
"Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни."Ми да не работи бе, те за това са почивни !!!
172
0
 
13
 
! Отговори
До 194 преди 6 години
Е да де то за тва хората бегат навън
171
24
 
1
 
! Отговори
seira преди 6 години
АБЕ СИНКОВЦИ,ЗАЩО ПРАЗНИК ТРЯБВА НЕПРЕМЕННО ДА ОЗНАЧАВА НЕРАБОТЕН ДЕН?!В ЗАПАДНА ЕВРОПА НЕ Е ТАКА!!!
170
3
 
16
 
! Отговори
До Собственик от 187 преди 6 години
Ти за мен не бери грижа! Аз взимам добра заплата (ако те интересува - доста над средната за страната), не ме мързи и работя с голямо удоволствие. Но не понасям хора, оправдаващи безочието и алчността си, обвинявайки другите в мързел, неграмотност. А по въпроса за работата в чужбина, нека дам един пример. мои приятелки (ще променя имената им) имат еднакво образование и работят на една и съща длъжност. Вики в Англия получава 2500 паунда месечно, Ели в Германия - около 3000 евро, а Мая в БГ 830лв
169
0
 
14
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До Собственик на фирмаАбе ти на твоите роби отпуска даваш ли им лятото за море?
168
0
 
17
 
! Отговори
мхм преди 6 години
Всеки човек трябва да ходи мотивиран на работа. Да получава достатъчно за да може да пести всеки месец поне 1/4 от заплатата, да не е преуморен и изтощен, да има права на отпуск без да среща проблеми, да работи не повече от 8-10 часа на ден за да има време за близките хора... ако поне това е факт, никой няма да го сбърка че 8 след Гергьовден-а ще работи! ама никой ..........
167
17
 
3
 
! Отговори
Собственик на фирма преди 6 години
До 187Ти за мен не бери грижа....просто сте смешни с това реване...бизнеса си върви...и без мрънкачи...като ви се каже истината че сте мързеливи болшеството...то не се траете бе...някой трябва да ви го набийй в канчето
166
2
 
34
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Първо да започнат да плащат нормални заплати (1500 лв. минимум), второ да се приеме закон, че не може да се работи повече от 5 последователни дни (по 8 часа макс) , като почивните дни са 2 след петте работни (нормална работна седмица) и тогава да искат каквото и да е. Писна ми да гледам как почти всички работещи по магазини, заведения ... работят по 6 дена на седмица с 1 ден почивка а заплатата им е 500 лв. Някой трябва да удари по масата и да кажа стига мутри и роби.
165
1
 
4
 
! Отговори
Ново предложение преди 6 години
от 1 юни до 31 август почиваме през останалото време бач няма събота няма неделя.
164
26
 
3
 
! Отговори
Собственик на фирма преди 6 години
Като се мислите за роби...роби ще си останете !!! Какво ще ви стане ...ще се преработите ли ?! Все мрънкачи неоправдани и ощетени от това че са родени в Бг...малкия си пръст не мърдате все почивки и банкети са ви в главите ама никой за работа не ще да чуе !!! Аз за резил и без работа няма да остана защото съм се доказал...но ТИ като почукаш някой ден на моята врата за работа...ще те видя колко можеш. Както и по рано казах Терминалите са свибодни всеки може да си търси щастието и е чужбина.. !!!!