Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!

АИКБ настоява да се фиксира минимум работни дни в годината
2 май 2017 14:00,
235
Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!
Снимка: архив Булфото

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година ще са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България.

"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година", изчисли председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, подаряването на почивни дни трябва да спре.

Още по темата

"Трябва да определим прагът за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251", предлага Велев.

Според него в зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, могат да се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни.

"Нещо повече - подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък", разви идеята си шефът на АИКБ.

Той обясни, че бизнесът ще настоява да се промени Кодексът на труда и това ще бъде предложено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Анкета сред членовете на АИКБ за поредицата почивни дни през май показва, че повече от тях, 53%, са работили на Международния ден на труда. В същото време работодателите признават,  че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%.

Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни.

"При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15%  загуба.", аргументира се той.

Анкетата показва, че всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май и че над половин милион души са имали нормален работен ден.

"С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни още Велев.

Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилит на пълен работен ден на по празниците. Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват – прекалено много поръчки - 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
24
 
! Отговори
До Собственика преди 7 години
Хайде да не разтягаме локуми, а! Ти, ако беше собственик на фирма (и то добре работеща и съвсем не маллка, от това, което подразбирам от думите ти) щеше да си гледаш бизнеса, а не да избиваш комплекси по разни форуми! Затова марш да се прегледаш и си пий редовно лекарствата
162
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това КИРО Домуса ли го измисли, той на футболерите си на минута ли им плаща, и то само когато играят в ШЛ!
161
0
 
9
 
! Отговори
е преди 7 години
По-големи неграмотници от тези няма.Велев има само мозъчна дейност свързана с основните рефлекси и координация
160
0
 
17
 
! Отговори
Брадвата преди 7 години
До Собственик на фирмаЕ, айде издай тайната как робите ти, който са "доволни", карат старата Астра, а ти новия "рейндж".. баровец бе. Ти ли си доволен от тях или те от тебе и кой по-точно от тия "доволните" не иска да ти премаже главата с валяк при първа възможност
159
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
За да искат да им се работи по много дни и часове, първо собствениците на фирми трябва да дадат нещо, в случая да дадат подходяща заплата. На мутрите може да им се вижда много 1000-2000 лева за 12 часов работен ден при 6-7 дневна работна седмица, но реално това е адски малко. При реален 8 часов работен ден и реална 5-дневна работна седмица, нормалното заплащане не трябва да е под 2000 лева месечно, а вече в зависимост от работата и повече - минимум по 12 лева на час и по 24 лева на офиц.празници
158
1
 
12
 
! Отговори
HR отдел преди 7 години
Мобингът (демек, използването на нечисти средства за принуждаване на работещия да напусне фирмата) има 2 форми: трудов и социален. Социалният мобинг включва точно такива методи: орязване на отпуски и празници за наемните работници, с цел отнемане на възможностите им да мислят и да работят за постигане на независимост от Матрицата.
157
0
 
15
 
! Отговори
ром без петрол преди 7 години
Тоя ми ти Велев като иска висока производителност да накара бизнеса да си наеме роботи и те да работят вместо хората та икономиката до колкото я има да не губи и тогава всички ще са доволни.Нали уж имаме икономика и тя бележела ръст заплатите били се увеличили като е така защо има бедни работещи и народа продължава да е беден питам аз.Всичко е манипулации и лъжи.
156
0
 
22
 
! Отговори
До собственика преди 7 години
Мисълта, че за много работа ще продължавате да плащате малко пари е пълна илюзия.
155
3
 
12
 
! Отговори
гошо преди 7 години
До Собственик на фирмаА бе престани, че ставаш все повече за резил. Не сисе преработил не бой са. Човек не се изморява като седи пред компютъра и пише блогове. Я оди да изкопаш една градина да видиш какво е работа.
154
0
 
29
 
! Отговори
Часова ставка преди 7 години
За 2017-та МРЗ е 460 лева, а минималната часова ставка е 2.78 лева, която отговаря на 248 работни дни в годината. Ако се изпълни искането на тези мафиоти, трябва минималната работна заплата да стане 512 лева, за да отговаря на минималната часова ставка, но от това мутрите ще пропищят още повече.
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как, друго си е да нямат разходи за извънредна работа на служителите! Тогава защо не ги дадат тези дни като платен отпуск на служителите? То не може само да се иска и да се иска и нищо да не се дава
152
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе собственици на фирми жалки кочини и перални, не ви ли е страх че ще висите по дърветата обесени скоро
151
29
 
7
 
! Отговори
Собственик на фирма преди 7 години
Е,и какво от това аз също съм работил 365 дни в годината. Мисълта в Бг че с малко работа ще получавате много пари ...е пълна илюзия...не се сравнявайте с други държави родени сте тук !!! И да се смеете и да не аз съм си поръчал новия Рейндж Дискавъри за средата на лятото когато ще отида на почивка със семейството за всичко това съм се трудил много !!! Фирмата ми няма да спре да работи....и служителите ми пак ще са доволни и бонуси ще получат !!! На който не му се работи...да търка билетчета!!!
150
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 7 години
някой си търси роби за цяла година...
149
0
 
10
 
! Отговори
xa-xa-xa преди 7 години
Бе тоя велев що не ходи у пичка си лелина! *** дано инфаркт да го порази!!!! Много са си добре почивните дни така!
148
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛЕВ- СКРОМНОСТТА КРАСИ ЧОВЕКА! НЕ СТИГА ЧЕ РАБОТИМ ДО 64 ГОДИНИ- ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ РАБОТИХМЕ И В СЪБОТА, АВ МНОГО ДЪРЖАВИ РАБОТНАТАСЕДМИЦА БЕШЕ ТРИДНЕВНА И ЧЕТИРИДНЕВНА- В КОИ ЛИ- ТИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ- ПОГЛЕДНИ В АНГЛИЯ. ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ В ЕВРОПА РАБОТЯТ ПО МАЛКО ОТ 8 ЧАСА, ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА Е ДВА ПЪТИ ПО НИСКА, НО ЗАПЛАТИТЕ СА 5/8 ПЪТИ ПО НИСКИ, ДА СИ ЧУВАЛ КАКВИ СА ДАНЪЦИТЕ В СОЦИАЛНА ЕВРОПА ЗА РАБОТЕЩИТЕ С ВИСОКИ ДОХОДИ- ЕХ ВЕЛЕВ- О Ф Е К А Л И Х Т Е СЕ!
147
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако ви друснем една национална стачка за седмица-две, дали ще излязат сметките?
146
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе другари бизнесмени вече няма пленуми на партията с, които да казвате на робите да работят по 6 дни седмично и да им организирате Ленински съботници без да им се плаща.
145
0
 
15
 
! Отговори
666 преди 7 години
Собственика на фирма ме разплака. Да направим работните дни 365/6/7.
144
0
 
31
 
! Отговори
Хенрих преди 7 години
И какво толкова губи бизнесът, когато почиваме в петък, защото е празник? В понеделник работим на макс и до вторник сме наваксали с поръчките. Клиентите, които сме пропуснали в петък, идват през следващата седмица, защото къде да отидат? Работата не се губи, а се отлага с ден-два и после всичко се догонва. През почивните дни пък работят заведенията, хотелите и т. нат. Те не са ли бизнес? А защо навсякъде има наднормени часове. Значи и 251 работни дни не стигат! Не им се наемат още хора, това е!