Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата

Работодателите търсят все повече млади кадри
295
Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Тенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
14
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ПешоКрайно време е да разберете, че като си взимаш бирници пари няма да видиш.Кола ако не прави поне 80км на ден не е рентабилно да я издържаш. Като си купуваш символи на статут няма как да видиш пари. Трябва да има някакво финансово образование което да ви покаже, че нов телефон защото стария ти е на 6 месеца не ти трябва. Кола ако не ти е нужна и няма как да я издържаш да не теглиш кредит и да я вземеш за да я паркираш пред вас след 2 месеца.Слагайте минуси колкото искате, но така ще имаш
146
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз нали ви казвах, че безработицата е нещо добро за икономиката
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До fizik Аз много пари за образование не давам , а и да правя кавали на разни фондации и шпионски централи не е за мен..
144
2
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименАз говоря за качеството на образованието което също, не отговаря на парите инвестирани в него. От там вече и исканията ти на база тотална липса на опит и липса на знания от образование (обществена тайна е, че студентите по цял ден спят и нощем купони, да не говорим, че масата от преподавателите са комунистически останки без един работен ден в сферата която преподават) - стават доста. Също така, е редно да се вкара базово финансово образование в средното!
143
0
 
19
 
! Отговори
АккА преди 6 години
Браво на младите всичко под 1000 лв си е жива ангария!Сатрите комунистически запъртъци стоят кродко и се радват на 500 лв -чувекоподобни комунистически мишки!
142
0
 
1
 
! Отговори
fizik преди 6 години
До 158Добра идея. Ако говориш английски, препоръчвам да опиташ и в университети в Щатите. Ако те приемат в магистърска или докторска програма, има възможност да получиш assistantship и така да се издържаш докато учиш
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завърших математика в СУ и не си намерих работаХахахаха, да, добре.
140
0
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Ами как няма да се мръщят - а живейте с 1000 лв. месечно, особено млад човек - автомобил, гаджета - да пробва някой роден бизнесмен - напр. - Васил Велев - дето толкова реве по ТВ , че заплатите ни били големи - да види как се живее с 1000 лв.- на месец при тези цени
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До fizikИ аз другата година заминавам да уча за Германия защото няма добри магистърски програми в България и финансирането нула.. В Карсруе KIT , Нюмберг, Ахен се четат по 500-700курса по компютърни науки..Във ФМИ и ТУ са не повече от 100..
138
1
 
31
 
! Отговори
1000 преди 6 години
1000 лева не са нищо в момента особено в София, минималната заплата трябва да е толкова за чистачите ...
137
1
 
1
 
! Отговори
fizik преди 6 години
do 149Откъде следва, че не съм завършил някоя от тези специалности и нямам работа? Напротив.С малката подробност, че направих докторантура в Щатите след това
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIrae Купи си и ти диплома за инженер и математик и са наври в гз..Аз работя в IT сектора в моята фирма има 6-доктори на науката хардуер , софтуер .. На втората минута на интервюто са ти казали че не ставаш..
135
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
КапитализЪмът си отива в световен мащаб. Особено с развитието на роботизираното производство, светът има нужда от нова обществено-икономическа система.
134
1
 
23
 
! Отговори
.. преди 6 години
сменил съм около 7 работи последните 5-6 години.. навсякъде едно и също.. празни обещания и като почнеш всичко е точно обратното на договореното. на тях им е ясно, че в даден момент ще напуснеш,но чакат. през това време гледат за без пари да те изсмучат и после като се махнеш следващия "млад" балък.а това е защото младите колкото и да се правят на тарикати, нямат пари и са принудени,а те се възползват от това. тва е. ориентирам се към чужбина. ще се връщам в БГ,защотот си го обичам.работа тук не
133
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата"И какво ще правят с 1000 лева? За под 1500 лева заплата (2500 лева за София), изобщо да не се занимават повече с такъв "работодател".
132
1
 
12
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименТова с цената на дипломата в БГ е проблем на студентите. След като са си купили (платили) е редно да почнат да задават въпроси (ако им стига мозъка за това) като например защо продукта който са получили (дипломата) никой не я бръсне за нищо? След като си дал толкова пари и време за една хартия, а тя няма пазарна стойност защо нито един студент не е повдигнал въпроса за завеждане на дело срещу университета, за подвеждаща информация, както и измама (дипломата е с 0-ва стойност)?
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не се егавайте вижте статистиката математик от СУ и ТУ взима с 100-200лв. по-малко информатика и компове.. и са много търсени тъй като не повече от 40човека в София завършват математика на година..
130
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До fiziка Да си учил твърдотелни нанотехнонолигии , микроелектроника , лазерна техника, телекомуникации във физическия та да имаш работа..
129
1
 
6
 
! Отговори
fizik преди 6 години
До умника 122Има специалност Ядрена физика във ФзФ на СУ. По точно, ФЯЕЧ-Физика на ядрото и елементарните частици. Теоретична. Отделно има специалност Ядрена техника и енергетика. Инженерна, както личи и от името.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами твоят комшия явно е решил да се уреди по втория начин - какво да плаща квартири, като може да се натресе на англичанката и да вземе поданство. ама явно 'англичанката' е ходила да събира краставици в конго преди това и се е чудела кой *** да излъже. това момиче с математиката явно не е от лекия тип, дето ще си уреди живота с чужденец, както правят 50% от нашенските чалгари и в Бг.